Elképesztő: tíz kilós, 4 millió forint értékű érmével tiszteleg II. Erzsébet előtt a brit királyi pénzverde





Története legnagyobb aranypénzét, egy 10 kilogrammos érmét készített a brit királyi pénzverde, a Royal Mint. Ez a II. Erzsébet brit uralkodó koronázásának 70. évfordulója alkalmából készített különleges kollekció utolsó darabja, névértéke 10 ezer font (4,1 millió forint).



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.29.
brit királyi család

A The Queen's Beasts (a Királynő vadállatai) nevet viselő, 10 darabosra tervezett érmesorozatot 2016-ban indította az 1100 éves pénzverde. A sorozatot a királynő őseinek, a korábbi uralkodóknak a címerállatai inspirálták, amelyeknek a heraldikában egyedi tulajdonságai vannak és amelyeket az uralkodók jelképként választottak.

Az uralkodó 1953-as koronázásakor a Westminster apátságban tíz nagyméretű, címerpajzsot tartó állatszobrot állítottak fel, amelyek a királynő vérvonalát jelképezték. Az angol oroszlántól a skót egyszarvúig, a fehér agártól a Plantagenet-ház sólymáig több címerállat szerepel köztük. A sorozat 2017-ben az angol oroszlánnal kezdődött.

A legutóbbi, 400 órányi munkával elkészült érmén a királyi címerállatok mindegyike látható - oroszlánok, egy griffmadár, egy sólyom, egy bika, egy yale (antilopszerű képzeletbeli lény), egy agár, egy sárkány, egy egyszarvú és egy ló. A védelmet adó lények és állatok körbeveszik II. Erzsébet képét az érmén.

Elkészítésében modern és kézi technikákat is alkalmaztak. A Royal Mint közlése szerint az egyetlen példányban elkészült emlékérmét már meg is vette egy névtelenséget kérő vásárló. Az eladási árat nem közölték, de a Royal Mint annyit elárult, hogy a befektetett munka miatt hatszámjegyű összegről van szó.

Különböző kivitelezésű változatai azonban elérhetők, az 5 font névértékű, forgalomba nem kerülő érme kezdő ára 13 font.

Ez a Royal Mint valaha készített legnagyobb érméje, egyben csapatunk szakértelmének, kézműves szaktudásának és képességeinek bizonyítéka” - mondta Clare Maclennan, az emlékérmékkel foglalkozó divízió igazgatója.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás