Hevesi Kriszta a női bántalmazókról: Az egyik férfi arra ébredt, hogy a felesége egy ébresztőórával üti a fejét





Magyarország ismert szexuálpszichológusa egy nagyon komoly és egyre gyakoribb jelenségre hívta fel a figyelmet: egyre több bántalmazó van a nők között.



Megosztás
Szerző: DrCell
Létrehozva: 2023.10.08.
Együtt a bántalmazás ellen családon belüli erőszak Hevesi Kriszta

Sajnos még mindig nagyon sok olyan család él Magyarországon, amelynek tagjai lelki- és fizikai bántalmazásnak vannak kitéve. Az erre specializálódott különböző szervezeteknek, valamint azoknak a bántalmazottaknak köszönhetően, akik kiállnak és elmesélik a saját történetüket egyre nagyobb figyelmet kap ez a probléma, ezáltal pedig idejében segítséget kaphatnak az otthoni erőszak elszenvedői.

Johnny Depp és Amber Heard

Ha az emberek azt hallják, hogy egy házasságban problémák vannak, legtöbbször az jut eszükbe; biztosan a férfi hibájából ment tönkre a kapcsolat. Jó példa erre a néhány évvel ezelőtti botrányos bírósági per, amely Johnny Depp és volt felesége Amber Heard között zajlott. 
A nő feljelentette a színészt és azzal vádolta meg, hogy fizikailag bántalmazta őt. A nyílt tárgyalás meglepő fordulatait az egész világ árgus szemekkel figyelte, s mindenkit megdöbbentett, amikor kiderült, hogy valójában Amber volt az, aki fizikálisan bántalmazta volt férjét.

Bántalmazó nők és anyák

A jelenség gyakoribb, mint hinnénk. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus elárulta, mi lehet annak az oka, hogy a nőkről kevesen hiszik el, képesek pokollá tenni a szeretteik mindennapjait.

Rengeteg előítélet, sztereotípia él a köztudatban, így annyira hozzászoktunk ahhoz, hogy a férfiakra automatikusan megcsalóként vagy bántalmazóként gondoljunk, hogy eszünkbe sem jut, hogy ez fordítva is történhetett. Márpedig, ahogy sajnos nagyon gyakori a bántalmazó anyákról szóló beszámoló a pszichológiai, pszichiátriai rendelőkben, ugyanúgy az abuzáló feleségek és nők sem ritkák, csak éppen kevésbé hisszük el, ismerjük fel

– magyarázta Kriszta és az is elmondta, milyen formában nyilvánulhat meg az erőszak a nők esetében.

A váratlan fizikai támadások mellett – például az egyik férfi arra ébredt, hogy a felesége egy ébresztőórával üti a fejét – a manipuláció számos formája jelen lehet, emellett hazugság, pénzzel való visszaélés, zaklatás és tárgyak megrongálása, a férfi munkájának tönkretétele, ellehetetlenítése egyaránt.

Hevesi Kriszta és Budavári Fülöp is csatlakozott a bántalmazás elleni küzdelemhez (Fotó: Hevesi Kriszta)

Miért hallgatnak a bántalmazott férfiak?

Felmerül a kérdés, vajon miért nem beszélnek erről az érintett férfiak? Talán mert gyerekként a szüleiktől azt hallották: "Ne legyél nyápic! Hagyod, hogy megverjen egy lány?"

A partnerbántalmazási statisztikák ellentmondásosak, a férfiak kevésbé beszélnek róla, mivel ez szembemegy azokkal a kulturális elvárásokkal, ami a nőket gyengének és gondoskodónak, a férfiakat pedig erősnek és irányítónak állítja be. A férfiakat arra nevelik, hogy nekik kell megoldaniuk a problémáikat, és ne „picsogjanak” róla. Ez azonban sok kárt tud okozni. Amerikai felmérések szerint a női névre keresztelt hurrikánokat az emberek nem tartják olyan veszélyesnek, ezért kevésbé is készülnek fel rá

 – amiért aztán sokkal súlyosabb következményekkel járnak – hívta fel a figyelmet a lehetséges veszélyekre Hevesi Kriszta és elmondta, kitől kérhetnek segítséget a bántalmazott férfiak.

Budavári Fülöp hozta létre az Együtt a Bántalmazás Ellen Alapítványt, amihez mostanra egyre több szervezet és szakember is csatlakozott, többek közt én is. Itt a cél egyrészt a bántalmazás különböző formáinak felismerése (például online, iskolai, munkahelyi, gazdasági, szülői elhanyagolás vagy szexuális zaklatás), emellett a megfelelő segítségnyújtás is 

– fejtette ki Kriszta
 





 





Ezeket olvastad már?
Házasság első látásra: Hilda és Enci után Andris újabb nő telefonszámát gyűjtötte be

Házasság első látásra: Hilda és Enci után Andris újabb nő telefonszámát gyűjtötte be

"Azt hiszem, lesz mit mesélnünk" - sejtelmesen üzent az Ázsia Expressz forgatásáról hazatérő Cserpes Laura

"Azt hiszem, lesz mit mesélnünk" - sejtelmesen üzent az Ázsia Expressz forgatásáról hazatérő Cserpes Laura

Alulról fotózták a TV2 sztárjának popsiját, már nem is lehetne ennél kerekebb

Alulról fotózták a TV2 sztárjának popsiját, már nem is lehetne ennél kerekebb

Nagyon gömbölyödik: Kulcsár Edinának már hatalmas a pocakja

Nagyon gömbölyödik: Kulcsár Edinának már hatalmas a pocakja

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás