Földes Tamás 6 év házasság után jelentette be: „A Jóisten tudja úgy keverni a kártyákat”

A Színművészeti Főiskolán Szinetár Miklós osztályába járt prózai szakon. Tagja volt a Rockszínháznak, játszott Székesfehérvárott, majd az Operettszínházhoz szerződött, és a Barátok köztben is szerepelt Földes Tamás. Három gyereke van, Eszter, Gergő és Levente. Hat éve Angyal Anita színésznő a párja.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.09.22. 20:30
Földes Tamás Anita szinetár Miklós

Ha Földes Tamás életrajzi adatai nézzük, nagyon hamar alapított családot, hiszen Eszter, a legnagyobb gyereke mindössze 22 évvel fiatalabb nála.

Földes Tamás
Földes Tamás ma is sikeres színész – Fotó: Szabolcs László / Hot! magazin

Hot!: Még főiskolásként megházasodtál?
Földes Tamás: Eszterke nem a vér szerinti gyerekem, de mindig annak tekintettem, és később a nevemre is vettem. Az első év végén ismertem meg az édesanyját, Editet – akkor a kislánya 5-6 hónapos volt –, egy év múlva házasodtunk össze. Később megszületett Ger­gő­ke, aki most 33 éves, Levike, a „kicsi” 29. A nővérük színésznő, mindkét fiúnak jó hangja van, de még keresik az útjukat. 

Gergő gitározik, jó gondolatai vannak, Levente barista, ő is ír dalokat. Soha nem terelgettük őket erre vagy arra, megengedő szülők voltunk. Azt tartottuk fontosnak, hogy jó emberek legyenek – és azok lettek.

 Mindig is tudtam, hogy több gyerekem lesz; elvált szülők gyerekeként édesanyám mellett, egykeként nőttem fel.

Hot!: Hogy találkoztál Anitával? Már háromgyerekes, elvált apa voltál…
F. T.: Hatodik éve élünk a legnagyobb boldogságban – tartson is örökké. Úgy ismerkedtünk meg, hogy Vas-Zoltán Iván mindkettőnket felkért egy szerepre, de akkor párkapcsolatban éltünk. Majd néhány év múlva a rendező ismét megkeresett, az Ágytól asztalig című hatszereplős darabba hívott, amit eleinte el sem akartam vállalni, de végül partnerek lettünk. És ott szerettünk egymásba. A Jóisten tudja úgy keverni a kártyákat, hogy a megfelelő emberek kerüljenek egymás mellé.

Földes Tamás életrajza fontos mérföldköveiről is beszélt

Hot!: Mikor merült fel benned, hogy színész leszel? Volt valaki művész a családban?
F. T.: Nem akartam tűzoltó lenni, katona, vadakat terelő juhász, soha nem készültem másnak. Édesanyám balettművész akart lenni, de ezt egy sérülés lehetetlenné tette. Könyvelőként dolgozott, és fantasztikusan rajzolt, festett – ma is őrzöm néhány képét. Én meg az iskolában verset mondtam, a televíziós közvetítéseket, a színházi előadásokat nézve éreztem, hogy valami föntről kapott hivatástudat visz a színpad felé.
Hot!: Nem vettek fel elsőre a Színművészetire?
F. T.: Harmadszorra sikerült a felvételi. A legnagyobb hálával gondolok Bodnár Sándorra, akitől a Nemzeti Stúdió két éve alatt annyit tanultam, hogy a Színművészeti Egyetemen óraadóként is segíti a tanári munkámat.
Hot!: Szinetár Miklós lett az osztályfőnököd. Milyen volt az osztályotok?
F. T.: Szerencsés osztály volt. Nagyon szerettük egymást és a tanár urat. Tóth Ildikó, Csonka Bandi, Széles László, Rusz Milán –  mindegyiküket felsorolhatnám. A pálya szétszakított bennünket, de számon tartjuk egymást.
Hot!: A Rock Színháznál kezdtél. Hogy érezted magad ebben a teljesen formabontó színházban?
F. T.: Szerelem volt első látásra. 

Nagyon fontos volt a csapat, mindenki jól érezte magát, nem volt jelen az intrika, az irigység, egy emberként dolgoztunk a produkciókért. Németországban vendégszerepeltünk, már fellebbentek a pletykák, de nem akartuk elhinni, amikor Várkonyi Mátyás bejelentette, hogy megszűnünk.

Megsirattuk a színházunkat.
Hot!: Következett az Operettszínház. Szinetár Miklós hívott oda?
F. T.: Nem emlékszem, hogy akkor épp milyen állást töltött be a tanár úr a színházban, de az ő fő érdeme, hogy a rock­szín­há­za­sok egy részét átvitte az Operettbe. Én őt mindig egy európai Buddhának tartottam, aki nagyon okosan kezeli az élet hozta helyzeteket, mind színházilag, mind emberileg példamutatóan.

Földes Tamás sok híres szerepben megmutatta már tehetségét – Fotó: archív / hot magazin

„A rendezés az más műfaj”

Hot!: Sok remek szerepet kaptál, operettekben, musicalekben. Van kedvenced?
F. T.: A Nyomorultak, Jean Val­jean. Először a Szegedi Szabadtéri Színpadon statisztáltunk a Szinetár Miklós rendezte darabban. Kiemelkedő alkotás. 

Majd, még főiskolásként, be kellett ugranom a főszerepbe Vikidál Gyula helyett, akit baleset ért. Szeretem Tevjét is, akit korábban olyan színészóriás alakított, mint Bessenyei Ferenc, de láttam Topollal és Dunai Tamással is – hálás lehet az ember a sorsnak, hogy ilyen színészi élményekben lehetett része.

Hot!: Prózai színészként végeztél, játszottál is néhány nem zenés szerepet. Nincs irántuk nosztalgiád?
F. T.: Balikó Tamás után én alakíthattam Molnár Ferenc Az ördög című darabjának főszerepét a Karinthy Színházban. Olyannyira hiányzik a próza, hogy megalapítottuk az Ast­rum Színházat, több darabban is együtt játszunk Anitával. Anita egyébként jógát is oktat, és engem – aki egyébként nyugodt természetet kaptam a Teremtőtől, és nem áll tőlem távol a hit – egyfajta mélyebb spiritualitás felé terelt. Olyan jól megvagyunk egymással, hogy akár házasok is lehetnénk. Megbeszéltük, hogy ha már tíz éve vagyunk együtt, akkor rendezünk egy csöndes esküvőt.
Hot!: Korábban rendeztél is. Van ilyen terved?
F. T.: Legutóbb az egyetemen a diákokkal bemutattuk a Don Juant. De mindig bizonytalankodtam, hogy vajon meg tudom-e csinálni az adott darabot: a rendezés, az más műfaj. Igaz, énekelni sem tanultam soha, mégis énekelek…
Hot!: Beindult a színházi évad. Vár rád bemutató az Operettszínházban?
F. T.: A musical a fiatalok műfaja. Mennek ki a szerepeim, de játszani fogok a Hamupipőkében. Orbán János Dénes írta a darabot, Pejtsik Péter a zenéjét, Bozsik Yvette a rendező. Az alaptörténetet kitágították, kicsit magyarra írták. Mi más lennék benne, mint a királyfi apja, Nevesincs király.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás