Ez lesz ma! Mutatjuk a nap legfontosabb eseményeit





A Metropol összeszedte, mik a nap legfontosabb történései, milyen új vonatok állnak forgalom és mikor térnek vissza a MOL Bubik?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.30.
ez lesz ma november 30 Budapest aktuális

Emeletes vonatok hozzák az ingázókat Budapestre

Komoly változást hoz Budapest és elővárosai vasútközlekedésébe a MÁV. A vasúttársaság a meglévő két darab emeletes vonata mellé a mai napon négy újabb KISS-t állított forgalomba Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalakon. A 600 férőhelyes ultramodern járművekkel a MÁV azt reméli, hogy a jövőben többen választják az autó helyett a vonatot a napi ingázáshoz a főváros agglomerációs körzetében. A tervek szerint 2022 végéig összesen 40 darab modern emeletes vonat fogja teljes mértékben kiszolgálni Budapest elővárosi forgalmát.

Fotó: Mávcsoport.hu
Fotó: Mávcsoport.hu

Mától nem járnak a MOL Bubik

A mai naptól hosszú hónapokra eltűnnek a fővárosból a MOL Bubik. Az almazöld kerékpárokat az elmúlt hat évben 158 helyről lehetett igénybe venni és mintegy 3 millióan tekertek rajtuk a Belvárosban. A népszerű biciklik üzemeltetését számos kritika érte az utóbbi időszakban, leállásával kapcsolatban Vitézi Dávid Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója is aggodalmát fejezte ki.

-Látva a rendszer fejlesztésének és kiterjesztésének elmúlt 5 éves ütemét, a BKK Igazgatóságának a Bubi visszafejlesztéséről szóló döntése rövidlátó hozzáállást tükröz és szembemegy a városvezetés klímavédelemmel és fenntartható közlekedéspolitikával kapcsolatban megfogalmazott célkitűzéseivel-mesélt korábban.

Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Modern Bubikkal térnek vissza

A BKK közleménye szerint tavasszal újult erővel, korszerűbben és hatékonyabb formában térnek vissza a Mol Bubik a téli álmukból.

  • 1200 teljesen új, a jelenleginél könnyebb kerékpár érkezik Budapestre
  • Az új bringákat defekttűrő, fújt gumikkal szerelik majd fel
  • Rugalmas tarifarendszer lép életbe, amelyben a BKK-bérlettel rendelkezők jelentős kedvezményekre számíthatnak.
  • Felhasználóbarát, új applikáció érkezik, amellyel egyszerűen és gyorsan lehet igénybe venni a szolgáltatást.
  • 100.000 ember életébe költözik be a Mesterséges Intelligencia

    Robotkarok, energia és a modern orvostudomány; csak pár mindenki érintő téma, amiben az emberiség segítségére lehet a Mesterséges Intelligencia. A jövő legfontosabb témájával kapcsolatban mai 18.00-kor ül virtuális kerekasztalhoz a világsztár Neil deGrasse Tyson, Stuart J. Russell, Tilesch György, Buzsáki György és Kishonti László. A sztárszakértők a Future Talks powered by MVM című ingyenes, online, interaktív talk show vendégei lesznek az mvmfuturetalks.hu oldalon.

    Fotó: Shutterstock

    Holnap indul a MI

    December elsejével kezdetét veszi az MI Kihívás, melynek célja a mesterséges intelligencia széles körű társadalmi megismertetése – jelentette be Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára Az ITM és a Digitális Jólét Program keretében működő MI Koalíció közös kezdeményezéseként létrejövő program részeként elkészült egy hazai fejlesztésű alapozó online kurzus, amely során mintegy százezer ember szerezhet általános ismereteket a technológiáról.

    Mától lomtalanítanak a III. kerületben

    Egészen december 10-ig helyezhetik ki az utcára a használhatatlan vagy megunt bútoraikat, tárgyaikat a III. kerület lakói. A lomokat később a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) szállítja el. Az FKF fokozottan kéri a lakosságot, hogy kommunális, veszélyes, zöld vagy építési hulladékot ne helyezzenek ki és hangsúlyozták: a lomok illegális birtokbavétele tilos és bűncselekménynek minősül.

    Közlekedési kisokos

  • Nem közlekedik a Lehel tér és a Nagyvárad tér között a hármas metró, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak 2022 év végéig. A lezárt megállóhelyeket metrópótlóbuszok igénybevételével lehet elérni. A közlekedést az 1M, 2M-es villamosok, 72M, 73M, 79M-es trolibuszok valamint az M14-es és 254M autóbusz könnyíti meg.
  • December 31-e üzemzárásig nem közlekedik a teljes vonalán a H7-es HÉV. Felújítás miatt a csepeli HÉV rövidített útvonalon, csak a Csepel-szigeten belül jár Csepel állomástól a Kvassay hídnál kialakított ideiglenes végállomásig. H7-es jelzéssel a Kvassay híd és a Boráros tér között pótlóbusszal utazhatnak.
  • Számos autóbusz megállót helyeztek át Budán, miután lezárták a Várfok utcát. A 16-os, a 16A, a 102-es, a 116-os, a 139-es, a 140-es és a 140A autóbusz, illetve a 916-os éjszakai járat terelve közlekedik, nem érinti a Széll Kálmán tér M megállót az építkezés miatt. A munkálatok 2021. július 15., csütörtök üzemzárásig tartanak.
  • Terelve közlekedik, a Gloriett lakótelep felé a Kisfaludy utcától az Üllői út–Margó Tivadar utca–Baross utca–Kinizsi Pál utca útvonalon az 194M. A Vörösmarty Mihály utca és a Kondor Béla sétány megállót nem érinti, ideiglenesen a 136E autóbusz Havanna utca és Baross utca megállójánál áll meg.
  • December 16-ig nem érinti a 176E autóbusz a IV. utca, a Hősök tere, a XVII. utca, a Tarack utca és a Gyöngytyúk utca megállót. A közúti építkezés miatti terelés a 276E autóbuszt, illetve a 998-as éjszakai járatot is érinti, ugyanis az említett járatok nem érintik a Gyöngytyúk utca megállót, hanem áthaladnak rajta.




  • Ezeket olvastad már?
    Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

    Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

    Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

    Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

    Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

    Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

    "Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

    "Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás