RETRO RÁDIÓ

Nyolcezer forintba kerülhet, ha a kutyának nincs jegye a BKK-n

A gazdik többsége sajnos nincs tisztában a kutyával való utazás feltételeivel és azok be nem tartásának következményeivel, pedig a kiskedvencekre is rengeteg szabály vonatkozik tömegközlekedési eszközökön.Megosztás
Szerző: metropol
2020.09.21. 09:34
pótdíj szájkosár BKK kutyával utazunk BKKopó tömegközlekedés

Tisztelt Szerkesztőség!

A minap utaztam két kiskutyámmal a 7-es buszon. Pórázzal vezettem őket, az ellenőr mégis megbüntetett, mert nem váltottam nekik jegyet és nem volt rajtuk szájkosár. Hiába mondtam neki, hogy szelídek, szófogadóak és sose kellett nekik szájkosárra, 8 ezres bírságot kellett a helyszínen kifizetnem. Korábban sosem hallottam arról sem, hogy a kutyáknak külön jegyet kell váltani. Tényleg szabálysértést követtem el?

Sokan nincsenek tisztában a kutyákra vonatkozó szabályokkal (Fotó: shutterstock)

Jogos volt a büntetés

A Kopó olvasónk levele alapaján utánajárt milyen szabályok vonatkoznak a kutyákra és gazdáikra, ha a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain utaznak. Bár tapasztalataink szerint a kisállatos közlekedő tömeg nagy része nincs tisztában a szabályokkal, azok igenis léteznek. A nyomozásunk után pedig kiderült, hogy a fent említett esetben az ellenőr szabályosan járt el, és jogos volt az utasra kiszabott büntetés.

A kutyákra vonatkozó szabályok

 • Minden esetben a kutyát szállító utas felel azért, hogy az állatok egymást, illetve a többi utast ne zavarják vagy veszélyeztessék. Amennyiben az állat a jármű padlójára piszkít, gazdája köteles azt feltakarítani.
 • Az utasnak rendelkeznie kell a kutya érvényes oltási bizonyítványával, és azt kérésre fel kell mutatnia.
 • A kutyát szállítóboxban vagy pórázon lehet utaztatni. Az utóbbi esetben mérettől és fajtától függetlenül kötelező szájkosarat viselniük, akkor is, ha az ölünkben visszük.
 • Ha pórázzal és szájkosárral utazik a kutya, számára is kötelező vonaljegyet vagy havi kutyabérletet (5250 forint) váltanunk.
 • Egy utas egyszerre csak egy kutyával szállhat fel a járműre.
 • Annyi kutya utazhat egyszerre egy járművön, ahány ajtóval rendelkezik a tömegközlekedési eszköz.
 • A kutyák nem használhatják az ülőhelyeket.
 • Valamely előírás be nem tartása, megszegése a mértékétől függően felszólítással, pénzbírsággal járhat (a pótdíj 16 ezer forint, a helyszínen fizetve 8 ezer forint).
 • A kutyáknak is kötelező jegyet váltani (MTI Fotó: Beliczay László)

  Sok a szabálytalanság

  A 47 éves Tibor ellenőrként dolgozik. Munkája során többször előfordult, hogy kutyaszállítással kapcsolatos szabálytalansággal találkozott. – Gyakran előfordul, hogy emiatt fel kell szólítanom az utasokat. A legnagyobb probléma, hogy a többség nincs tisztában az előírásokkal. Úgy gondolják a kis testű, nyugodt, szelíd kutyákra nem vonatkozik a szabály, pedig ez nem így van – mondta az ellenőr.

  A BKK-hoz igen sok megkeresés érkezik, ezek között vannak kutyaszállítással kapcsolatosak is. A társaság mindegyik ügyben vizsgálatot indít. 2017-ben a kutyák jegy vagy bérlet nélküli utaztatása miatt negyvennégy esetben fizettek utólagos pótdíjat utasaink, 2018-ban negyvenhatra nőtt ez a szám.

  Írjon Ön is! Ha Ön is bármi furcsát, meghökkentőt vagy felháborítót tapasztal utazása során írjon kopónknak a szerkesztoseg@metropol.hu email címre.

  Ezeket olvastad már?
  Dráma az iskolában: felfüggesztettek egy gyereket anyja OnlyFans-es tartalmai miatt

  Dráma az iskolában: felfüggesztettek egy gyereket anyja OnlyFans-es tartalmai miatt

  Visszakozott a hazánkat rágalmazó EP-képviselő, Gwendoline Delbos-Corfield

  Visszakozott a hazánkat rágalmazó EP-képviselő, Gwendoline Delbos-Corfield

  A guruló dollárok feltárása miatt kezdett bosszúhadjáratba a Soros-hálózat

  A guruló dollárok feltárása miatt kezdett bosszúhadjáratba a Soros-hálózat

  Rejtélyes vérnyomokat találtak a XVI. kerületben!

  Rejtélyes vérnyomokat találtak a XVI. kerületben!

  Top hírek  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás