Bajban a karanténba került kutyások





Kutyát sétáltatni szabad kijárási tilalom idején is - kivéve, ha valaki hatósági karanténba került. Egyre többen vannak ilyenek, és ha van kutyájuk, most bajban vannak, hiszen tíz napig nem hagyhatják el a lakást, kutyával sem. A Metropol utánajárt, mi a teendő ilyenkor, hogyan készüljünk egy esetleges hatósági házi karanténra.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.20.
készüljünk fel

A Metropol megkérdezte dr. Juhász Tamás állatorvost, hogy milyen szabályokat kell betartaniuk a gazdiknak, hogy az együttélés kutyánkkal továbbra is zavartalan legyen.

Az ebtől nem kaphatjuk el a koronavírust

Nincs bizonyíték, hogy kutyák vagy más háziállatok megbetegedhetnek az új koronavírussal, ahogy arra sem, hogy az állatok a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára – viszont a kutya a szőrén, talpán hazahozhatja az élő vírust.

– Ugyanolyan higiéniai szabályokat kell betartanunk, mint a világjárvány előtt. Sétáltatás után mossunk alaposan kezet, kedvencünk mancsát pedig egy kendővel töröljük át. Ugyanígy mossunk kezet simogatás után is – javasolta a szakember. – Egyébként a kutyáknál és a macskáknál is létezik koronavírus. Ám ez egy másik típusa, az emberre az egyáltalán nem veszélyes.

A gazdikat egymástól kell óvni

A kézmosás viszont kiemelten fontos, mert kedvencünk bundája olyan felület lehet, amin a vírusok megtapadnak. Így ha fertőzött ember rátüsszent, ráköhög egy kutyára és azt egy másik egészséges ember szinte közvetlenül ez után megsimogatja és az orrához, szájához nyúl, akkor van esélye elkapni a koronavírust. Ennek elég kicsi a valószínűsége, de mégsem kizárható, ezért nagyon fontos, hogy futtató, séta vagy simogatás után alaposan mossunk kezet, és inkább kérjünk meg másokat, hogy a pandémia alatt ne simogassa a kutyánkat – mondta a szakember. Manapság tehát inkább a gazdikat kell egymástól óvni, ezért a legtöbb állatorvosi rendelőben is időpontra kell érkezni, hogy elkerüljék egymást az emberek, ezzel is csökkentve a fertőzésveszélyt.

Fotó: Shutterstock

Hogyan készüljünk előre?

Az Állatvédőrség önkéntesét, Schreiter Katalint kérdezte a Metropol, hogy mire figyeljünk a kézmosáson kívül.

Keressünk olyan rokont, barátot, akire baj esetén rábízhatjuk kedvencünket.

– A kedvencünk tápját, esetleg gyógyszereit tegyük könnyen megtalálható helyre. Ha tartós gyógyszerelésre szorul az állat, írjuk fel a napi adagokat is! Mindig legyen legalább egy havi adag otthon mind a takarmányból, mind pedig a gyógyszerekből.

A segítőnél legyen tartalékban nyakörv, póráz, ürülékgyűjtő tasak.

Írjuk össze a legfontosabb tudnivalókat kedvencünkről.

– Nem kell a kelleténél többször fürdetni, mi sem mosunk hajat minden nap, de a lábait és a szőrzet felületét érdemes antibakteriális fertőtlenítő kendővel áttörölni, ha sétálni visszük.

– Sétánál ne simogassunk idegen állatokat, és mi se engedjük ezt meg idegeneknek saját kutyánkkal szemben.

Kutyával hatósági házi karanténban

– Ha rendszeres sétáltatót hívunk segítségül, kesztyűben, maszkban adjuk át a kutyát, és aki átveszi, azon is legyen maszk és kesztyű, a pórázt is így fogjuk meg.

– Érdemes előre megbeszélni néhány emberrel, hogy ha megbetegszünk, pár hétig viselje gondját kedvencünknek.

– Ilyenkor az ingatlan területére védőfelszerelésben (egyszer használatos gumikesztyű és maszk) ajánlott belépni.

– Csak a házi kedvencet vigyék el, az eledelét, táljait, fekvőhelyét, játékait otthon kell hagyni. Aki átveszi a kutyust, fürdesse meg bioszappannal, ami elvileg vírusölő is.

– A mentett kis kedvenc szállítása után a gépjárművet ajánlott virucid szerrel (antibakteriális fertőtlenítő szerek) fertőtleníteni.

A betegtől elhozott házi kedvencet gumikesztyű és szájmaszk használata mellett alaposan meg kell fürdetni.

– Az állatok nem fertőződnek meg az új koronavírussal, így fertőtlenítésük után karanténba helyezésükre nincs szükség.

Keressük a jegyzőt vagy civil állatvédőket!

A Nemzeti Népegészségügyi Hivatal azt javasolja, hogy ha lehet, bízzuk barát, családtag, ismerős gondjaira négylábú kedvencünket, míg meggyógyulunk vagy szabadulhatunk a karanténból. Akinek pedig nincs közeli ismerőse, rokona, akire szívesen bízná a kutyáját, annak a település jegyzőjét vagy a legközelebbi civil szervezetet javasolják felkeresni. További információt a www.evar.hu weboldalon is találhatnak.

Fotó: GettyImages

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás