RETRO RÁDIÓ

„Ezt az örökséget mindenképpen tovább kell adni” – Balázs János zongoraművész Cziffra Györgyről beszélt





Minden évben egy fesztivállal, idén pedig egy emlékévvel őrzik mindazt, amit a zongoraművész a munkásságával a világnak és Magyarországnak adott.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.11.05.
példakép

2021-ben Cziffra György világhírű zongoraművész emléke előtt tiszteleg a hazai és nemzetközi zenei élet. Magyarország Kormánya a művész születésének 100. évfordulóját emlékévvé nyilvánította. A Metropolnak Balázs János a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője beszélt a tervezett rendezvénysorozatról.

„Cziffra György és a nagypapám többször is játszottak együtt a pesti éjszakában” – emlékezik vissza a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. – „Gyerekkoromtól kezdve példaképként tekintettem rá, ami nem véletlen, hiszen otthon mindig az ő játéka szólt.”

 

100 esemény kötődik a Cziffra-emlékévhez

„Cziffra György munkásságát és a szakmai hagyatékát szerettem volna újraéleszteni. 2016-ban rendeztük meg az első Cziffra Fesztivált, ami már akkor is nagy sikert aratott. Azóta folyamatosan újabb és újabb tematikával állunk elő, nagyon sok ötletem van még a jövőbeli fesztiválokra is” – mondta Balázs János, aki szerint a fesztivál egy különlegessége, hogy a műfajokat nem skatulyázzák be és igyekeznek a műfaji különbségeket is áthidalni.

„Alapvetően a fesztivált februárban szoktuk rendezni, általában 15–20 rendezvényt foglalnak magukba, maga az emlékév pedig több mint 100 eseményt jelent, összesen 15 országban.”

A legrangosabb nemzetközi helyszínekre hívták meg őket

A „Cziffra100” programsorozat a legjelentősebb magyar és nemzetközi kulturális szervezetek és intézmények összefogásával valósul meg.

Balázs János a „Cziffra 100” programsorozat plakátján Fotó: Facebook

„Fontos volt számomra, hogy színvonalasan tudjuk lebonyolítani ezt a jelentős eseményt, így a legnagyobb magyar és külföldi intézeteket kerestem meg, hogy közösen, tudjunk dolgozni” – árulta el Balázs János, aki úgy érzi, hogy ezekkel az együttműködésekkel a lehetőségek minden alkalommal megduplázódtak.

„Így aztán olyan helyeken lépünk majd fel mint a Müpa Budapest, a Zeneakadémia, a New York-i Lincoln Center, a londoni Covent Garden, a genfi Victoria Hall vagy a párizsi Radio France” – tette hozzá az előadóművész, aki boldogan tapasztalta, hogy Cziffra neve világszerte sokak számára hívószó.

Díjazzák is a fiatal tehetséges művészeket

„A nagy lelkesedésnek, erőnek és szeretetnek hála, sikerült nagyon magas színvonalon megtartani, illetve megszervezni minden hozzátartozó koncertet, programot és edukációs tevékenységet. Ahogy az elmúlt években, így idén díjakkal, mesterkurzusokkal és fellépési lehetősséggel támogattuk a fiatal művészeket” – árulta el Balázs János, aki szerint mindez más szempontból is nagyon fontos fordulópont.

„Azért is nagy dolog, hogy létrejöhetett ez az emlékév, mivel korábban csak alkotóművészek részesülhettek ilyen megtiszteltetésben, most azonban egy előadóművész munkásságát ünnepelhetjük így.”

Cziffra Györgyről készült korábbi fotó Fotó: Kresz Albert

Nekem ez egy szerelemprojekt

Balázs János számára az emlékév túlmutat azon, hogy a példaképe előtt tisztelegjen: ő ebben látja a Liszt Ferenc-i hagyományok továbbéltetését. Cziffra Györgyöt a leghitelesebb Liszt-interpretátornak tartják. Képviselte mindazt az improvizatív, szabadabb stílust, mely szerint a zenének nemcsak mélynek és tartalmasnak, de izgalmasnak, vibrálónak és örömtelinek is kell lennie.

„Nekem ez egy szerelemprojekt. Ugyanakkor elég nagy felelősség is egyben, de én inkább a lehetőséget és a elkötelezettséget látom benne. Úgy érzem, hogy ezt az örökséget mindenképpen tovább kell adni a fiatal generációnak. A felelősségvállalás nagyon fontos rugója a világ működésének, és ez egy előadóművész számára még jelentősebb. A mostani munkánkat pedig majd a jövő tükrözi vissza: a fiatalok 10–15 év múlva.”





Ezeket olvastad már?
Mindenki Curtisre irigykedik: nem akárkivel sikerült közös képet csinálnia

Mindenki Curtisre irigykedik: nem akárkivel sikerült közös képet csinálnia

Hoppá: Palvin Barbi nekivetkőzött, özönlenek a kommentek

Hoppá: Palvin Barbi nekivetkőzött, özönlenek a kommentek

Megműtötték a TV2 dögös énekesét

Megműtötték a TV2 dögös énekesét

Itt a friss lista, ők a világ leggazdagabbjai

Itt a friss lista, ők a világ leggazdagabbjai

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás