Ez a Rákóczi-nóta izgalmas története – Csabay Domonkos zongoraestje

Magyar vonatkozású zenetörténeti különlegességek felfedezésére invitál a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megvalósuló koncertsorozat.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.18.
Módosítva: 2024.06.18.
koncertsorozat program ajánló

Csabay Domonkos színes, a népszerű koncertrepertoár darabjait igazi kuriózumokkal vegyítő programmal készül, amit szórakoztató történetekkel, a zeneszámok közötti rövid, informatív ismertetőkkel igyekszik közelebb hozni a hallgatósághoz.

Csabay Domonkos zongoraestje
 

A sorozat első része a magyar billentyűsmuzsika kezdeteibe kínál betekintést, egészen az „Egri csillagok” korszakának virginalistáiig utazva vissza az időben. Nem szigorú kronológiát követve, inkább szabadon bolyongva a magyar zene világában előkerülnek, majd Farkas Ferenc feldolgozásában megélénkülnek a XVI.–XVII. század táncgyűjteményeinek tételei. Az itt felbukkanó Rákóczi-nóta izgalmas története révén eljutunk egészen Liszt rapszódiájáig. A műsor zárószámaként Beethoven híres rondója már a második rész fő témáját, a német mester hazánkba tett látogatásait és a „magyar stílus” első nagy fénykorát idézi meg.

Műsor:
Magyar táncok (passamezzók és saltarellák) a XVI. századból, Szabolcsi Bence gyűjteményéből;
Giovanni Picchi: Ballo ongaro és Padoana, l’Ongara (magyar táncok);
Tételek a Stark-féle virginálkönyvből és a Vietórisz-kódexből;
Farkas Ferenc: Régi magyar táncok a XVII. századból;
Liszt Ferenc: XV. magyar rapszódia;
Beethoven: G-dúr rondo „Alla ingharese quasi un capriccio” Op. 129 („Az elveszett garas”).

Csabay Domonkos Junior Prima-díjas zongoraművész, a Zeneakadémia doktorandusza, a győri Széchenyi Egyetem Művészeti Karának oktatója. A londoni Royal College of Music ösztöndíjasaként számos eredményt ért el külföldön mint szólista és kamarazenész, de a magyar közönség a 2021-es budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen is hallhatta, ahol különdíjban részesült.

A belépés ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a [email protected] e-mail-címen vagy a (06-1) 411-5011-es telefonszámon lehet a résztvevők létszámának megadásával.

Időpont: június 18., 18 óra
Helyszín: FSZEK Ötpacsirta Szalon (1088 Budapest, Ötpacsirta utca 4.)

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás