Erre figyeljünk, ha boltban vesszük a bejglit: így trükköznek az üzletláncok





A boltok nem mindig a legkorrektebben árulják a jellegzetes karácsonyi süteményt. Ezekre érdemes nagyon odafigyelnünk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.12.19.
Hasznos tippek

Jogszabály határozza meg, mit lehet bejglinek nevezni, így védve a fogyasztókat az átveréstől. A „bejgli” feliratú süteménynek legalább 40 százalékának tölteléknek kell lennie és annak a 40 százaléka pedig mák vagy dió. Ám a nagy üzletláncok számos bűvésztrükköt bevetnek, hogy növeljék az eladást, amikről a Ripost rántotta le a leplet!

Az egyik ilyen trükk, hogy a legolcsóbb sütemény árát nagy méretben meghirdetik, de alá pakolják a drágábbat is. Így a figyelmetlen vevő azt hiheti jól járt, de mégis a drágábbik termékkel a kosarában távozik az üzletből.

/ Fotó: Ripost

Ami pedig szintén sűrűn fordul elő, hogy a legtöbb gyártó csak a minimumot hozza az összetevők terén. A jogszabály által előírt minimumot mindenki hozza, de csak egy-egy kézműves cukrászat termékében haladja meg a töltelék az előírt 40 százalékot és azon belül a dió, mák sem több az előírásnál. Az egyik legdrágább bejgli töltelék-tartalma némileg még kevesebb is volt az elvárt minimumnál. A lényeg: érdemes megnézni az összetevőket!

/ Fotó: Ripost

A gyártók kötelesek feltüntetni, ha dió helyett például valamilyen pótló anyagot használnak. A legelterjedtebb a Dejó, ami ízre nagyon hasonlít a dióra, ám összetételében teljesen más. Azonban a bejglivásárló körúton az egyik legnagyobb megdöbbenést azok a termékek váltották ki, amelyeket már nem tehetünk a karácsonyi ünnepi asztalra, mivel december 21-én lejár a szavatosságuk.

Tippek a NÉBIH-től

  • Mindig ellenőrizzük, hogy ép-e a csomagolás
  • A láthatóan darabos, összetört terméket inkább ne vegyük meg
  • Ha túl olcsón hirdetik a terméket – különösen ha az elvileg még például gesztenyét vagy aszalt gyümölcsöt is tartalmaz – fogjunk gyanút!




  • Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás