Óriási dráma: hamis tárggyal érkezett az eladó a Kincsvadászokba, azonnal lebukott





Nem mindennapi pillanatnak lehettek tanúi a TV2 műtárgy-kereskedő show-műsorának nézői. A Kincsvadászokban Rejtő Jenő öngyújtójával érkezett a műsorba a férfi, de hamar lebukott, hogy csupán egy hamisítványról van szó.



Megosztás
Szerző: Mona
Létrehozva: 2024.03.18.
Kincsvadászok lebukott Rejtő Jenő hamis

A Kincsvadászokban rengeteg tárgyat próbáltak már eladni, de azon ritka pillanatoknak lehettek tanúi a nézők, hogy a szakértő már tovább sem engedte a kereskedőkhöz a ritka tárgyat. Egy férfi Rejtő Jenő öngyújtóján akart túladni, ám Megyesi Balázs alapos átvizsgálása után ennek lehetősége kudarcba fulladt. A részletes indoklás után kimondták, amit egy tulajdonos sosem szeretne hallani: a tárgy hamis.

Megyesi Balázs
A Kincsvadászok szakértője, Megyes Balázs alaposan megvizsgálta az öngyújtót Fotó: TV2

A Kincsvadászok szakértőjének alapos vizsgálata után derült fény a tárgy hamisságára

Ez a gyújtó sárgarézből készült, ami nikkelezett. A nikkel egy nagyon gyakori bevonási technika volt az 1900-as évek első felében. A gyújtó egy felül kézi vésett mintázattal rendelkezik, középen egy medalionnal, belül egy Rejtő felirattal. Egy vésnök felülvéste. Használatból eredendően kopások láthatóak a tárgyon, amik ezeken a kiálló részeken vannak. Ha nagyon tüzetesen megnézi az ember, kopások a vésésnél nincsenek” – utalt ezzel arra, hogy utólagos vésésről van szó.

Kincsvadászok
Hatalmas összegtől esett el a férfi Fotó: TV2

Nem lehetett az öngyújtó Rejtő Jenőé

Megyesi Balázs tovább vizsgálta a tárgyat, és azt is megindokolta, mi igazolja, bizony az eladósorba került tárgy hamis.

Később került rá a vésés, mint ezek a sarki kopások. A sarkoknál látszik. A gyújtónak a fenéklemeze ugyanúgy vésett, mint az oldallemeze, illetve mint a felső része. Ugyanaz a minta fut körbe. A vésés alatt látszik egy régi jel, ami időközben vagy ki lett csiszolva, vagy felül lett vésve, vagy ki lett kopva. Egy G hurokkal, ez a szó a gamma. A gamma finommechanikai művek már valóban létezett az 1920–30-as években. A gamma művek az 1950-es években, amikor a csőd szélére jut, nem katonai dolgokat, műszereket gyárt, hanem fényképezőgépeket, optikai műveket, szemüveglencséket és öngyújtókat. De csak az 1950-es évektől gyárt a gamma öngyújtót!”

Ez nagyon nagy probléma, mert 1943-ban Rejtő Jenő meghalt. Tehát ez nem az ő öngyújtója, csak egy Rejtő felirattal ellátott öngyújtó. 

„Erre ez a gamma felirat a bizonyíték” – magyarázta a Kincsvadászok szakértője.

Kincsvadászok
Hamar kiderült, az öngyújtó nem a híres íróé volt Fotó: TV2


Ötmilliót „bukott” a tulajdonos

Végül a tulajdonos szembesült a rossz hírrel, és hogy hiába vár érte nagy ajánlatot. Azt azonban kihangsúlyozták, nem kizárt, hogy a gyújtó egy másik Rejtő nevű emberé volt. Viszont a vizsgálat eredményei azt igazolják, biztosan állítható, a tárgy nem a híres íróé volt. Érthető módon a férfi csalódottan távozott a stúdióból, hiszen 5 millió forintot szeretett volna kérni az öngyújtóért, ám a szakértői vizsgálat eredménye miatt már a kereskedőkhöz sem jutott be a tulajdonos.

 





 





Ezeket olvastad már?
Fürdéshez készül a kebelcsoda – mesés képeket osztott meg Emily Ratajkowski

Fürdéshez készül a kebelcsoda – mesés képeket osztott meg Emily Ratajkowski

Jennifer Aniston álló mellbimbója szinte átdöfi a fehér felsőjét

Jennifer Aniston álló mellbimbója szinte átdöfi a fehér felsőjét

Lehullt a lepel! Kiderült, mi történt a Házasság első látásra sztárjaival

Lehullt a lepel! Kiderült, mi történt a Házasság első látásra sztárjaival

Hoppá! Marics Peti szakmát vált? Nem hiszed el, mit tanult ki

Hoppá! Marics Peti szakmát vált? Nem hiszed el, mit tanult ki

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás