RETRO RÁDIÓ

A Covid-árváknak gyűjt az Áder házaspár, Szilágyi Áron és Nagy Tímea





Az MTVA „Jónak lenni jó” produkciója idén a koronavírus-járvány miatt árván maradt gyermekeket támogató Regőczi Alapítvány javára gyűjt adományokat. Áder János és Herczegh Anita egy Egyiptomból kapott ezüsttálat, Nagy Tímea olimpiai aranyérmét, Szilágyi Áron pedig azt a sisakját ajánlotta fel, amelyben Tókióban harmadik olimpiai elsőségét is kivívta magának.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2021.11.06.
Jónak lenni jó!

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita tavasszal alapította a Regőczi István Alapítványt. A négy gyermekes házaspár akkor úgy fogalmazott: „a Covid miatt több mint 900 árván vagy félárván maradt kisgyermek és kamasz tragédiáját, ha megváltoztatni nem is tudjuk, a lehetőségeinkhez mérten sorsukat segíteni kötelességünk.” A Regőczi Alapítvány azóta több, mint 600 gyermekhez jutott el 140 millió forintnyi anyagi segítséget osztott szét, és további 177 Covid-árva 35 milliós támogatása is folyamatban van.

A Covid nem válogat

Áder János köztársasági elnök a negyedik hullámmal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi, vakcina-nélküli, védtelen vírusidőszakhoz képest az oltással most a további tragédiák elkerülhetők. Herczegh Anita hozzátette, a Covid-árvák támogatása ügyében az egész ország megmozdult. A Regőczi Alapítvány kuratóriumi elnöke úgy fogalmazott: ahogyan a Covid nem válogat, az alapítvány is minden rászorulót támogat.

Herczegh Anita és Áder János Fotó: KB Metropol

Az egész ország megmozdult

A köztársasági elnök felesége elmondta, az árván maradt fiatalok között is sokféle helyzetű, gondolkodású van, ahogyan a segítségükre sietők között is. „Ebben az ügyben az egész ország megmozdult: divatbemutatót, koncerteket, jótékonysági vásárokat tartottak, magánszemélyek juttatták el támogatásukat, civilek és önkormányzatok kapcsolódtak be anyagi és más segítséget nyújtva - függetlenül attól, hogy jobb vagy baloldaliak-e. Nagyszerű ez az összefogás, mégis is azt kívánom: Adja Isten, hogy ne legyen több Covid-árva!”

A köztársasági elnök és felesége ezt az ezüsttálat ajánlotta fel árverésre a Jónak lenni jó produkcióban Fotó: KB Metropol

Olimpiai-és szívügy bajnokok

A közmédia Jónak lenni jó! című adománygyűjtő akciója keretében, az itt felajánlott árverési tárgyakra licitálva bárki segíthet, illetve hozzájárulhat az ügy további sikeréhez. December 19-én egész napos műsorfolyamban követhetők lesznek az események, eredmények. A Regőczi Alapítvány Jónak lenni jó gyűjtéséhez Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó és Szilágyi Áron háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívó is örömmel csatlakozott jószolgálati nagykövetként. Kíváncsiak voltunk, hogy egy párbajtőrt és kardot forgató édesanya és egy fiúgyermek, jövendőbeli édesapa miért tartja fontosnak, hogy tragikus sorsú fiatalok mindennapi küzdelmét támogassa.

Szilágyi Áron és Nagy Tímea jószolgálati nagykövetek Fotó: KB Metropol

Nagy Tímea: Édesanyaként tudom, mi kell egy gyermeknek

„Édesanyaként pontosan tudom, mi kell ahhoz, hogy egy megszületett gyermek felnőjön, és nyugodt szívvel elengedhessük őt a nagyvilágba. A család és a szeretet a legfontosabb. A covid-árvagyerekek ezt sajnos nem fogják a szüleiktől megkapni, de ha arra van lehetőség, hogy a Regőczi Alapítvány segítse őket, és legalább anyagi szinten egy bizonyos mértékű biztonságot adjon nekik, az csodálatos dolog. Nekem már nagyobbak a gyerekeim, 23, 19 és 15 évesek, de ha akár 50-esek lesznek, én akkor is csak édesanyjukként tudok gondolni rájuk.” Tímea a számára oly nagy örömet szerzett olimpiai aranyérmét ajánlotta fel a Jónak lenni jó licitálására, de kérdésünkre azt mondta: Egyáltalán nem volt nehéz.

Nagy Tímea: Igaly Dia miatt is muszáj, hogy az arcomat adjam ehhez az ügyhöz Fotó: KB Metropol

„Megkérdeztem a családomat, és még az anyukám is azt mondta, aki a legjobban ragaszkodik a hozzám kötődő dolgokhoz, hogy erre a célra örömmel mond igent. A gyerekeim is abszolút támogatták. Ők mindhárman vízilabdáznak, a csapatukban is történt tragédia, átérezték ennek a súlyát. E mellett nekem Igaly Dia miatt is muszáj, hogy az arcomat adjam ehhez az ügyhöz, és elmondjam, hogy az ő halála is megrázott mindannyiunkat, és nincs olyan ember ma Magyarországon, akit ne érintett volna a covid.”

Szilágyi Áron: Részt akarok venni a közösségépítésben

„Dermesztő érzés, amikor az embert felhívja az édesanyja, és közli, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje, és az édesapámé is. Ők felépültek, de nem mindenki ilyen szerencsés. Kicsiben át tudom érezni, hogy mit élhettek át azok az érintett gyermekek, akiknek a szülei megbetegedtek, majd elhunytak a szörnyű betegség következtében. E mellett azért is mondtam igent a felkérésre, mert mint olimpiai bajnok nemcsak akkor szeretnék interjúkat adni, ott lenni, közösséget építeni, amikor a dobogó legfelső fokán állok, hanem akkor is, amikor nehezebb, szomorú ügyeket kell képviselni, támogatni. A Regőczi Alapítvány munkája megfogott, e mellé teljes mellszélességgel tudok odaállni.”

Szilágyi Áron: Kicsiben át tudom érezni, hogy mit élhettek át azok az érintett gyermekek, akiknek a szülei megbetegedtek, majd elhunytak a szörnyű betegség következtében Fotó: KB Metropol

Áron a sisakját ajánlotta fel az árverésre. „Van egyfajta szimbolikája ennek. Igen, az én sisakom arra szolgált, hogy a vágásoktól, csapásoktól, amik érkeztek, ezektől megóvjon. Remélem, hogy ezt a védelmi célt meg fogja tudni szolgálni, és most már nem engem véd majd, hanem – átvitt értelemben - az érintett covid-árvákat.” A háromszoros olimpiai bajnoktól megtudtuk, hogy általában az olimpián használt vívófelszerelése darabjai elkerülnek bizonyos helyekre. „A két lamé múzeumokban van, kardok közül is volt, amit már elajándékoztam, de ez az első olyan tárgy,a tókiói sisakom, ami igazán jó célt fog szolgálni. Jó szívvel ajánlottam fel, remélem, hogy minél nagyobb összeg fog érte befolyni, és minél hatékonyabban fogja tudni ez is segíteni a covid-árvákat.

Nagy Tímea, Herczegh Anita és Szilágyi Áron Fotó: KB Metropol

Herczegh Anita: Nagyon fontosak a személyes találkozások

A Regőczi Alapítvány kuratóriumi elnöke nemcsak az íróasztal és a számítógép képernyője mögül szervezi a covid-árvák támogatását. Országjáráson vesz részt, ahol családlátogatásokon találkozik az érintettekkel. Megkérdeztük Anita asszonyt, milyen pluszt ad ez hozzá a szükséges pénzadományokhoz.

„Nagyon fontosak ezek a személyes találkozások. Teljesen egyértelmű volt, hogy ha nyitott egy család erre, akkor én örömmel felkeresem őket. Egész más olvasni az adatlapot, a statisztikai rovatban, hogy hány ezer forintból él, és hány fős a család, és más személyesen találkozni, ahol elmondják a részleteket, ami nem fér bele kitöltendő rubrikába: amit átéltek, ahogyan élnek. Ilyenkor nagyon sokszor fény derül arra is, hogy milyen egyéb módon lehet egy-egy családot segíteni. Az alapítvány nem csak és kizárólag pénz utalásával szeretne segíteni. Ez a legkönnyebb: összegyűjteni sok pénzt, aztán szétosztani igazságosan, és súlyozva a rászorultság mértékét. Az alapítványunk célja, hogy hosszútávú és személyre szóló segítséget adjunk, addig, amíg a gyermek a saját lábára nem tud állni.” Herczegh Anitától megtudtuk azt is, hogy minden régióban, különböző helyzetű családokkal találkoztak, találkoznak. „Van, ahol 7 gyermekével egyedül maradt özvegy édesapát, van ahol mélyszegénységben élő roma családot, máshol gyermekeit nevelő édesanyát, vagy szülők nélkül maradt gyermeket látogattunk meg. értelmiségi családot. Az a tapasztalatunk, hogy hatszáz család, hatszáz féle sors, hatszázféle probléma, de megpróbáljuk mindegyikhez hozzátenni azt az érzést, hogy nincsenek egyedül, és van hová, van kihez fordulni.”

1357 adományvonal

Él a 1357-es telefonszám, amelyen keresztül hat héten át, advent napjaiban hívásonként vagy sms-enként 500 forinttal támogathatjuk a Regőczi Alapítvány covid-árváit.

Regőczi István Alapítvány bankszámlaszámai

HUF 11705084-21448492-00000000

EUR IBAN: HU20 1176 3055 5885 6886 0000 0000

USD IBAN: HU26 1176 3055 5885 7014 0000 0000

SWIFT Code: OTPVHUHB





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás