Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit





A Metropol összeszedte, mik a hétvége legfontosabb történései, hogy találkozhatunk a Mikulással és megdől-e a melegrekord vasárnap.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.04.
ez lesz ma

Idén csak az ablakból integet a Mikulás

Idén először virtuálisan várják a Mikulást a magyar gyerekek. A koronavírus miatt a kicsik december 6-án nem húzhatják meg személyesen a Mikulás hófehér szakállát a járványügyi intézkedések. A leleményes szülők azonban számos ötletes megoldást találhatnak az interneten, hogy a gyermekeik ne szenvedjenek hiányt, úgyhogy pandémia ide vagy oda, vasárnap is érdemes lesz kisuvickolni a csizmácskáinkat.

Fotó: Shutterstock

Házhoz jön a Mikulás

Igazán különleges ötlettel állt elő Urmai Gábor. A színművész szeretné, hogy a koronavírus-járvány ellenére is találkozhassanak a legkisebbek a Mikulással, kontaktusmentesen természetesen. A színész mikulásruhába bújva látogatja meg a kicsiket, nagy örömet okozva nekik a pandémia alatt. Urmai Gábor Mikulás-várás nevű programját a +36 30 950 2456 telefonszámon vagy az [email protected] e-mail címen lehet megrendelni.

Fotó: Metropol

Online kapjuk a virgácsot

  • Az onlinemikulas.hu weboldalon a hétvégén számos élő program várja a kicsiket. A szülök levelet és videoüzenetet kérhetnek lurkóiknak a Mikulástól.
  • A mikulasvilag.hu nem csak gyerekeknek, de felnőtteknek, sőt cégeknek is szívesen segít megünnepelni a jeles napot.
  • December 5-én 11.00-kor Rutkai Bori Banda Facebook oldalán hallhatnak és láthatnak a kicsik egy Facebook műsort.
  • A Berbencés Vándorszín online zenés meseszínházi bemutatóval készül a Tündérkert oldalán.
  • Visszatér a tavasz a hétvégére, 15 fok lesz!

    Igazi tavaszias idő érkezik szombat-vasárnap, Magyarország bizonyos pontjain akár 15 fok is lehet. Az extrém meleget egy mediterrán-ciklon okozza a térségben. A hirtelen jött tavasz ugyanilyen gyorsan tovább is áll, a hét elején ugyanis újra visszatér a hideg 6 fok körül maximumokkal. Az eset is jól mutatja a klímavédelem fontosságát, ugyanis egy friss kutatás szerint az idei év a harmadik legmelegebb lesz az elmúlt 120 évben.

    Legyenek óvatosak a krónikus betegek

  • Figyeljünk a folyadékbevitelre, legalább 2-2,5 liter vizet vagy teát igyunk.
  • Fejfájásunk és rossz közérzetünk ellenére igyekezzünk minél többet mozogni.
  • C-Vitaminban kalciumban és magnéziumban gazdag ételeket fogyasszunk
  • Fontos a stresszkezelés
  • Szívbetegek különösen figyeljenek a gyógyszereikre, érdemes egyeztetni a házi orvosukkal az adagolást illetően.
  • (MTI/EPA/Sascha Steinbach)

    Megdőlhet a melegrekord

    Az előrejelzések szerint az se elképzelhetetlen, hogy vasárnap mérhetik minden idők legmelegebb december 6-áját. Az előző rekordot Mázán mérték 2006-ben, akkor 19,1 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

    Különjárat indul a Normafára

    Szombat-vasárnap 212N néven indít külön buszt a Normafára a BKK. A járat 9 és 15.40 között jár 20 percenként az ünnepi hétvégén. A Budapesti Közlekedési Központ információi szerint a nehezebb parkolás miatt szeretnék arra ösztönözni az embereket, hogy busszal menjenek el Budapest legszebb pontjára.

    Fotó: Metropol

    Ma kiderül, ki lesz az év bortermelője?

    Az év végéhez közeledve a borász szakma és a szélesebb közvélemény egyaránt nagy izgalommal várja, hogy kiderüljön, ki nyeri el Magyarország legrangosabb borászati elismerését. „Az Év Bortermelője Magyarországon” cím a magyar borászok által elnyerhető legjelentősebb hazai szakmai kitüntetés, melyet 1991-ben alapítottak azzal a szándékkal, hogy elismerje egy-egy hazai borász kimagasló szakmai teljesítményét, munkásságát.

    A 2020-as év jelöltjei:

  • Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék)
  • Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék)
  • Ipacs Szabó István (Villányi borvidék)
  • Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
  • Nyúlné dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék)
  • Közlekedési kisokos

  • Nem közlekedik a Lehel tér és a Nagyvárad tér között a hármas metró, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak 2022 év végéig. A lezárt megállóhelyeket metrópótlóbuszok igénybevételével lehet elérni. A közlekedést az 1M, 2M-es villamosok, 72M, 73M, 79M-es trolibuszok valamint az M14-es és 254M autóbusz könnyíti meg.
  • Máshonnan indulnak a Várfok utcai buszok a II. kerületben. A 16-os, a 16A, a 102-es, a 116-os, a 139-es, a 140-es és a 140A autóbusz, illetve a 916-os éjszakai járat terelve közlekedik, nem érinti a Széll Kálmán tér M megállót az építkezés miatt. A munkálatok 2021. július 15., csütörtök üzemzárásig tartanak.
  • Terelve közlekedik a 276E busz. Rákoscsaba felé a Liget sor helyett a Pesti úton át közlekedik, nem érinti a Liget sor és a Liszt Ferenc utca megállót, a Rákosliget vasútállomásnál pedig a 98-as autóbusz megállójában áll meg. A közlekedési építkezés miatt az autóbusz érinti a Rétsár utca és a Városközpont (Ferihegyi út) megállót.
  • December 31-e üzemzárásig nem közlekedik a teljes vonalán a H7-es HÉV. Felújítás miatt a csepeli HÉV rövidített útvonalon, csak a Csepel-szigeten belül jár Csepel állomástól a Kvassay hídnál kialakított ideiglenes végállomásig. H7-es jelzéssel a Kvassay híd és a Boráros tér között pótlóbusszal utazhatnak.
  • Kavarodás a III. kerületben
  • Lényegesen megváltozott a Békásmegyer Ófalu felé közlekedő autóbuszok rendje. A visszavonásig a 143-as és a 186-os autóbusz helyett a 243-as busszal utazhatnak, amely a korábbi útvonalához képest az ellenkező irányban éri el Békásmegyer hévállomást. A 160-as busz a Dózsa György utca-Ezüsthegy utca-Táncsics Mihály utca - Ország út útvonalon közlekedik.




  • Ezeket olvastad már?
    Rendkívüli: holttest Szentesen, végrehajtót késelhettek halálra

    Rendkívüli: holttest Szentesen, végrehajtót késelhettek halálra

    Hihetetlen dolog derült ki az elkövetkezendő napok időjárásáról

    Hihetetlen dolog derült ki az elkövetkezendő napok időjárásáról

    Kész csoda: három és fél méteres aligátor szájából menekült meg a gazdi

    Kész csoda: három és fél méteres aligátor szájából menekült meg a gazdi

    Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt., a 2RULE

    Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt., a 2RULE

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás