Egykor állva tapsolt neki az aréna, így él most a jég királynője, Sebestyén Júlia





Az első magyar női műkorcsolya Európa-bajnok 25 éves pályafutása után ma is tanítványaival tölti minden napját a jégen.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.01.26.
II. kerület IV. kerület Sebestyén Júlia korcsolya

Gór-Sebestyén Júlia az általa létrehozott Sebestyén Korcsolya SE vezetőedzőjeként az utánpótlással foglalkozik, és a jövő bajnokainak nevelésén dolgozik – igen eredményesen – a Marczibányi téren és a Vasas Jégcentrumban.

Gór-Sebestyén Júla (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Sebestyén Juli a Vasas Jégcentrumban januárban megrendezte az első Sebestyény Kupát, amelyet kárpótlásul szánt a fiatal műkorcsolyázóknak a járvány miatt elmaradt megmérettetésekért.

Jutalomjáték a koris tanítványoknak

A tanítványoknak sokat jelentett, hogy versenyezhettek a Sebestyén Kupán (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

– A vírus-okozta nehéz helyzet, a két hónapos kényszerpihenő komoly megpróbáltatást jelent a versenyzőinknek. Törölték a felnőtt Európa-bajnokságot, és már tudjuk, hogy a junior világbajnokságot is. Ezért gondoltam arra, hogy szervezzünk egy versenyt, amit már régóta tervezgettünk, és ha már így hozta az élet, legalább most végre valóra válhatott. A Sebestyén Kupán a felnőttek is versenyezhettek, az utánpótlás korosztály pedig felkészülési lehetőséget kapott a februári országos bajnokság előtt – tudjuk meg Sebestyén Júliától, aki három és fél évesen húzott először korcsolyacipőt. és azóta jóformán csak alváshoz veszi azt le.

Pepe fent a magasban - a jégen is (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

 

Tripla Lutz 13 évesen

Sebestyén Júlia itt lett Európa-bajnok - 2004. Papp László Aréna (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

– Tiszaújvárosban kezdtem korcsolyázni, egy nyitott jégpályán, és 10 évig itt edzettem, ha hullott a hó, vagy szembefújt a szél, akkor is. Tizenhárom évesen kerültem Budapestre, amikor a válogatott keret tagja lettem, onnantól kezdve világversenyeken és négy olimpián vettem részt. Hálás vagyok a sorsnak, hogy egy budapesti Európa-bajnokságon állhattam fel a dobogó legfelső fokára, amikor a Papp László Aréna teljesen megtelt, és tízezer ember szurkolt nekem élőben – emlékszik vissza a bajnoknő olyan természetességgel és szerénységgel, hogy szinte látjuk magunk előtt azt a Julit, aki 13 évesen az első magyar lányként tripla Lutz-ot ugrott hazai versenyen.

A Sebestyén Kupán a Vasas Jégcentrumban (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

 

Kemény munka és biztatás

Jól van, szép volt, ügyes vagy! (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

– Nem lehet bennem hiányérzet, olyan eredményeket értem el, amilyeneket más magyar versenyző nem. A mai napig a jégen töltöm minden napomat, és azért dolgozom a kollégáimmal együtt, hogy az utánpótlás minél messzebbre jusson. A tehetséges fiatalokat láthassuk Magyarországot képviselve a dobogó legmagasabb fokán állni, világranglisták élmezőnyében lenni – mondja Juli, miközben melegíti a tanítványait, és mindegyikükhöz van egy-két bátorító szava még a futás előtt, utána pedig kicsiknek és nagyoknak egyaránt jár a az ölelés – még ha maszkban is – mellé a dicséret, biztatás, avagy vigasztalás. Utána pedig folytatódik a kemény munka, hiszen Juli abban hisz, és már tanítványai is megtanulták, hogy e nélkül nincs eredmény.

 

Több, mint edző

Szakmai útmutatás és anyai gondoskodás (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Berei Mózes József (Pepe) még csak az édesanyja pocakjában „siklott”, amikor 2004-ben Sebestyén Júlia az első női műkorcsolya Európa-bajnokunk lett. Pepe családi okok miatt Bécsben töltötte gyermekkorát, de anyai nagyapjának halálos ágyán tett ígéretét beváltva, hazatért, és ma már magyar színekben korcsolyázik az SKSE portolójaként: Sebestyén Júlia tanítványa 2020. junior magyar bajnoka.

2020 junior magyar bajnokának, Pepének az edzője, Juli a példaképe (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

– Juli a példaképem. Sokat jelent nekem ő abból a szempontból is, hogy amikor hazaköltöztem, segített beilleszkedni. Rengeteget köszönhetek neki, a szakmai tudásának, szeretetének. Juli több, mint egy edző, mondhatnám, hogy második anya vagy egy nagyon közeli családtag.

 

Bajnokok a bajnoknő keze alól

Sebestyén Júlia Európa bajnok! (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Sebestyén Júlia 25 éves pályafutása alatt 14 Európa-bajnokságon, 12 Világbajnokságon és 4 Téli Olimpián szerepelt. Kilencszer lett Felnőtt Magyar bajnok. 2004-ben a Világbajnokságon a 6. helyet érte el. 2006-ban Világkupát nyert Kínában. 2004 után 2006-ban is bekerült a Világkupa döntőbe. Világranglistán a legjobb helyezése a 4. hely volt 2005-ben. 2010-ben fejezte be aktív pályafutását, és ebben az évben ő vihette a magyar zászlót a Vancouveri Téli Olimpia megnyitó ünnepségen. 2010 óta edzőként adja tovább a tudását, az általa megálmodott és vezetett Sebestyén Korcsolya Sportegyesületben, amely sorra adja a magyar bajnokokat, például a felnőttek mezőnyében Csernoch Andrást, aki 2019-ben és 2020-ban is megszerezte ezt a címet.

Csernoch András felnőtt magyar bajnok, Sebestyén Júlia tanítványa (Fotó: Ambrus Marcsi)

 

Az SKSE-hez itt lehet csatlakozni

Marczibányi Sportcentrum: kedd: 16.30 -17.30, csütörtök: 16.30-17.30, szombat: 8.30-9.20

Káposztásmegyeri Vasas Jégcentrum: szerda: 17 -17.50 szombat: 9-9.50





Ezeket olvastad már?
"A Fradi Magyarországon egy vallás" - 125 éves lett az FTC

"A Fradi Magyarországon egy vallás" - 125 éves lett az FTC

Marco Rossi csapatának legnagyobb vesztese a lelátóról szurkol

Marco Rossi csapatának legnagyobb vesztese a lelátóról szurkol

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Mégis itt dolgozna Jürgen Klopp

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Mégis itt dolgozna Jürgen Klopp

Szavazz Te is! Ők lehetnek Pest vármegyében az év tesitanárai

Szavazz Te is! Ők lehetnek Pest vármegyében az év tesitanárai

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás