RETRO RÁDIÓ

Szabályos volt a Fradi gólja? Megszólalt a sztárbíró





A labdarúgó NB I 2. fordulójából elhalasztott mérkőzésen a Ferencváros 2-1-re legyőzte idegenben a Zalaegerszeget. A meccs egy tizenegyesről maradt emlékezetes.



Megosztás
Szerző: gg
Létrehozva: 2023.01.25.
Fradi gól vita csalás

A Ferencváros a találkozó 17 percében jogosan megítélt büntetőhöz jutott, amelyet a zöld-fehérek csatára, Marquinhos értékesített. A zalaegerszegiek edzője a találkozót követő sajtótájékoztatón nem fogta vissza magát, előbb a VAR-t kritizálta, majd a játékvezetőknek esett neki. Moniz számonkérte, hogy miért nem a helyes döntést hozta a VAR, mert szerinte  – és a tévénézők nagy része szerint is – a Fradi brazilja a tizenegyes lövésének pillanatában duplán ért a leállított labdához, ami szabálytalan. Miután alaposan kidühöngte magát, még a magyar játékvezetőkbe is „belerúgott” a kérdésével.

A bírók a Ferencvárosnak ítélnek vagy valóban semlegesek? – tette fel a költői kérdést Ricardo Moniz.

 

Itt nézheted meg az esetet!

A VAR-t – bevezetése óta – sok kritika éri, úgy az edzőktől mint a játékosoktól és a szurkolóktól egyaránt. Arany Tamás, egykori játékvezetőt (299 mérkőzésen volt vezetőbíró) kérdeztük a VAR-ról és az ominózus büntetőről.

Fotó: Szabó Miklós

Szeretném leszögezni, hogy – és nem lenne baj, ha ezt az edzők is tudnák – a VAR nem játékvezető, csak javaslatot ad a pályán tevékenykedő bírónak. Mivel a videobíró munkáját több kamera, itthon tizennégy segíti, így más-más szögből is láthatja a kérdéses szituációkat. Ha úgy látják az elemzők, hogy nem egyértelmű a dolog, rászólnak a kolléga fülesére, gyere ki, nézd meg az esetet.

– Ha a játékvezető is úgy érzi, szüksége van a „tévézésre”, kimegy a monitorhoz és megnézi a visszajátszást, akár többször is, más-más kameraállásból, és dönt.

– A mindenkori vezetőbíró dönt minden szituációban – folytatta Arany Tamás. – Hogy Zalaegerszegen miért nem ment ki a kolléga a VAR monitorhoz? Nos, mert nem látta értelmét, meggyőződése szerint nem volt szabálytalanság, és a VAR sem jelzett a fülére.

Az egykori futballbíró szerint semmi különös nem történt a zalaegerszegi büntetőnél, megcsúszott a játékos, de kétszeri érintés nem volt, igaz, az elrúgás pillanatában mindkét lábat érte a labda.

– Ez sem szabálytalan, hiszen ha valaki olyan ügyes, hogy a két bokája közé befogja a leállított labdát, majd úgy rúgja, illetve inkább dobja kapura vagy passzol, nem szabálytalankodik.

 





 





Ezeket olvastad már?
"Azt gondoltam, 19 évesen majd jól becsajozom" - házasságáról vallott az olimpiai bajnok magyar pólós

"Azt gondoltam, 19 évesen majd jól becsajozom" - házasságáról vallott az olimpiai bajnok magyar pólós

Gulácsi-mágiát csodál a Bundesliga: új becenevet kapott a magyar válogatott sztárja

Gulácsi-mágiát csodál a Bundesliga: új becenevet kapott a magyar válogatott sztárja

Káosz Münchenben: bukott edző pótolhatja Lőw Zsoltékat

Káosz Münchenben: bukott edző pótolhatja Lőw Zsoltékat

Benézel a lábai közé? Nyilvános helyen terpesztett a szexi röplabdás lány

Benézel a lábai közé? Nyilvános helyen terpesztett a szexi röplabdás lány

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás