A természet gyógyereje az orrunk előtt hever, mégis kevesen ismerjük
Mondhatni, lépten-nyomon beleütközünk ebbe a csodanövénybe, de elsőre nem a méz jut róla az eszünkbe.
Megmutatjuk, hogy milyen ínycsiklandó mézet lehet készíteni a pitypangból, ismertebb nevén, a gyermeklácfűből. Sok ember gyomnak tartja ezt a növényt, pedig ez közel sincs így. A pitypangnak rengeteg jótékony hatása van! Többek között oldja az epekövet, segít az anyagcserében, javítja a gyomornedv kiválasztását, hatékonyan segíti a májműködést, szirupja enyhíti a köhögést, de vízhajtó hatásáról is ismert.

Íme a recept
Hozzávalók:
- 5 marék pitypangvirágfej
- víz
- 0,5 kg cukor
Mutatjuk, hogyan készítsd el:
- Szedd le a pitypangok sárga virágfejét, majd a zsákmányt egy textilen terítsd szét. Így minden rovar elhagyhatja a kelyheket. A virágokat ugyanis nem szabad megmosni, szükség lesz a virágporra.
- Majd tedd a pitypangokat a főzőedénybe, engedj rá csapvizet, annyit, hogy ellepje.
- Forrald fel az egészet! Amikor gyöngyözik a víz és elkezd forrni, azonnal zárd is el alatta a gázt.
- Fantasztikus illata lesz a gőznek. A felforralt pitypangos vizet hagyd pihenni 24 órán át, majd szűrd le a virágokat és nyomkodd a lébe a pitypangban maradt virágport. A virágot ezek után már nem kell használni.
- A levet szűrd át egy ritka szövésű konyharuhán.
- A kapott folyadékot tedd a tűzhelyre, és kis lángon forrald fel ismét. Közben add hozzá a cukrot, amíg méz állagú nem lesz.
- Majd ismét hagyd az egészet kihűlni, csavarhatsz hozzá citromlevet, de ez nem feltétel. Alaposan keverd össze, és kanalazd tiszta befőttesüvegekbe.
- Légmentesen lezárva akár 1-2 évig is eláll.
Tipp:
A szűréshez használj sűrű szövésű szűrőt, konyharuhát vagy egy textilpelenkát, esetleg gézt.
Top hírek
Hírlevél-feliratkozás
Hírlevél-feliratkozás
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre