Dühroham és könnyek: így zárta a magyar válogatott a legutóbbi Eb-csoportköröket

A magyar válogatott győzelmi kényszerben lép pályára vasárnap Skócia ellen (21:00, M4 Sport) az Európa-bajnokságon. Az elmúlt két tornán nincsenek rossz emlékeink az utolsó csoportmeccsekről.



Megosztás
Szerző: HC
Létrehozva: 2024.06.23.
Módosítva: 2024.06.23.
Skócia Portugália foci Eb 2024 magyar válogatott Németország

A magyar labdarúgó-válogatott egyelőre pont nélkül áll az A csoportban az Európa-bajnokságon. A továbbjutási esélyek azonban még nincsenek veszve, egy Skócia elleni győzelemmel meglenne a csoport harmadik helye, és lehetne abban bízni, hogy Szoboszlai Dominikék bekerülnek a négy legjobb csoportharmadik közé, ami még továbbjutást érne az egyenes kieséses szakaszba. A legutóbbi záró csoportmeccsekből kiindulva nem kizárható a meglepetés okozása.

Cristiano Ronaldo teljesen önkívületi állapotba került 2016-ban a magyar válogatott ellen Fotó: AFP

A 2016-os Eb-n a Bernd Storck vezette válogatott rögtön sokkolta a világot, ugyanis Szalai Ádám és Stieber Zoltán góljával 2-0-ra legyőzte azt az osztrák csapatot, amely kilenc győzelemmel és egy döntetlennel jutott ki a kontinenstornára, emlékezett vissza az Origo. Izland ellen aztán a hajrában sikerült egyenlíteni egy öngóllal, így jöhetett a portugálok elleni záróforduló. Cristiano Ronaldóéknak legalább a döntetlenre szükségük volt ahhoz, hogy egyáltalán továbbjussanak. Támadtak is rendesen, de igazán nagy helyzetet nem tudtak kialakítani. A hidegzuhany aztán a 19. percben érkezett, amikor a 37 éves Gera Zoltán kapásból bebombázott egy szöglet után kifejelt labdát a bal alsó sarokba. Az első félidő végén azonban érkezett az egyenlítés, Ronaldó passzát Nani váltotta gólja.

A második félidőben aztán újra vezetést szereztek a magyarok, Dzsudzsák Balázs a 47. percben szabadrúgásból próbálkozott, szabadrúgása irányt változtatott, a labda pedig így védhetetlenül zúdult a kapuba. Ráadásul egy perccel később növelhette volna az előnyét a magyar csapat, amikor Lovrencsics Gergő lőtt az oldalhálóba ígéretes helyzetben. Sokáig így sem örülhettünk, az 50. percben jött Ronaldo remek sarkazása, a találkozó újra döntetlenre módosult. Csakhogy ismét pár perc elteltével újfent jött egy megpattanó Dzsudzsák szabadrúgás, ami mattolta Rui Patríciót. Ronaldo ettől annyira dühbe gurult, hogy a pályán kapott hisztirohamot. A 62. percben ismét Ronaldo villant, amire már nem jött újabb magyar válasz, bár Elek Ákos kapufája nagyon közel állt a negyedik gólhoz. Ha az bement volna, a portugálok a csoportban búcsúznak, de maradt a 3-3, Portugália pedig később megnyerte a kontinenstornát. Magyarország csoportelsőként jutott tovább, a nyolcaddöntőben azonban Belgium simán győzött 4-0-ra.

2021-ben nem sokat adtak a magyarok továbbjutására, mivel a portugálok mellett Németországot és Franciaországot kaptuk meg csoportellenfélnek. Porguália ellen több mint 80 percig sikerült tartani a gól nélküli döntetlent, a vége azonban 3-0 lett Ronaldóéknak. A franciák ellen aztán összejött egy kisebb csoda, Fiola Attila góljával vezetett a magyar válogatott a Puskás Arénában, és végül meglett a pontszerzés (1-1) az akkori regnáló világbajnok ellen.

A franciák elleni meccs után a magyar válogatott úgy utazhatott Münchenbe, hogy ha legyőzi a német csapatot, biztosan továbbjut a legjobb 16 közé. Ennek megvalósítása egyáltalán nem tűnt reálisnak, különösen azért, mert ezúttal nem volt a magyar csapat mögött egy 50 ezres szurkolótömeg. Szalai nagyszerű fejesével már a 11. percben sikerült megszerezni a vezetést, amit egészen a 66. percig őrzött a magyar csapat, akkor azonban egy jó adag szerencse után Kai Havertz egyenlített.

 Két perccel később Schäfer András szenzációs fejesgóljánál ismét a magyar válogatottnál volt az előny. Az álom egyre közelebb került, azonban a 84. percben a németek egy lecsorgó labdából egyenlíteni tudtak Leon Goretzka révén, ezzel pedig csoportmásodikként továbbjutottak. A lefújást követően a könnyeivel küszködő Schäfert Marco Rossi vigasztalta, a magyar válogatottnak nagyon kevés hiányzott ahhoz, hogy bomba meglepetést okozzon az Eb legnehezebb csoportjában.

European Football Championship - Germany - Hungary
Hiába Schäfer András remek gólja, a magyar válogatott éppen csak lecsúszott a csoportból való továbbjutásról Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás