„Én soha nem kivételeztem” - keményen odaszúrt az utódoknak a magyar mesteredző





Az augusztusi duisburgi kajak-kenu olimpiai kvalifikáló vb-n a megszerezhető női kvótáink száma ugyan elfogadható, ám kajakosaink mérsékelt teljesítménye feltűnő.



Megosztás
Szerző: Szabó Sándor
Létrehozva: 2023.10.23.
Kajak-kenu Fábiánné Rozsnyói Katalin olimpia

Amikor az okokról kérdeztük Fábiánné Rozsnyói Katalin nyugdíjas szuperedzőnket, elöljáróban megjegyezte: már senki sem kíváncsi jobbító szándékú szakmai megjegyzésire, pedig szívesen segítene, lévén eddigi tanítványai összesen tizenegy olimpiai, nyolcvannégy világ- és hetven Európa-bajnoki érmet szereztek.

Fábiánné Rozsnyói Katalin
Fábiánné Rozsnyói Katalin Fotó: Török Attila

A németországi vb-n egyesben Csipes Tamara bronzérmes volt, a női négyesünk hetedikként zárt, a kettesünk viszont döntőbe sem jutott. Kati néni úgy összegezett, a duisburgi mérsékelt teljesítményének a mennyiségileg nem elegendő felkészülés a fő oka.

Bár vannak feltörekvő fiataljaink, de a válogatottba történő beépítésük ezúttal sikertelen volt 

– húzta alá a 80 éves szakember a Metropolnak. - Ráadásul a korábbi idők bizonyított klasszisai már kifelé tartanak. Persze még van idő az ideális összetételű párizsi olimpiai egységek újra kovácsolására.

Öntörvényű magyar klubedzők

Csakhogy szerinte a vb-n hiba volt az olimpiai bajnok Bodonyi-Hadvina Dóra kvartettben történt újbóli szerepeltetése, mivel a válogatási alapelveknek nem felelt meg. Nem sikerült egy olyan vezérevezőst találni, amilyen a múlt nagysága, Paksy Tímea volt, ezért a magyar négyes mostani gyorsasága messze maradt a világelitétől.

"Sajnos a magyar klubedzők öntörvényűek, a legtöbbjük arra törekszik, hogy a saját kajakosát beerőszakolja a válogatottba, mert egzisztenciális érdekei ezt parancsolják, és nem a nemzeti érdek vezéreli. Amikor én voltam a női kapitány, csak azok lehettek válogatottak, akik arra rászolgáltak, a kivételezés nálam ismeretlen fogalomnak számított." - fogalmazott a mesteredző, aki NOB edzői életműdíjat kapott.

Helytáll-e Kozák a válogatón?

Hogy a hatszoros olimpiai bajnok, a második szülése után visszatért 37 éves Kozák Danuta segít-e a magyar női kajaksporton, erre nem tudja a választ.

Régen beszélgettem el vele 

– említette Kati néni. - Évekkel ezelőtt jeleztem neki, hogy technikai hibákkal kajakozik. A tanácsaimat megfogadta, és a világ egyik legjobbjává nőtte ki magát. Azt ne feledjük, hogy hat olimpiai diadala közül egyéniben csak egyet szerzett, 2016-ban a Rio de Janeiro-i olimpián nyert 500 m-en. Óriási érték, ám kérdés, közeledve a negyvenhez teljesíti-e jövő tavasszal a válogatási feltételeket? 





 





Ezeket olvastad már?
Széttárt combok és csupasz almamellek: pucéran fotózták le ágyában a vadóc tornászlányt

Széttárt combok és csupasz almamellek: pucéran fotózták le ágyában a vadóc tornászlányt

„A Fradi Magyarországon egy vallás" – 125 éves lett az FTC

„A Fradi Magyarországon egy vallás" – 125 éves lett az FTC

Marco Rossi csapatának legnagyobb vesztese a lelátóról szurkol

Marco Rossi csapatának legnagyobb vesztese a lelátóról szurkol

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Mégis itt dolgozna Jürgen Klopp

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Mégis itt dolgozna Jürgen Klopp

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás