Elveszett a telefonod? Így könnyen megtalálhatod! (x)

Bosszantó, ha nem találjuk a mobilunkat - de akár komoly hátrányunk is származhat belőle, ha elveszítjük a készüléket. Szerencsére egyre több megoldás létezik arra, hogy gyorsan megtaláljuk, akár a kanapé alá esett, akár két várossal arrébb hagytuk el.

Megosztás
Szerző: PR cikk
Létrehozva: 2024.06.26.
PR cikk elveszett Készülékkereső mobiltelefon telekommunikáció
Fotó: shuttrerstock

Pár évtizede, az egyszerűbb mobiltelefonok idejében is bosszantó volt, ha elhagytuk a készüléket, hiszen ezen tároltuk az ismerőseink telefonszámát, fontosabb üzeneteket, és persze típustól függően komoly anyagi veszteséget is jelenthetett a figyelmetlenség. Ekkor még nehéz is volt segítséget kérni a telefon megtalálásához: a hatóságoknál lehetett kérvényezni a telefonszám megadásával a cellainformáció alapján egy nagyjábóli helyzetet, de ez a lehetőség magánszemélyeknek nem is volt elérhető.

Egy mai okostelefon elkeveredése még nagyobb veszteség lehet: az értékén felül ott van a sokféle rajta tárolt adat az érzékeny e-mailektől a jelszavakon át a netbanki és egyéb fizető appokig. Szerencsére épp a modern mobilok tudása az, ami miatt már sokkal több lehetőségünk van arra, hogy megtaláljuk a készülékeket. Ugyan első elkeseredésünkben belefuthatunk olyan szolgáltatásokba, amelyek fizetés ellenében, bizonyos adatok megadását kérve ígérik a telefonok felkutatását, de az ilyenek igénybe vétele nem ajánlott. És nem is érdemes, hiszen sokkal könnyebb, ráadásul ingyenes módok is léteznek attól függően, milyen készülékről van szó:

  • Google Készülékkereső
  • Apple Lokátor
  • Huawei kereső
  • Samsung kereső

Látható, hogy egyes eszközöknél akár többféle keresési lehetőség is elérhető, így ha hirtelen azon kapjuk magunkat, hogy sehol sem leljük a mobilunkat, érdemes higgadtan a megfelelő keresőeszközt elindítani.

Google Készülékkereső

Az elveszett androidos mobilok felkutatásához látogassunk el a Google Készülékkereső oldalra bármilyen böngészőben. Itt bejelentkezés után térképen láthatjuk a telefon jelenlegi helyzetét, melynek pontossága aszerint változik, mi minden van bekapcsolva a készüléken. Bekapcsolt mobilnettel még akár néhány kilométer is lehet a kör, amelyen belül nem feltétlenül pontos a hely de ez is hasznos lehet, ha ebből kiderül, hogy egy másik várost vagy kerületet jelez, amiből ki tudjuk találni, mikor és hol jártunk arrafelé.

Ha a telefon Wi-Fi hálózathoz csatlakozik, már esélyesen kisebb kört mutat majd az alkalmazás, a bekapcsolt GPS viszont akár méteres pontosságot is lehetővé tesz. Ha esetleg az elveszett készülék időközben lemerült, a térképen az utolsó regisztrált helyét láthatjuk. Érdekesség, hogy a Google keresőjében nem csak androidos, hanem akár iOS-t futtató készülékeket is megtalálhatunk, de ehhez ezeket először regisztrálnunk kell a szolgáltatásban. Androidos mobilokon pedig alapból be van kapcsolva ez a funkció, tehát csak akkor nem járunk sikerrel, ha ezt manuálisan kikapcsoljuk.

Apple Lokátor

Az iOS-alapú készülékeknél a Google keresőjéhez hasonlóan működik - fontos azonban, hogy itt az eszközökön nincs alapból aktiválva a funkció, ezt épp ezért érdemes mielőbb megtenni (ezt a Beállítások alatt az Adatvédelem és biztonság, majd a Helymeghatározás menüpontban állíthatjuk be). Ezután az Apple operációs rendszerein elérhető Lokátor appban, vagy az iCloud eszközkereső aloldalán bejelentkezve nézhetjük meg, hol van a készülék, ennek hatékonysága szintén a bekapcsolt mobilnet, wifi és GPS függvényében változhat.

Huawei és Samsung keresők

Bár ezen gyártók mobiljaival működik a Google keresője is, a két gyártó saját megoldással is rendelkezik. Mindkettőnél előre engedélyezni kell, hogy kereshető legyen a telefon: Huawei készülékeknél ezt a Beállítások alatt a Felhő, majd a Készülék keresése menüpontban, míg Samsung eszközökön szintén a Beállítások alatt az Alkalmazások, majd a Find My Mobile pontban tehetjük meg. Ezután, ha a telefont keressük, a Huawei felhőszolgáltatásában illetve a Samsung aloldalán kell bejelentkeznünk, ezek működése pedig hasonló a Google és Apple megoldásaihoz.

Elvitte a cica?

Mindegyik fenti megoldás képes arra is, ha a telefont csak valahol a lakásban, vagy egyéb helyen, a közvetlen környezetünkben nem találjuk. Ekkor ugyanis megtehetjük azt, hogy hangjelzést kérünk: ezután a mobil csörögni kezd, ráadásul még akkor is, ha néma üzemmódra állítottuk. A hang után haladva könnyen meglesz a készülék, akár az ágy alá esett, akár a kertben hagytuk - viszont lehetőség szerint ezt a funkciót a távolabb hagyott mobiloknál csak akkor kapcsoljuk be, ha már közel járunk hozzá, mivel a folyamatos csengetés erősen meríti az akkumulátort.

(x)

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás