RETRO RÁDIÓ

Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit





A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, kikre figyeljünk ma még jobban és hol találhat szuper állásokat!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.03.
világnap ez lesz ma Budapest december 3. aktuális

Ma van a fogyatékos emberek világnapja

A fogyatékosság nem egy betegség, hanem egy állapot, aminek elfogadásában 28 éve segít a mai napon tartott Fogyatékos emberek világnapja. Célja, hogy felhívja a figyelmét a balesetek, betegségek és katasztrófák okán hosszan tartó fizikai, érzelmi, érzékszervi károsodást szenvedett embertársaink problémáira és társadalmi elfogadásukra. A WHO felmérése szerint a világ lakosságának közel 15 százalékának van valamilyen fogyatékossága, közülük 2-4 százalékát akadályozza az állapota a mindennapokban. Fontos, hogy minél többen ismerjék a fogyatékos emberek életét nehezítő tényezőket, ezzel is segítve beilleszkedésüket a társadalomba.

Fotó: Shutterstock

Hogyan kezeljük a segítséggel élő embertársainkat?

  • Türelmesen hallgassuk végig őket!
  • Szelíden és emberséggel válaszoljunk.
  • Ne bánjunk gyerekként a felnőttekkel!
  • Így segítettünk a fogyatékos embertársainkat!

    Hazánkban több mint 600 ezren élnek Magyarországon valamilyen fogyatékossággal, 42 százalékuk pedig ugyanúgy dolgozni jár, mint mások, gyerekeket nevelnek és egyre kevésbé szorulnak segítségre, sőt különleges alkalmazásokkal segíti őket a 2015-ben elindított Országos Fogyatékosságügyi Program.

  • Hangoskönyvtár-alkalmazás
  • Távszem szolgáltatás
  • Távszem-operátorok
  • Akadálymentesítették a Nemzeti Konzultációt és az állami rendezvényeket
  • Jelnyelvi tolmács segíti a közérdekű információk közvetítését
  • Fotó: Shutterstock

    28 éve üzenünk egymásnak telefonon

    Napra pontos 1992 december 3-án küldte el a világ első SMS-ét Neil Papworth egy Orbitel 901-es telefonra Richard Jarvisnek. Az elmúlt 28 évben szinte elképzelhetetlen lenne már az életünk az úgynevezett rövid üzenet szolgáltatás nélkül, ám manapság még mindig nem tudják pontosan, hogy illik üzenni a másiknak.

  • Vezetés közben ne küldjünk SMS-t.
  • A telefonos üzenetek informálisak. Ne használjunk hivatalos meghívásra.
  • Ügyeljünk a stílusra, nehéz pontosan kifejezni magunkat egy rövid üzenetben.
  • Sürgős esetekben inkább telefonáljunk.
  • Nem használjuk olyan információk átadására, melyek komoly érzelmi terhet okozhatnak az olvasónak, mint haláleset vagy szakítás.
  • Fotó: Shutterstock

    Ma nyit az ország legnagyobb virtuális állásbörzéje

    Online nyitotta meg a kapuit a Műegyetemi Állásbörze. Az ország legnagyobb múltú munkamustráján több száz hazai és külföldi állás, valamint szakmai gyakorlati lehetőséget kínálnak egy helyen. Ezúttal a legtöbb ajánlat villamosmérnököknek szól, de a legkeresettebbek szakmák az informatikus és a gépészmérnök is. Az esemény ingyenes, további információk a www.muegyetemiallasborze.hu oldalon,

    Fotó: Shutterstock

    120 éves a Fradi futballszakosztálya

    1900. december 3-án alakult meg hivatalosan a Ferencvárosi Torna Club futball-szakosztálya. A Fradi az utóbbi 120 évben a magyar foci legeredményesebb és egyik legnépszerűbb csapatává nőtte ki magát. A zöld-fehérek utóbbi hónapokban szárnyalnak, hiszen 25 év után újra sikerült bekerülniük a Bajnokok Ligájába, ahol eddig háromszor szerepelt a magyar csapat.

    Fotó: Nemzeti Sport

    Közlekedési kisokos

  • Nem közlekedik a Lehel tér és a Nagyvárad tér között a hármas metró, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak 2022 év végéig. A lezárt megállóhelyeket metrópótlóbuszok igénybevételével lehet elérni. A közlekedést az 1M, 2M-es villamosok, 72M, 73M, 79M-es trolibuszok valamint az M14-es és 254M autóbusz könnyíti meg.
  • Terelve közlekedik a 276E busz. Rákoscsaba felé a Liget sor helyett a Pesti úton át közlekedik, nem érinti a Liget sor és a Liszt Ferenc utca megállót, a Rákosliget vasútállomásnál pedig a 98-as autóbusz megállójában áll meg. A közlekedési építkezés miatt az autóbusz érinti a Rétsár utca és a Városközpont (Ferihegyi út) megállót.
  • Máshonnan indulnak a Várfok utcai buszok a II. kerületben. A 16-os, a 16A, a 102-es, a 116-os, a 139-es, a 140-es és a 140A autóbusz, illetve a 916-os éjszakai járat terelve közlekedik, nem érinti a Széll Kálmán tér M megállót az építkezés miatt. A munkálatok 2021. július 15., csütörtök üzemzárásig tartanak.




  • Ezeket olvastad már?
    Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

    Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

    Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

    Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

    Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

    Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

    Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

    Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás