RETRO RÁDIÓ

Mégis elindulhatott a pesti fényvillamos, de elég minimálra sikeredett





Aprópénzeken spórolva teszik tönkre az ünnepi hangulatot Karácsony Gergelyék.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.16.
fényvillamos BKV karácsony advent

A BKV kénytelen megfelelni a főváros baloldali vezetésének, és a felülről jött ukáznak megfelelően csupán minimáldizájnnal indulnak a forgalomba az idén az ünnepi cicomás tömegközlekedési eszközök. Karácsony Gergelyék az energiaválságra hivatkozva vágták meg a büdzsét, és ahogy az utcákat sem díszítették fel a megszokott fényfüzérekkel, úgy a fővárosi tulajdonú cégekkel szemben is hasonló elvárást támasztottak. 

Fotó: Metropol

Egy kis matek, csak hogy értsd, mekkora pénzekről van szó: a díszkivilágítás elspórolásával 28 millió forintot takarítanak meg, ami a főváros 400 milliárdos éves költségének kevesebb mint a tízezred része. 

Holott az adventi időszak egyik budapesti jelképe volt a 2009 óta közlekedő fényvillamos. Rengetegen vártak arra, hogy utazhassanak ezeken a különleges járatokon, és nem csak a budapestiek: sokan az ország más pontjairól, sőt külföldről is csak ezért jöttek a fővárosba. Igaz, a nemzetközi megmérettetésben már jó ideje Miskolc lopta el a győzelmet a főváros elől a maga mézeskalács díszbe öltöztetett Tatra villamosával, lekörözve egyébként cseh, szlovák, svájci, holland, osztrák, német és horvát vetélytársait is. 

Az azóta leállított fogaskerekűre is jutott korábban ünnepi fénydísz (Fotó: BKK)

A BKV-nak viszont jóval nagyobb volt a merítési lehetősége, az évek során egész flottát építettek fényjárművekből: a buszokon, villamosokon és trolikon kívül még az azóta szintén takarékosságra hivatkozva leállított fogaskerekű is részt vett az ünnepi fényflottában. Ezeken a járműveken összesen

  • 3500 méter fényfüzéren
  • csaknem 40 ezer LED világított, 
  • amelyek napi fogyasztása alig 100 forint. 

Nos, ez mára a múlté. Most az uniós szankciós politika nyomán kialakult energiamizéria van a fókuszban, a csupa fény dolgoknak búcsút mondhatunk. 

A BKV az energiahatékonyság jegyében egyetlen KCSV-7-es villamost díszített fel fényfüggönnyel, az is csak a jármű tetején lévő takarólemezekre jutott. Mivel ezen a típuson fékezési energiát visszatápláló rendszer működik, így ezek az izzók egyáltalán nem növelik a cég villanyszámláját.

A részkivilágított villamos december 16-án indul, és egészen január 8-ig szállítja utasait, mindennap sötétedéstől nagyjából délután fél 4 és este 10 óra között. Hétköznapokon a 2-es villamos vonalán, hétvégeken pedig a 12-es, 14-es, 19-es, 41-es, 49-es és 56A viszonylaton jár. Közlekedése valós időben is követhető a bkk.hu/unnepijaratok oldalon, ahol a pontos menetrendet is megtalálod.

Dátum

Vonal

12. 17.

41

12. 18.

56A

12. 25.

14

12. 26.

2

12. 31.

49

01. 01.

12

01. 07.

19

01. 08.

41


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





 





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás