Szülinapi pálinkával ünnepelt Párizsban a magyar olimpikon

A formaidőzítés nagymestere a kalapácsvető Halász Bence, aki a párizsi olimpián csaknem elérte a nyolcvanas bűvös határ. Nagy römünkre 79,97 m-es-es dobásával ezüstérmet érdemelt ki.



Megosztás
Szerző: Szabó Sándor
Létrehozva: 2024.08.05.
atlétika Olimpia 2024 Halász Bence kalapácsvetés párizsi olimpia 2024

Az egész országnak kellemes meglepetést szerzett vasárnap este Halász Bence kalapácsvető a párizsi olimpián. A szombathelyi Dobó SE vb-bronzérmese, Eb-n második helyezett sportolója másodikként zárt a párizsi olimpián. Alapvetőnek nevezi, hogy a versenyszínhely, a párizsi Stade de France dobókörét a selejtező során kiismerte.

– Ebből következően a forgásom olajozottabbá vált – tekint vissza a vasárnapi fináléra Halász. 

Az első dobásom után mérges voltam, mert jóval  többet vártam, átmenetileg álltam a 4. helyen is, de látva a többiek relatíve visszafogott szereplését, egyre inkább éreztem, a 27. születésnapomat dobogós helyezéssel ünnepelem meg

– mondja Bence az olimpiai faluból.

IMG_8391
Halász Bence büszkén ünnepelt a magyar zászlóval Fotó: Origo

A születésnapot és az ezüstérmet, e két emlékezetes tényt az edzője által otthonról hozott mogyorópálinkával ünnepelték meg. Nem tagadja, 82 méteres dobásra készült, ez most nem sikerült, de emiatt nem búslakodik.

– Az első legközelebbi teendőm egy kiadós pihenés lesz. Az megtiszteltetés számomra, hogy augusztus 12-én az aranygéppel térhetek haza. Az eddigi párizsi győzteseink közül a legmarkánsabb élmény a férfi párbajtőrcsapatok döntője volt. Az olimpiai faluban az apartmanunkban többedmagammal szurkoltam a tévé előtt ülve, és lám megérte, mert Siklósi Gergelyék nyertek.

Bence megemlíti a dobásai előtti rituáléját. Miután a kalapáccsal belép a dobókörbe, felemelt jobb mutatóujjával az ég felé, majd előre mutat,  amivel mintegy kijelöli a szer dobásirányát, végezetül rálehel az ujjaira.  Valamennyi kalapácsvetőnek van hasonló mozdulatsora, a győztes kanadai Ethan Katzberg például a körön kívül két aprót ugrál a levegőbe, majd a két vállát egyszer megemeli.

– Katzberg azt mondta nekem, neki sem tetszett a stadion dobóköre, de olyan gyorsan forgott a kalapáccsal, hogy ez nem okozott neki gondot – említi Bence, aki a Stade de France-ba kilátogató rengeteg magyar szurkolónak is köszöni a sikerét. Amúgy a kanadai bajnokkal közösen megnézték a férfi 100 méteres síkfutás döntőjét, melyet az amerikai Noah Lyles örökké emlékezetes vágtájával nyert meg. 

Eszembe jutott Pars Krisztián 2012-es londoni olimpiai győzelme, ugyanis az ő kalapácsvető fináléjuk után rendezték meg a 100-as férfi döntőt, melyen a jamaicai Usain Bolt végzett az élen

– teszi hozzá nehézatlétánk. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás