Bemutatjuk a Fradi új játékosát: fegyelmezett romboló, aki sokat segíthet a Ferencvárosnak





A Ferencváros első téli átigazolása a védekező középpályás Habib Maiga volt. A 28 éves futballista Anderson Esiti utódja lesz, és nagyszerű társa lehet majd Mohammed Abu Faninak. Lapunk bemutatja a 13-szoros elefántcsontparti válogatottat.



Megosztás
Szerző: Forgács Milán
Létrehozva: 2024.01.21.
Módosítva: 2024.01.21.
Ferencváros Habib Maiga Fradi átigazolás elemzés

Sokat nem várt a Ferencváros a téli átigazolási időszakban, már január 4-én bejelentette, hogy megszerezte a francia első osztályú Metz középpályását, Habib Maigát. A klub azt ugyan nem közölte, hogy mekkora összeget fizetett a 28 éves játékosért, de a Transfermarkt adatai szerint 400 ezer euróért (151 millió forint) váltott csapatot a 13-szoros elefántcsontparti válogatott.

Habib Maiga, Ferencváros
Habib Maiga lett a Ferencváros első téli átigazolása Fotó: fradi.hu

A 28 éves játékos a francia Saint-Étienne-nél pallérozódott, megfordult Oroszországban is (Arsenal Tula), de végül a Metzben alkotott igazán maradandót, a bordó mezes együttesben 140 alkalommal lépett pályára, ebből három teljes szezont az első, kettőt pedig a másodosztályban húzott le.

Maiga a posztját tekintve védekező középpályás, így elsősorban Mohammed Abu Fanival, Muhamed Besiccsel, és Sigér Dáviddal kell majd megküzdenie a kezdőcsapatba kerüléséért. A kölcsönből visszatért Giorgi Kharaishvili és Stjepan Loncar még beszállhat a harcba, Baráth Péter kölcsönbe kerül, Anderson Esiti további szolgálatira pedig nem számít a szakmai stáb. Lapunk utánajárt annak, mi várható majd az új igazolástól.

Maiga több szempontból kézenfekvő megoldás lehet a Fradinak. Az elefántcsontparti középpályás az elmúlt másfél évben Bölöni László kezei alatt dolgozott, aki, hasonlóan Dejan Sztankovicshoz a 4-2-3-1-es formációt részesíti előnyben. A 28 éves játékosnak így nem is kell igazán átállnia a szerb edző taktikájára. A jobblábas futballista a legtöbbször a középpálya jobb oldalán mozog, ez Abu Fani szempontjából lehet praktikus, az izraeli kulcsember pont a másik oldalon szokott játszani a Fradinál, így a két játékos nem fogja „ütni” egymást.

Habib Maiga
Habib Maiga pozíciós játéka az idei szezonban Fotó: Wyscout

Sőt, a dinamika kifejezetten jól működhet, a két középpályás ugyanis ellentétes játékstílust képvisel. Abu Fani nagyszerűen irányít a 34-szeres magyar bajnoknál, 28 tétmérkőzésen már 14 gólpassznál tart. Alacsonyabb termete (164 centiméter) miatt viszont az ütközésekben nem tud igazán hasznos lenni. Maiga pedig pontosan ebben lesz a segítségre.

Mohammed Abu Fani külön örülhet Maiga szerződtetésének Fotó: Koncz Márton

Nem egy látványosan játszó középpályás, a munkája azonban rendkívül hasznos. Sokat ütközik, és nem fél a keményebb párharcoktól, a Wyscout-oldalát elemezve a becsúszásokat kifejezetten szereti. Tavaly a másodosztályban 31 bajnokin játszott, 155 párharcot nyert meg, ez 55 százalékos siker, derül ki a FotMob statisztikáiból. A légi párbajokban még ennél is hatékonyabb volt, itt 67-szer ő fejelte el a labdát, ami 62 százalékos mutató. 50 közbelépése volt és mindössze 21-szer tudták kicselezni. Nyolc sárga lapja átlagosnak mondható, ám ebből többet egy-egy túl optimista becsúszásból szerzett. Piros lapot nem kapott. Mentalitását dicsérendő, hogy profi pályafutása alatt a 160 tétmérkőzésének egyikén sem jutott a kiállítás sorsára.

Mer előrefelé játszani, de nem annyira hatékony, tavaly egyetlen gólt szerzett, és 23-szor próbálkozott lövéssel, ám ebből mindössze hat találta el a kaput. Szeret távolról, lepattanó labdákból kísérletezni, 11-szer próbálkozott csellel, átlagosan három cseléből kettő bejött (64,7 százalék). 17-szer ért labdába a tizenhatoson belül, és 21-szer szabálytalankodtak vele szemben, egyik sem egy kimagasló mutató.

Passzolásnál a biztos megoldást választja, 1154 labdát adott tavaly (83,7 százalékos pontosság), ritkán próbálkozik szöktetéssel, nem véletlen, hiszen a videók alapján ez nem tartozik az erősségei közé. A keresztpasszai viszont ülnek, szereti is alkalmazni őket, 101 hosszú labdája erős mutató, csakúgy mint a közel 70 százalékos precizitása. Külön kiemelendő, hogy ezek nem feltétlen oldalirányba történő fordítások, Maiga mer előre játszani és hosszú labdákkal operálni, ez lehet az a különbség, ami döntött közte és Esiti között.

Maiga a karakterisztikáját tekintve Esitihez hasonlít, azonban a nigériaival szemben az előnye, hogy jobban tudja segíteni a támadásokat és gyorsabb, mint a 29 éves szűrő, aki inkább egy három belső középpályással játszó csapatban tudná kamatoztatni képességeit.

 





 





Ezeket olvastad már?
Kiakadtak a Herthánál, Dárdai keresztbe tett a klubnak

Kiakadtak a Herthánál, Dárdai keresztbe tett a klubnak

Rátalált a szerelem Szoboszlai barátjára, világhírű színész is érintett

Rátalált a szerelem Szoboszlai barátjára, világhírű színész is érintett

Bemutatjuk Marco Rossi csapatát, három érdekesség Balogh Botondról

Bemutatjuk Marco Rossi csapatát, három érdekesség Balogh Botondról

„Ezt tudnám nézni egész nap!” – Hosszú Katinkát elképesztő szögből videózták

„Ezt tudnám nézni egész nap!” – Hosszú Katinkát elképesztő szögből videózták

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás