RETRO RÁDIÓ

Energiaválság Európában! Korlátoznák a zuhanyzást, a mosást, a fűtést, a porszívózást





Miközben Európa a lakossággal fizetteti ki a háború árát, addig itthon rezsicsökkentéssel védik az embereket ettől a helyzettől.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.25.
megdöbbentő körkép

Égbe szöktek az árak Európában, ahol már hosszú hónapokkal ezelőtt is furcsa spórolásra kényszerítették a lakosságot azzal, hogy leállították az atomerőműveket, és ekkor még sehol nem volt az ukrán–orosz háború. Eközben nálunk a rezsiköltséggel és az ársapkával védi a kormány a lakosságot.

Itthon a rezsicsökkentésnek és az ársapkának hála, kevésbé érződik az energiaválság /Fotó: shutterstock

Míg a magyar kormány évek óta rezsicsökkentéssel, illetve az élelmiszer- és üzemanyagárstoppal próbál enyhíteni a lakosságra nehezedő terheken, addig az Európai Unió az Oroszország elleni olajembargót próbálja elfogadtatni. Ezért Brüsszel spórolást, az életvitel drasztikus megváltoztatását és új, a meglévőnél drágább fűtési módszereket kényszerítene a lakosságra.

Holland kormány: ne zuhanyozzanak 5 percnél többet!

Legutóbb Hollandiában okozott közfelháborodást, hogy a kormány előírná, hogy a gázbojlerek helyett a háromszor drágább hőszivattyúkat kell megvenni, ha valaki fűteni akar. Ráadásul a holland kormány ajánlást adott ki, hogy senki ne zuhanyozzon 5 percnél többet, és ne fűtse lakását nappal 19, éjjel 15 foknál többre. A német tévében kisfilmeket vetítettek arról, hogyan kell spórolni az energiával. Olaszországban pedig a hivatalokban szabályozzák a fűtést és a klímahasználatot. Nyáron nem lehet 27 foknál hidegebb, télen pedig nem lehet 19 foknál melegebb.

Brüsszel vad spórolási ötletekkel áll elő

Miközben a német katasztrófavédelem a fűtés leállítására készíti fel az embereket a Twitteren, és az osztrák sajtó a várható áramkimaradások esetére ad tippeket, az Európai Unió az orosz energiahordozóktól való függőség csökkentése érdekében konkrét javaslatokkal állt elő polgárainak:

  • fürödjenek kevesebbet
  • használják ritkábban az autóikat
  • vezessenek lassabban
  • az autókban ne kapcsolják be a klímát
  • utazzanak vonattal repülő helyett
  • kapcsolják ki a légkondicionálást
  • legfeljebb 18 fokra fűtsék fel az épületeket
  • nem kell azonnal kimosni a piszkos ruhát, elég, ha az emberek „kiszellőztetik”
  • Az Európai Unió a fürdések számán spóroltatna a lakossággal /Képünk illusztráció / Pixabay

    A britek negyede az étkezésen spórol

    A Financial Times szerint a brit háztartások csaknem fele nagyon nehéz tél elé néz, mert nem tudják majd kifizetni a villany- és gázszámláikat. Az Ipsos közvélemény-kutató cég felmérése szerint a britek negyede kénytelen kihagyni napi egy étkezést az emelkedő élelmiszerárak miatt, ötből három brit arra kényszerült, hogy kikapcsolja a fűtést a magas gázárak következtében. Az Egyesült Királyságban élők több mint negyede lemondta a kábeltévé- vagy a streamingszolgáltatás előfizetését, az emberek több mint fele pedig csökkentette a szórakozásra szánt költségeit. Az egyik legnagyobb brit energiaszolgáltató, az Ovo Energy alternatív „fűtési” lehetőségeket javasol: a britek húzzák el a függönyöket, ha süt a nap, tartsák nyitva a sütő ajtaját sütés után, és ha fáznak, nyugodtan ölelgessék a háziállataikat, a szeretteiket.

    Tilos a porszívózás Svédországban

    Súlyos energiahiány lépett fel Svédországban is 2017-től, miután négy atomerőművet is bezártak, hogy a zöld energiára térjenek át. A svéd kormány ezért arra kérte a lakosságot, hogy a nagy hidegben tartózkodjanak például a „sokat fogyasztó” porszívó használatától. Az energiahiány mostanra már akkora, hogy az ország kénytelen barnaszénből előállított áramot importálni Lengyelországból és Németországból, valamint be kellett indítani egy tartalék kőolaj-erőművet is. Jelenleg tehát ott tartanak, hogy összességében jobban szennyezik a környezetet, mint az atomerőművekkel.

    Magyarország kormánya rezsicsökkentéssel és árstopokkal védi a lakosságot

    A polgári kormány továbbra is fenntartja a 10 évvel ezelőtt bevezetett rezsicsökkentést és az árstopokat annak ellenére, hogy világszerte elszálltak az üzemanyag- és az élelmiszerárak. Míg Európában megduplázódtak, megháromszorozódtak a rezsiárak, ezzel szemben Magyarországon biztosított az olcsó energiaellátás. Hazánkon kívül sehol nem létezik a rezsicsökkentéshez hasonló átfogó intézkedés a lakosság megsegítésére.

    Az EU-ban is történelmi rekordokat döntenek az élelmiszer-, az áram-, gáz- és üzemanyagköltségek

    Írországban 45, Luxemburgban 41, Belgiumban pedig mintegy 26 százalékkal nőttek a rezsiköltségek – számolt be az Origo. Hollandiában még ennél is magasabb – 86 százalékos – volt a drágulás, de elszálltak az árak a balti államokban is. Belgiumban korlátozzák bizonyos élelmiszerek vásárlását, Franciaországban a gázzal és villannyal való spórolásra hívják fel a lakosság figyelmét, Németország pedig elsőfokú riasztást adott ki, miután fogyóban van a földgáztartalékuk. Itt egyébként 1981-ben volt olyan magas az infláció mint most, a romló helyzet miatt most már sokan adományboltokban veszik meg a legszükségesebb élelmiszereket. Olaszországban százezrek tiltakoztak, miután Itália leggazdagabb régiójában, Veneto tartományban kétezer család van, akik nem tudják a villanyt és a gázt fizetni.

    Néhány termék hiánycikk lett az európai boltok polcain /Fotó: Getty Images

    A hazai baloldal a brüsszeli leckét fújja

    Márky-Zay Péter újabb ötlettel állt elő arra vonatkozólag, hogyan tudna spórolni a rezsiköltségekkel a magyar lakosság. Azt javasolta a minap, hogy fürdővízzel öblítsük le a vécét: „tehát az a víz, amit mondjuk fürdésre használnak, az még utána lehet, hogy a vécé leöblítésére is alkalmas” – fogalmazott.

    Ahogy arról a Metropol is beszámolt, Gyurcsány bukott kapitánya a választási kampányban kitartóan támadta a rezsicsökkentést, többször is ostobaságnak nevezte azt és hangsúlyozta, hatalomra kerülése esetén eltörölné az intézkedést. Különböző ötleteket is adott a magyaroknak, hogy milyen módon spórolhatnak megfelelően a rezsiköltségeken. Szerinte kevesebbet kell fürödni, kevesebb áramot kell használni, az üzemanyagok drágulására pedig az a megoldás, hogy járjanak ritkábban autóval, vagy épp utazzanak többen egy kocsival.

    Újabb botrányos tanácsot adott Márki-Zay Péter az embereknek/Fotó: ATV

    Sztrájk és lopás az üzemanyagárak miatt

    Spanyolországban a kamionosok márciustól határozatlan idejű sztrájkba kezdtek az elszabadult üzemanyagárak miatt. A munkabeszüntetés azóta súlyos élelmiszer- és termékhiányt okozott, valamint több gyár leállt a dél-európai országban. A spanyol kormány ezért úgy döntött, hogy június 30-ig 20 centtel csökkenti az üzemanyag literenkénti árát, 450 milliós támogatást ad a kamionosoknak. A sztrájkot szervező szövetség azonban nem elégedett meg ennyivel. Így Pedro Sánchez miniszterelnök a 20 centes üzemanyagár-kedvezményt minden állampolgárra kiterjesztette. Emellett a létminimumot biztosító alapjövedelem összegét 15 százalékkal megemelte. Franciaországban egyre több parkoló járműből szívnak le tolvajok nagy mennyiségű üzemanyagot. Március elején egy toulouse-i gazdálkodó telephelyéről 2200 liter hajtóanyagot loptak el. Ehhez hasonló esetekről számolnak be az USA-ban is, egy texasi benzinkút tulajdonosa azt közölte: az elmúlt néhány hónapban a tolvajok 27 ezer dollárnyi üzemanyagot loptak el tőle.





    Ezeket olvastad már?
    Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

    Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

    Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

    Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

    Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

    Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

    Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

    Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás