RETRO RÁDIÓ

Dühösek a budapestiek: idén nem lesz karácsonyi fényvillamos

Csak némi aprópénzt spórolnak meg Karácsony Gergelyék, de cserébe tönkreteszik a budapesti ünnepi hangulatot: nem csak fővárosi díszkivilágítás nem lesz, de az idei adventen nem jár a fényfüzérekkel díszített, a népnyelvben „csillamosként” emlegetett villamos sem.Megosztás
Szerző: metropol
2022.11.30. 06:00
fényvillamos csillamos Karácsony Gergely

Budapesten mindig nagyon hangulatos, amikor elkezdődik a karácsonyi készülődés: ünnepi díszbe öltözik ilyenkor a város. De idén szomorúbb a helyzet. A Karácsony Gergely-féle városvezetés nem csinál díszkivilágítást azért, hogy megspóroljon 28 millió forintot – ami elenyésző tétel a 400 milliárdos költségvetésben, annak kevesebb, mint tízezred (!) része.

Fotó: Bánkúti Sándor

Ugyanennek esett áldozatául a fontos városképi elem, a hangulatos fényvillamos. A fényfüzérekkel díszített, szívet melengető „csillamosok” nagy örömet okoztak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

„Adventivé” minősítették át a fényvillamost

2022-ben ez az élmény elmarad, ugyanis a BKV úgy döntött, csupán egyetlen villamost közlekedtet adventi díszben, ráadásul ünnepi fények nélkül.. Az átalakított, régi UV gyártmányú nosztalgia-villamosnak csak a belsejét öltöztették karácsonyi ruhába, kívül ugyanolyan maradt. Nem véletlen az elnevezés sem: az eddig megszokott fényvillamos helyett idén „mindössze” adventi villamos közlekedik.

Idén csak "Adventi" villamosok járnak Fotó: BKK

Munkába menet nem is találkozhatunk vele

Ráadásul a járművet sokkal kevesebb helyen közlekedteti a BKK: december 23-ig hétköznap 14 és 17 óra között a 2-es villamos vonalán, hétvégén 10 és 17 óra között más-más vonalakon (14, 19, 42, 47, 50, 56A, 59, 69) jár. Ez azt jelenti, hogy hétfőtől péntekig a munkából hazafelé tartó emberek egyáltalán nem találkozhatnak az adventi villamossal. A BKV „példamutató spórolással” indokolja a döntést – de kérdés, megéri-e pár százezer forintért „kiölni” az ünnepi hangulatot Budapestről…

Mérgesek a budapestiek: vidéken miért lehet?

Sok budapesti hangot is adott elégedetlenkedésének, hiszen sok vidéki városban, például Miskolcon ugyanúgy jár a többszörös díjnyertes fényvillamos, mint eddig minden évben. A Facebookon özönlenek a szitkozódó kommentek. „Nekem tegnap sikerült "belebotlanom" a Bécsi úton a 19-es ünnepi villamosba. Kár volt. Ez az érdeklődésen is látszott, a korában tömött villamoson, amit a megállókban emberek vártak, most alig voltunk, jutott ülőhely szinte mindenkinek” – írta Attila.

„Szánalmas és bosszantó! Az ünnep nagyon fontos az ember életében, és igen, a csillamos is része volt minden évben. Amikor jött, azt hittem, azért nem világít, mert még korán van, de a másik irányban sem világított. Nagyon csalódott voltam” – fogalmazott Szilvia.

Fényvillamosok, tavaly Fotó: MTI

Íme a videónk erről:

 

„Ez gáz!” - mondják a budapestiek

Magdi:

Hiányolom, mert tavaly utaztam a 6-os villamoson a Nagykörúton, és nekem nagyon tetszett. A 2-es vonalán közlekedő fényvillamost is kipróbáltam. Tudom, hogy ez sok pénzbe kerül, de mégis, ez része lett a karácsonyi hangulatnak. Furcsa, hogy az adventi díszkivilágítás is kerületenként eltérő.”

Nikolett:

„Amikor utazom, látom, hogy a Boráros tértől az Üllői útig vannak égők, onnan a Blaháig semmi. A Blahától a Király utcától megint van egy kis világítás, majd a Király utcától a Nyugati pályaudvarig megint nincs. Szerintem ez gáz. Ha közlekedne a csillamos, biztos hogy felültetném rá a kislányomat. Ilyen élményünk ráadásul még nincs is, mert idén költöztünk a városba. Az adventi villamost is mindenképp kipróbáljuk, még ha szegényesebb is.”

Károly:

„Sajnálom a döntést, mert korábban a 2-es villamoson utaztam fényvillamossal, és nagyon tetszett. Ha idén lenne, biztos hogy újra felülnék rá.”

 

Ezeket olvastad már?
Tragédia egy rodeón! Bika taposott halálra egy tinit

Tragédia egy rodeón! Bika taposott halálra egy tinit

„Vannak könnyebb és nehezebb időszakok” – mellrákot diagnosztizáltak Borinál, szívszorító vallomást tett

„Vannak könnyebb és nehezebb időszakok” – mellrákot diagnosztizáltak Borinál, szívszorító vallomást tett

Véres bahmuti csatában halt hősi halált a kárpátaljai katona

Véres bahmuti csatában halt hősi halált a kárpátaljai katona

Hasonmásával rendezte volna meg a saját halálát egy nő

Hasonmásával rendezte volna meg a saját halálát egy nő

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás