RETRO RÁDIÓ

Zarándokhellyé vált az Erzsébet téri Michael Jackson-emlékfa





1994-et írunk, öt évvel vagyunk túl a rendszerváltáson, az emberek ismerkednek az új lehetőségekkel és a szabadságot ízlelik. A vasfüggöny lebontásával Magyarország már a nemzetközi gigasztárok térképére is felkerül. Ekkor érkezett Michael Jackson magánrepülőgépével és három hónappal korábban elvett első feleségével, Lisa Mary Presleyvel először Budapestre.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.03.
V. kerület megemlékezés

A pop királya a HIStory album promóciós klipjének forgatására utazott Budapestre és a Kempinski Szálló királyi lakosztályában szállt meg. A szálloda Erzsébet térre néző ablakai alatt, egy fa árnyékában táboroztak le a végsőkig elszánt rajongók, akik folyamatosan Jackson nevét kántálták. Jackson eredetileg erkélyes lakosztályt rendelt, hiszen számolt rajongóival, csak éppen azzal nem, hogy a Kempinskynek sohasem volt egyetlen erkélye sem. Maradt tehát az ablak, ahonnét Michael állítólag többször is kiintegetett, mások azt is mesélik, hogy ajándéktárgyakat is kidobált. Michael Jackson fekete kalapban, meggypiros ingben, fekete nadrágban és cipőben egyszer mutatkozott, tört magyarsággal ennyit mondott: Szeretlek titeket! Kérdés persze, hogy őt látták-e, ugyanis a sztár nem csekély számú kíséretével együtt Budapestre érkezett hivatalos hasonmása is.

A világhírű amerikai popsztár, Michael Jackson koncertet adott a Népstadionban MTI Fotó: Bruzák Noémi

Jackson, amikor két év múlva, 1996-ban kétszer is újra Budapestre érkezett, ismét a Kempinsky Hotel királyi lakosztályában szállt meg. Ekkor zajlott Michael Jackson harmadik világkörüli turnéja, a HIStory World Tour. A turné szeptember 7-én indult Prágából és 1997. október 15-én ért véget, 82 koncertből állt és összesen 4,5 millióan látták. Először helyszínbejáráson volt későbbi koncertje helyszínén a Népstadionban, másodszor pedig a koncertre érkezett, melyet 1996. szeptember 11-én rendeztek. Az Erzsébet téren ismét összegyűltek a rajongók, hogy akár egyetlen másodpercre is láthassák a sztárt.

2009. június 25-én érkezett a tragikus hír: Michael Jackson váratlanul meghalt. A hírre gyászoló rajongók százai gyűltek össze újra az Erzsébet téri fa alatt. A közös virrasztás során gyertyákat gyújtottak, virágokat helyeztek el a fa tövében, amelynek törzsére a sztár több fotója is kikerült. A pesti legenda szerint ettől az évtől lett a fa Michael Jackson rajongóinak a fája. Teltek a hónapok, az emlékhely megmaradt, lassan egyike lett Budapest látványosságainak.

Michael Jackson-emlékmű a Hősök terén

A klip forgatásához azért választották Budapestet, mert a dalhoz itt találták meg a legmegfelelőbb és legmonumentálisabb kulisszákat: a Lánchidat, a Hősök terét, a várat és az Operaházat. A videoklip és a dal arról szólt, hogy Michael Jackson „megváltja Kelet-Európát”: megérkezik egy meg nem nevezett fővárosba, ahonnan kiűzi a szovjet csapatokat és a nép a tiszteletére emlékművet emel. Az „emlékmű”, vagyis Jacko gigantikus szobra valóban ott is állt a Hősök terén. A klipben 2 perc 31 másodpercnél tűnik fel a szobor.

 

 

Michael Jackson emlékét a Hősök terén is őrzik MTI Fotó: Illyés Tibor

Az 50 éves fa

A fa egy nyugati ostorfa (Celtis occidentalis), amely az Erzsébet tér, a Harmincad utca és a Bécsi utca találkozásánál áll. Az 50 év körüli fa 15 méter magas, törzskerülete 240 centiméter. A Google térképén is megtalálható, kedvelt és ismert turistacélpont, Michael Jackson-rajongók zarándokhelye. A világ minden tájáról érkeznek turisták, iskolás csoportok, sőt Michael Jackson-ruhába öltözött rajongók is fotózkodni a fához. Nem sokan emlékeznek rá, de 2014-ben Belváros-Lipótváros önkormányzata a Michael Jackson-emlékfát indította az év Fája versenyen.

Íme a Michael Jackson-fa, ahol a sztárról több fotó és rajz is megtalálható Fotó: Metropol/Cser Dániel

 





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás