RETRO RÁDIÓ

Nehéz időszakon vannak túl a magyar sportolók, itt a fordulat





Gyakorlatilag teljes egészében törölték a világjárvány miatt, a műkorcsolya szezon nemzetközi- és hazai versenynaptárát. Ez inspirálta Magyarország egyetlen Európa-bajnok műkorcsolyázóját, Sebestyén Júliát, hogy valóra váltsa régi álmát.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.16.
világjárvány versenyek Sebestyén Korcsolya SE szezon műkorcsolya

A hétvégén első alkalommal rendezi meg a bajnoknő által alapított Sebestyén Korcsolya SE, valamennyi korosztály és teljes hazai műkorcsolya mezőny részvételével a Sebestyén Kupát. A különleges eseményt a szakszövetség támogatja. Erről is kérdeztük a 2019 után, a tavalyi évben is a legeredményesebb klub vezetőjét, Sebestyén Júliát.

Első alkalommal rendezik meg a hétvégén a Sebestyén Kupát. Nem akarta elfogadni, hogy a COVID jegelte szinte a teljes versenyszezont?

Nagyon nehéz időszakot élnek át a versenyzőim. Tavaly tavasszal két hónapos kényszerpihenő törte meg a felkészülést, nem léphettünk jégre, miközben egy napot sem tudunk elképzelni jég nélkül. Ez önmagában egy nagy kihívás volt számunkra, hogy érdekes és hasznos szárazedzéseket szervezzünk a versenyzőinknek. Aztán jött a bizakodás ideje, bemehettünk a jégcsarnokba, javult a helyzet, edzettünk, készültünk. Majd, amikor elkezdődött volna számunkra az év legizgalmasabb része: a versenyek törlésével szembesültünk. Elmaradt a felnőtt Európa-bajnokság. A sor folytatódott: a vírushelyzet miatt a teljes junior- és a felnőtt világkupa-sorozat és a junior világbajnokság lemondásával. A magyar versenyzők nem tudtak részt venni a négy nemzet közös bajnokságán sem, így a Magyar Korcsolya Szövetség rendezte meg csak a felnőtt versenyzői számára decemberben az országos bajnokságot. Az egyesületünk immár kétszeres felnőtt magyar bajnokával, Csernoch Andrással a napokban utaztunk volna az Európa-bajnokságra, de elmarad a verseny. Berei József Mózes teljesítette a juniorok között a világbajnoki kvalifikációhoz szükséges technikai minimumpontszámokat úgy, hogy az elmúlt két évben rengeteg sérüléssel küzdött, sérvműtétje után tért vissza, de mégsem vehet részt a nemzetközi versenyen, mert törölték.

A Sebestyén Kupa a mostani helyzetben éppen ebben segít?

Az utánpótlás korú versenyzőink motivációját a karanténidőszak alatt a klubok által szervezett versenyekkel igyekeztünk fenntartani. Arra törekedtünk, hogy ha rendhagyó körülmények között is, de versenyrutint szerezzenek. Miután törölték a nemzetközi versenyeket határoztunk úgy, hogy klubverseny keretében, de lehetőséget biztosítunk a hazai műkorcsolyázóknak, korosztálytól függetlenül, hogy versenyezzenek. A februári országos utánpótlás bajnokságot megrendezik, arra készülünk, ezért a hétvégi Sebestyén Kupa egy remek felkészülési lehetőség lesz, elsősorban a fiatalabbaknak a nagy megmérettetés előtt. A felnőttek számára pedig szintén jó alkalom, hogy megmaradjon a motiváltságuk, megmutathassák versenykörülmények között programjaik nehezebb elemeit is. Visszajelzést kapnak a formájukról, zsűri értékeli a teljesítményüket.

Hogyan lehet egy jelentős, részben művészi sportágban, ahol a nézőknek is szól az előadás, kűr versenykörülményeket teremteni egy üres jégcsarnokban?

Vannak versenyzőink, akik számára az egyik legnagyobb kihívás a versenydrukk leküzdése. Nekik az, hogy ott ül a zsűri, figyeli őket, a szülők, szurkolók online közvetítésen nézik őket és egyedül kell kiállniuk a megvilágított, nagy jégpályára és akkor és ott nincsenek körülöttük társaik, mint az edzéseken, ez már egy óriási feladat, egy helyzet, amelyet meg kell oldaniuk, amelyet szokniuk kell. A Sebestyén Kupa segíthet ezt kezelni, egy újabb lehetőség a versenyrutin megszerzéséhez. Azt találtuk ki a hétvégi versenyre, ha a versenyzők kedvenc plüssüket magukkal hozzák, akkor a tribünre kiültetjük azokat. Érezzék azt, hogy drukkolnak értük és nem üresek a lelátók.

A néző egy-egy műkorcsolya verseny során 3-5 percig lát egy-egy versenyzőt, hallja a jó zenét, szemléli a szép ruhát és a könnyed mozdulatokat. Mi az, amit nem lát a néző?

A rengeteg munkát, ami az egész mögött van. A szezonra való felkészülés tavasszal kezdődik, nyáron edzőtáborból-edzőtáborba megyünk, napi 6-7 óra jeges- és szárazedzés váltja egymást, utóbbi atlétika típusú feladatokkal. Ilyenkor zajlik a gyorsaság, a fizikai képességek fejlesztése, emellett természetesen rengeteg balett- és táncóra van. Nyáron ezek minden egyes nap részei az edzésprogramnak. Iskolaidőszakban napi két alkalommal másfél órát vannak jégen a versenyzőink, heti három balettedzéssel. Ehhez még minimum három szárazedzés társul. Szabadidő szinte nincs, a karácsonyi három napot és nyáron egy, maximum kéthetes pihenőt leszámítva. A szabadság alatt is mozogniuk, nyújtaniuk kell.

Tíz éve dolgozik edzőként, 2012 óta saját egyesületét is vezeti, amely az elmúlt két évben szakága legeredményesebb klubja lett. Hogyan tekint vissza erre az időszakra és milyen tervekkel vágtak neki 2021-nek?

Egyesületünk évről-évre több utánpótlás korosztályos magyar bajnokot nevel. A felnőtt mezőnyben is többszörös magyar bajnok versenyzővel büszkélkedhetünk. Részt vehettünk junior világbajnokságon, felnőtt Európa-bajnokságon is Tóth Ivett, Borovoj Alexander, Csernoch András révén. Célkitűzésünk, hogy a magyar műkorcsolya szakág fejlődjön, lehessenek olyan versenyzőink, mint amelyen én is voltam, akiért Magyarország nemzetközi versenyeken is szurkolhatott. Elsődleges számunkra, hogy amikor visszatérhetünk a régi kerékvágásba, jelen lehessünk a világversenyeken.

 





Ezeket olvastad már?
Dárdai fiai messzire juthatnak: mutatjuk a világ legértékesebb focista-testvéreit

Dárdai fiai messzire juthatnak: mutatjuk a világ legértékesebb focista-testvéreit

Dibusz vagy Gulácsi? „Az úgy nem megy, hogy utálom a másikat"

Dibusz vagy Gulácsi? „Az úgy nem megy, hogy utálom a másikat"

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

Se bugyi, se más: teljesen meztelenül hempereg a kanapén az érzéki álomnő

Se bugyi, se más: teljesen meztelenül hempereg a kanapén az érzéki álomnő

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás