Botrány! Rasszizmussal vádolják Király Viktort

Imane Helif algír származású bokszoló ügye megosztja a világot. Király Viktor is véleményt nyilvánított a kérdésben, azonban őt rögtön rasszizmussal vádolták emiatt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.08.05.
Módosítva: 2024.08.05.
Király Viktor Imane Helif rasszizmus boksz

Király Viktor is véleményt nyilvánított a világszerte megosztó kérdésben, azaz Imane Helif algír származású bokszoló nemiségének ügyében. Bár több magyar sztár is megszólalt az ügy kapcsán, az énekest elég komoly vádakkal illették közösségi platformján.

Király Viktor
Király Viktor nemrég maga is elkezdett bokszolni (Fotó: Mate Krisztian)

Gratulációból magyarázkodás lett

Miután Hámori Luca végül vesztett algír származású ellenfele ellen, magyar sztárok sora gratulált neki teljesítményéért, illetve fejezte ki sajnálkozását, hogy nem volt igazságos a küzdelem Imane Helif ellen. Így volt ezzel Király Viktor is. Elmondása szerint ő csak Lucának szeretett volna gratulálni. Az énekes végül magyarázkodásra kényszerült. Közösségi oldalán algír származású emberek másnap reggelre tömegesen írtak neki, és rasszizmussal vádolták.

Király Viktor
Király Viktor valószínűleg maga is sokszor szembesült rasszizmussal (Fotó: Karnok Csaba)

Tévesen használják a rasszista jelzőt

Király Viktor méltán kérte ki magának a sértő jelzőket. Ugyanis azzal támadták közösségi oldalán, hogy ő fajgyűlölő. A Sztárban Sztár egykori versenyzője mélységesen felháborodott ezen, és úgy gondolta, mindenképp tisztáznia kell, hogy ő egyáltalán nem Imane Helif származása miatt szólalt fel. Az őt támadók keverték a fogalmakat, és szerette volna megmagyarázni, miben tévedtek.

De most én csak kicsit ki akartam javítani a gondolkodást, mert szerintem tévesen használják azt a szót, hogy rasszista. Mert a rasszista az egy fajgyűlölet, etnikumra vonatkozik, az embernek a bőre színe, hogy honnan származik. Maximum ez lehet a rasszizmus.”

Király Viktor csak Hámori Lucának szeretett volna gratulálni (Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport)

Király Viktor csak tisztázni akarta a kérdést

Az énekes maga is elismerte, hogy úgymond diszkriminált, azonban nem a bokszoló bőrszíne alapján. Csak úgy, mint sokan mások, ő is Imane Helif biológiai nemét, nőiségét kérdőjelezte meg. Épp ezért kérte ki magának a pejoratív jelzőt. Lehet őt szidni, csak akkor tegyék azért, amit valójában mondott.

Az egész világ arról beszélt napokon keresztül, hogy ez vajon kérdőjeles-e, hogy biológiailag férfinek számít az algír versenyző vagy mégsem, vagy a hormonszint magasabb, alacsonyabb. Ilyen kérdőjelek voltak bennem. Ezek maximum gender kérdőjelek, de nem rasszizmus. Csak ki akartam javítani. Mert van egy különbség.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás