RETRO RÁDIÓ

Erzsébet megasztár! – Szikora Robi a magyar királylány sztorijával jön a musical műfajban – Videóval!





A szereplőket is kiválasztották már az Árpádházi Szent Erzsébet, az Európában Türingiai Erzsébetként ismert magyar királylányról készülő musicalhez, amelynek Budapesten lesz a bemutatója. A zenét a csikidám műfajból ismert Szikora Robi írta, akit évtizedek óta foglalkoztatott már ennek a hús-vér, szeretettel-szerelemmel teli nőnek a története.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.11.25.
Szikora Robi Erzsébet megasztár csikidám musical

Szikora Róbert azt ígéri, hogy a 2022-es február 26-i budapesti bemutatóra a fiatalokat is megszólító világi jó zenét csinált, és ettől – reményei szerint – a sztorira is ráharapnak.

Ki gondolná, hogy Szikora Róbert, aki a Ciao Marinát, vagy a Ballag a katonát vagy a Szeretlek is + nem ist (">) írta, hogy neki esetleg más zenei műfajban is vannak gondolatai?!” – tette fel a kérdést maga az Erzsébet, a szerelem szentje musical szerzője. Robi meg is válaszolta nekünk: „Ezt azért el kell fogadtatni, ez nem olyan egyszerű.”

Ki gondolná, hogy Szikora Robi....? – Fotó: Ripost

Mint a flódni

„Amúgy meg azt gondolom, hogy az ember olyan, mint a flódni a zsidó konyhában, hogy abban benne van minden. Egy emberben, egy Szikora Róbertben benne van minden. Ebből a dologból azért lett valami, mert engem a Szentlélek arra inspirált, hogy csinálj valamit Szent Erzsébet csodájából.” – árulta el a zenész.

Szikora Róbert évtizedek óta készül, hogy zenét írjon Szent Erzsébet történetére – Fotó: Metropol/NZ

Pataki Attila producer egyenesen úgy fogalmazott: Szent Erzsébet egy igazi nagy megasztár.

„Egy nagy európai csillag, aki nem csak minket magyarokat érdekel, hiszen az Árpádházi királylány egész Európában elismert személy… Ezért is kiemelkedően ziccerhelyzetnek tartom, hogy egy népszerű műfajjal, a musicallel közel tudunk vinni fiatalabb és idősebb korosztályhoz is egy ma is helytálló témát.”

Szikora Róbert a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hírnöke – Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

Szemtelen rockzenész

Szikora Robi arra a kérdésünkre, hogy hogyan jutott el a csikidámtól a szentről szóló musical megírásáig, azt felelte: Magyar vagyok, keresztény vagyok, zenész vagyok, és ez összeáll egy történetben.

„A musical igazából nem a szívem csücske. Amikor elkezdtem foglalkozni a dologgal a 2000-es évek elején, akkor úgy voltam vele, hogy ez egy számomra teljesen ismeretlen műfaj, amit sose szerettem. Én igazából egy rockzenész vagyok, vagy popzenész, ami a rock and rollban és a csikidámban csúcsosodott ki. Az, hogy mégis megszületett ez a musical, az annak is köszönhető, hogy a rockzenész, az mindig szemtelen. Ezzel az attitüddel és azzal a tudással, amit én az elmúlt 50 évben elsajátítottam ebben a szakmában, ezzel már meg tudtam fogni ezt a témát, és megfelelő zenét írni Szent Erzsébet személyéhez.”

Szikora Robi: A fiatalok tudják, mi a jó és mi a gagyi – Fotó: Metropol

 

Az újdonsült musicalszerző hozzátette, a zene nagyon jó nyelv ahhoz, hogy elérjük a fiatalokat.

„Nekik nem lehet dumálni, ők átlátnak a szitán. Ők tudják, mi az igaz, és mi a gagyi. És ha ez a zene jó, akkor meg fogják szeretni a történetet is, és érdekli majd őket, ki volt az a Szent Erzsébet.”

A musicalhez szöveg is kellett, a dalszövegeket Lezsák Sándor jegyzi, de a mű alapjául szolgáló regényt, Az Ég tartja a Földet Zsuffa Tünde írta, ugyancsak Szikora Robi felkérésére.

Az Erzsébet, a szerelem szentje musical alkotócsapata: Pataki András, Cseke Péter, Szikora Róbert, Lezsák Sándor, Zsuffa Tünde és Dolhai Attila – Fotó: Metropol/NZ

Ízig-vérig modern nő

„Rájöttem arra, hogy Erzsébet a maga korában igenis egy modern nő volt. Én őbenne nem a szentet láttam, hanem egy ízig-vérig nőt: egy rakoncátlan kislányt, aki szeret a mezőn rohangálni, szeret lovagolni, felrúgja a türingiai etikettet, beleszeret Lajosba, csodálatos házasságuk van. Ugyanúgy kijönnek az érzelmei, mint nekünk: a dühe, az értetlensége, az, hogy tud az Istennel veszekedni. Annyira magam mellett éreztem Erzsébetet, hogy tényleg beköltözött a szívembe, és úgy éreztem, hogy ezt a XXI. században is meg lehet mutatni.” – vallja a szerző.

Az emberek pont olyanok voltak, mint ma

Az Erzsébetet védelmező nemes férfi, Walter lovag szerepében Dolhai Attila áll és énekel majd a színpadon 2022. február 26-án, az Erzsébet, a szerelem szentje musical budapesti bemutatóján.

Az emberek pont olyanok voltak, mint ma. Ugyanazok a szövetségek, ugyanazok az ármánykodások, ugyanazok az élethelyzetek álltak elő – más körülmények között. Boldog vagyok minden egyes találkozással, amit ez a történet az életembe hozott. Nagyon várom már a közös munkát, a próbákat, és azt meg még jobban, hogy bemutassuk.”





Ezeket olvastad már?
„Én ezt nem merném bevállalni” – Horváth Gréta megosztó videót tett ki, Horváth Éva és Kandász Andi is hozzászólt

„Én ezt nem merném bevállalni” – Horváth Gréta megosztó videót tett ki, Horváth Éva és Kandász Andi is hozzászólt

Első gyermekét várja a Next Top Model Hungary sztárja – fotó!

Első gyermekét várja a Next Top Model Hungary sztárja – fotó!

Ez a véleményük a Delta digitális műsorvezetőjéről a hús-vér kollégáinak

Ez a véleményük a Delta digitális műsorvezetőjéről a hús-vér kollégáinak

Metzker Viki mellbimbója utat tör magának

Metzker Viki mellbimbója utat tör magának

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás