Most megtudhatja, mennyi időt kell várni egy szakira





Csökkent a szakemberhiány Magyarországon. A koronavírus-járvány előtt 135 nap volt az átlagos várakozási idő, a legtöbbször villanyszerelő-hiánnyal küzdöttek. Már Budapesten is sokkal könnyebb villanyszerelőt szerezni. A Metropol tesztelte!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.21.
A Nap jó híre

Egy országos felmérés szerint jelentősen, 12 százalékkal csökkent hazánkban az építőipari szakemberhiány. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 119 napot - körülbelül négy hónapot - kell várni a szakember megkeresésétől a munka megkezdéséig. Országosan a legkevesebbet kőművesre kell várni, 88 napot, ez körülbelül három hónap. A legtöbbet villanyszerelőre, 130 napot, ami majdnem öt hónap. A burkolók és bádogosok pedig körülbelül 124 napot - körülbelül négy hónapot – váratnak minket. A szakértők szerint a csökkenésnek a koronavírus okozta beruházási visszaesés lehet az oka, valamint az, hogy a külföldön dolgozó szakemberek tömegesen hazajöttek. Mivel a fővárosban is a villanyszerelő-hiány a leggyakoribb a Metropol utánajárt, hogy átlagosan mennyi idő alatt kaphatunk szakembert. Hatból öten akár már aznap vagy másnap kijöttek volna felmérni az elvégzendő munkát. A kész munka megkezdésére azonban mindannyian öt napot vagy egy hetet jósoltak, de akadt olyan is, aki azt mondta közel két-három hónapot kell rá várni.

Fotó: Shutterstock

Simlis, aki hamar jön?

– Aki azt mondja, hogy már holnap el tudja kezdeni a munkát, feltehetően kókler, vagy hanyag munkát csinál. De a legjobb szakemberekre bizony heteket, hónapokat kell várni - mondta az egyik villanyszerelő. Úgy tűnik, a kisebb munkákat akár még aznap vagy másnap elvégeznek a villanyszerelők a fővárosban, nagyobb feladat megkezdésére azonban a legjobb esetben is átlagosan két-három hét várakozási időt kell szánnunk.

 

Mi alapján vállalják el a munkát a szakemberek?

  • A főváros melyik területén van a lakás/ház
  • Mi a feladat, kicsi vagy nagyobb munka
  • Megkezdett munkát kell-e befejezni vagy első kézből dolgozhat-e a szakember. A tapasztalat alapján a villanyszerelők nem szeretik más megkezdett munkáját befejezni, ilyenkor mindig hosszabb időt jósolnak a kész munka átadására.

 

Felértékelődött a szakképzés

– Noha sokan még mindig a gimnáziumokat, egyetemeket részesít előnyben, közben felértékelődött a szakképzettség, a 21. században egy jó szakember aranyat ér. Ha találunk egy jó villanyszerelőt, kőművest, ácsot, vagy akár egy jó cukrászdát, jó cukrásszal, akkor azt igenis megbecsüljük. Nem beszélve arról, hogy ők sok felsőfokú végzettséggel rendelkező szakembernél is jobban keresnek – mondta korábban Dr. Sára Botond kormánymegbízott.

A legtöbbet Szabolcsban kell várni

A legtöbbet, 165 napot Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kell várni a szakemberre, míg a legkevesebbet, 86 napot Tolna megyében – derül ki a Mapei Kft. 9000 fő megkérdezésével készült országos kutatásából.

 

Meddig várunk átlagosan?

  1. Villanyszerelő 130 nap
  2. Burkolóra 124 nap
  3. Bádogosra 123 napot
  4. Kőművesre 88 napot (országosan a legkevesebbet a kőművesre kell várni)

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás