A természet gyógyereje az orrunk előtt hever, mégis kevesen ismerjük

Mondhatni, lépten-nyomon beleütközünk ebbe a csodanövénybe, de elsőre nem a méz jut róla az eszünkbe.



Megosztás
Szerző: PT
Létrehozva: 2023.04.14.
életmód növény egészség

Megmutatjuk, hogy milyen ínycsiklandó mézet lehet készíteni a pitypangból, ismertebb nevén, a gyermeklácfűből. Sok ember gyomnak tartja ezt a növényt, pedig ez közel sincs így. A pitypangnak rengeteg jótékony hatása van! Többek között oldja az epekövet, segít az anyagcserében, javítja a gyomornedv kiválasztását, hatékonyan segíti a májműködést, szirupja enyhíti a köhögést, de vízhajtó hatásáról is ismert.

Fotó: Metropol

Íme a recept

Hozzávalók:

  • 5 marék pitypangvirágfej
  • víz
  • 0,5 kg cukor

Mutatjuk, hogyan készítsd el:

  1. Szedd le a pitypangok sárga virágfejét, majd a zsákmányt egy textilen terítsd szét.  Így minden rovar elhagyhatja a kelyheket. A virágokat ugyanis nem szabad megmosni, szükség lesz a virágporra.
  2. Majd tedd a pitypangokat a főzőedénybe, engedj rá csapvizet, annyit, hogy ellepje. 
  3. Forrald fel az egészet! Amikor gyöngyözik a víz és elkezd forrni, azonnal zárd is el alatta a gázt. 
  4. Fantasztikus illata lesz a gőznek. A felforralt pitypangos vizet hagyd pihenni 24 órán át, majd szűrd le a virágokat és nyomkodd a lébe a pitypangban maradt  virágport. A virágot ezek után már nem kell használni.
  5. A levet szűrd át egy ritka szövésű konyharuhán.
  6. A kapott folyadékot tedd a tűzhelyre, és kis lángon forrald fel ismét. Közben add hozzá a cukrot, amíg méz állagú nem lesz.
  7. Majd ismét hagyd az egészet kihűlni, csavarhatsz hozzá citromlevet, de ez nem feltétel. Alaposan keverd össze, és kanalazd tiszta befőttesüvegekbe.
  8. Légmentesen lezárva akár 1-2 évig is eláll.

Tipp: 

A szűréshez használj sűrű szövésű szűrőt, konyharuhát vagy egy textilpelenkát, esetleg gézt.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás