Félelmetes tüneteket okozhat a koronavírus





Egy anyuka arról mesélt a Metropolnak, hogy rendszeresen összecserélte a betűket, és sokszor az egyszerű, hétköznapi szavak sem jutottak az eszébe. Dr. Szlávik János lapunknak megerősítette: a probléma valós, a korábbi tapasztalatok alapján ezerből két embert érint.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.18.
második hullám

Aki átélte, az tudja, hogy a koronavírus nem sima influenza. Ezt Sinkoviczné Szabó Katalin is csak megerősíteni tudja. A 33 éves csepregi édesanya a szokásos tüneteken túl zavartságot is érzett, ami főként beszéd közben jelentkezett.

- Elvesztettem a szaglásomat, fájt a fejem és a torkom, esténként pedig alig kaptam levegőt. Rossz volt, de ezekre a tünetekre számítottam, nem leptek meg. Az viszont egy kicsit megijesztett, amikor ott volt előttem egy egyszerű, hétköznapi tárgy, de nem tudtam megmondani, hogy mi az, hogy hívják azt a valamit – kezdte a Metropolnak a kétgyermekes édesanya.

Fotó: Facebook

- Olyan érzés volt, mint amikor nem jut eszedbe egy szó idegen nyelven, pedig tudod, hogy tudod. De nem jutottak eszembe a kutyafajták sem, pedig nagy rajongójuk vagyok. Emellett nemcsak a szavakat felejtettem el, de a betűket is összecseréltem, még a gyerekeim nevét sem ejtettem helyesen. Levi és Lotti helyett Lovit és Lettit mondtam. Még csak öt és háromévesek, de nekik is feltűnt, hogy valami nincs rendben. Egyébként anyukám is elkapta a vírust, és nála is előjöttek ezek a tünetek. Így utólag persze már csak nevetünk rajta, de akkor egyáltalán nem volt olyan vicces – mesélte Katalin, akinél egy-másfél hétig volt jelen a beszédzavar, de mostanra szerencsére jól van, úgy véli, hogy a gyógyulását a B vitamin is elősegítette.

Szlávik János: Nem szabad megijedni, el fog múlni

A beszédzavar, memóriazavar abszolút egy létező probléma, mivel a koronavírus az idegrendszert is megtámadja – kezdte a Metropolnak dr. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa. – Idősebbeknél ez agyvérzés, agyvelőgyulladás formájában is megjelenik, míg a fiataloknál legtöbbször általános zavartság, memóriazavar szokott előjönni, ez okozhatja a szavak elfelejtését, betűk összecserélését. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy ezerből mindössze két embernél jelentkezik ez a tünet, de mivel most Magyarországon is sok a beteg, többekkel megtörténhet. Bár a járvány világszerte már egy éve tart, még senki nem jelentkezett, hogy így maradt volna, vagyis a tünetek idővel elmúlnak, nem szabad megijedni, pánikolni – hangsúlyozta a főorvos.

Többekkel előfordult

Facebookon a különböző koronavírusos csoportokban többen számoltak be hasonlóról, íme néhány komment.

  • „Én öt percig számoltam, hogy mennyi 17+33. Ezután mondták, hogy menjek el valamiért, elindultam, de már nem tudtam, hogy miért megyek”
  • „Hülyeségeket írtam le, de szerencsére hamar észrevettem. G helyett K-t, B helyett P-t. Emellett voltak alapvető helyesírási hibák, például SZ helyett ZS, CS helyett SC, GY helyett YG stb.”
  • „Keverem a szavakat és folyton összegabalyodik a nyelvem. A környezetem már megszokta”.




  • Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás