RETRO RÁDIÓ

Elhunyt Fülöp herceg, Erzsébet királynő férje





A Buckingham-palota péntek délután jelentette be a szomorú hírt. Június 10-én töltötte volna be századik születésnapját.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.04.09.
gyász

Fülöp, Edinburgh hercege és II. Erzsébet brit királynő férje az utóbbi időben betegeskedett, kórházban is ápolták. A királyi család szűkszavú bejegyzéséből nem derül ki, mi okozta a herceg halálát.

Fülöp a görög és a dán királyi családba született. Görögországban jött a világra, de családját csecsemőkorában az országból kiűzték. Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban végzett tanulmányai után 1939-ben, 18 éves korában belépett a Brit Királyi Haditengerészetbe. 1939 júliusától kezdett levelezni a 13 éves Erzsébet hercegnővel, akivel 1934-ben találkozott először. A második világháború alatt a Földközi-tenger és a Csendes-óceán flottáin szolgált. A háború után VI. György engedélyt adott Fülöpnek Erzsébet feleségül vételére. Mielőtt 1947 júliusában hivatalosan bejelentették eljegyzésüket, lemondott görög és dán királyi címeiről, brit állampolgárságúvá vált és az anyai nagyszülők vezetéknevét a Mountbatten nevet vette fel.[11] 1947. november 20-án feleségül vette Erzsébetet. Közvetlenül az esküvő előtt ő lett Edinburgh hercege, Merioneth grófja és Greenwich bárója. Fülöp elhagyta az aktív katonai szolgálatot, amikor Erzsébet 1952-ben királynő lett. 1957-ben hivatalosan is brit herceg lett.

Fülöpnek és Erzsébetnek négy gyermeke van: Károly herceg, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg. 1960-ban a Királyi Államtanács által kiadott rendelet szerint, a királyi címeket és titulusokat nem viselő leszármazottak használhatják a Mountbatten-Windsor vezetéknevet, azonban a királyi család néhány olyan tagja is használja, akik címmel rendelkeznek, ilyen például Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg.

Lelkes sportrajongó, segített kidolgozni a fogathajtó események szabályait. Több mint 780 szervezetnek a tagja, védnöke vagy az elnöke, a 14–24 évesek számára alapított Edinburgh-i herceg díjának elnöke. A brit uralkodói házastársak közül, ő szolgált a leghosszabb ideig az uralkodó mellett és a brit királyi család legidősebb férfi tagja. 1952 és 2017 között, 22 219 eseményen vett részt egyedül és 5496 beszédet tartott. 96 évesen, 2017. augusztus 2-án visszavonult a közélettől – összegzi életét és munkásságát a Wikipédia.

 





Ezeket olvastad már?
Kínos! Összeveszett a gyerekeken Harry és Meghan

Kínos! Összeveszett a gyerekeken Harry és Meghan

Saját utódját segíti majd győzelemhez a magyar szépségkirálynő

Saját utódját segíti majd győzelemhez a magyar szépségkirálynő

Meghalt a legendás tévésorozat sztárja, rengetegen gyászolják

Meghalt a legendás tévésorozat sztárja, rengetegen gyászolják

Hoppá! Esküvőre készül a legendás magyar színésznő

Hoppá! Esküvőre készül a legendás magyar színésznő

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás