8 gyakori hiba festésnél, így kerüld el őket!





A festés olyan lakásfelújítási feladat, amelyet akár sajátkezűleg is elvégezhetünk. Bár könnyűnek tűnhet a feladat, mégis számos ponton elrontható. Ebben a cikkben bemutatjuk, melyek a leggyakoribb bakik és hogyan kerülhetjük el őket.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.09.05.
Módosítva: 2023.09.06.
webshop festék falfestés zákány szerszámház

8 gyakori hiba, ami szabotálhatja a festést

1. Nem megfelelően tárolt festék

A helytelen tárolás miatt használhatatlanná válhat az előre megvásárolt festék. Ennek elkerüléséhez érdemes az alábbi egyszerű tippeket követni:

  • Tárold a festéket beltérben, száraz helyen!
  • Helyezd a festéket olyan helyre, ahol a hőmérséklet 5 °C és 35 °C közötti.
  • Ne érje direkt napfény a festék dobozát!
  • Fordíts extra figyelmet a nedvességtől való védelemre fémdobozok esetén, amelyek könnyen rozsdásodhatnak.

2. Takarófólia és festőszalag hiánya

Szeretnéd minimalizálni a festés utáni hosszas és nehézkes takarítást? Akkor ne feledkezz meg a takarófólia és festőszalag használatáról. Ezekkel az eszközökkel megóvhatod a padlót, villanykapcsolót, nehezen mozdítható bútorokat, parkettaszegélyeket, konnektorokat, szegőléceket és egyéb felületeket a festékcseppektől. 

3. Kihagyott alapozó

Az alapozó a kulcs ahhoz, hogy a festés tartósabb legyen. Fémtárgyak festésekor extrán fontos az alapozó használata, amely segít a korrózió elleni védelemben, de falfestésnél is fontos szerepe van a jól tapadó felület kialakításához. Normál falfelületeknél elegendő egy réteg alapozó, míg speciális anyagok (fa és fém) festésekor érdemes két-három réteget használni.

Fotó: Freepik

4. Nem elegendő a festék

A festékvásárlás első lépése, hogy pontosan leméred a festendő felületet, hogy tudd, mennyi festékre van szükséged. Minden festéken szerepel a kiadósság, így ha tudod a festendő felületet, akkor némi matematikai művelet után te magad is könnyedén kiszámolhatod a szükséges festékmennyiséget, és nem ér meglepetés festés közben. Érdemes kicsit rászámolni, ha nagyon szívna a felület.

5. Hiányzó szerszámok a festéshez

Ahogy minden egyéb barkácsprojektnél, így a falfestésnél is érdemes a folyamathoz szükséges szerszámok beszerzésével kezdeni. Ezzel jelentősen csökkenthető a munkaidő és szebb eredményt érhetünk el. Mutatjuk, mire lehet szükség!

  • Takarófólia és festőszalag
  • Csiszolópapír
  • Ecsetek
  • Festék
  • Alapozó
  • Keverőrudak vagy keverőgép
  • Festéktálca
  • Festékhígító (ha szükséges)
  • Festékszóró (nagyobb fal felületekhez)
  • Festőhenger
  • Gittkés
  • Létra
  • Papírtörlő
  • Vödör

6. Nem megfelelő festékválasztás

Szintén gyakori baki a helytelen festékválasztás. Ilyen lehet például kültéri felületen beltéri falfestéket használni. A hiba elkerüléséhez érdemes alaposan elolvasni a csomagoláson található információkat, ahol a gyártó részletezi a javasolt felhasználási felületet. Szükség esetén pedig érdemes konzultálni az eladóval, aki további tanácsokkal lát el.

7. Nem lett eléggé felkeverve a festék

Egy festékben a pigmentek lerakódnak az edény aljára. Így érdemes felrázni vagy felkavarni használat előtt. Ezt lehet egy egyszerű pálcával is, de sokkal hatékonyabb egy profi keverőgép segítségével, amely szinte nélkülözhetetlen nagyobb falfelületek festésekor. 

8. Két réteg között nem várod meg a száradási időt

A tökéletes fedéshez sok esetben 2-3 réteg festéket fel kell vinni. Ilyenkor azonban elengedhetetlen kivárni a száradási időt az újabb réteg felvitele előtt. Ez a gyakran használt diszperziós festékek esetében általában 2-4 óra.

9. Elhibázott hígítás

Végül pedig érdemes szót ejteni a hígításról. Ennél a pontnál nem szolgálhatunk generális tanáccsal, hiszen jelentős eltérés lehet a festéktípusok között. Minden esetben a dobozon található gyártói instrukciókat érdemes követni a legjobb eredmény elérése érdekében.

Zákány Szerszámház: hatékony munkavégzés profi szerszámokkal

Megbízható szerszám webshop után kutakodsz a keverőgép beszerzéséhez? A Zákány Szerszámház Kft. 1988-ban indult családi vállalkozásként. A profi szerszámház azon dolgozik, hogy kiemelkedő feltételeket biztosítson ügyfelei számára. Folyamatos fejlődése annak is köszönhető, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a vevői visszajelzésekre. A Zákány Szerszámház Kft. mindent megtesz, hogy megbízható, gyors, precíz cégként a lehető legjobb árakon biztosítsa a szerszámokat, tartozékokat.





 





Ezeket olvastad már?
Már van megoldás a nagyméretű és nagy átmérőjű fémszerkezetek vágására

Már van megoldás a nagyméretű és nagy átmérőjű fémszerkezetek vágására

Ablakon „bedobott” pénz: hogy ne szökjön el az energia (X)

Ablakon „bedobott” pénz: hogy ne szökjön el az energia (X)

Innovációval a gyerekek életéért (X)

Innovációval a gyerekek életéért (X)

Hogyan legyünk jó gazdik?

Hogyan legyünk jó gazdik?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás