Varga Mihály: Az Európai Bizottság szerint a magyar gazdasági növekedés kétszerese lehet az uniós átlagnak





Öt százaléknál is nagyobb gazdasági növekedést várnak Magyarországon a legfrissebb előrejelzések szerint.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.17.
gazdaság

Az Európai Bizottság javította a magyar gazdaság idei teljesítményére vonatkozó előrejelzését, 3,6 százalék helyett 5,2 százalékos gazdasági növekedést várnak Magyarországon – írta közösségi oldalán megosztott bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.

Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet

Szerinte a háború és az elhibázott szankciók a legtöbb előrejelzés szerint hamarosan recesszióba taszítják Európa gazdaságát. A célok világosak: a magyar gazdaságnak a romló környezetben is meg kell állnia a helyét, a stabilitást meg kell őrizni, a munkahelyeket meg kell védeni, az ország energiaellátását biztosítani kell – írta a pénzügyminiszter, aki hozzátette: azon dolgozunk, hogy a költségvetés az államadósság és a hiány csökkentése mellett is maradéktalanul biztosítsa az ehhez szükséges forrásokat.

Az energiaellátás bizonytalanságai, a megemelkedett energiaárak és az infláció veszélyezteti az európai gazdaságok rendes működését, az energiatározók feltöltése ezért kulcskérdés lesz a következő hónapokban – jelentette ki a magyar pénzügyminiszter kedden Brüsszelben.

„Egyre fontosabb kérdéssé válik, hogyan áll Európa energiabiztonsága”

Varga Mihály az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülését követően nyilatkozott magyar újságíróknak; hangsúlyozta, az ősz, majd a tél közeledtével egyre fontosabb kérdéssé válik, hogyan áll Európa energiabiztonsága.

A magyar energiatározók feltöltöttsége 36 százalékos – mondta, és megerősítette, hogy a magyar kormány megtette a szükséges megrendeléseket a további energiabeszerzésekhez.

A szakminiszterek egyrészt azon dolgoznak, hogy ne legyen pénzügyi akadálya annak, hogy a tagországok energiához juthassanak, másrészt azon, hogy miként tud függetlenedni Európa az orosz energiaforrásoktól – közölte a pénzügyminiszter. „Ez nem történik meg egyik napról a másikra. Erre időt kell biztosítani. A gazdaságoknak viszont addig is működniük kell. Az energiatárolókat fel kell tölteni, és fel kell készülni a téli időjárásra” – fogalmazott Varga Mihály.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Csehország féléves munkaprogramjával kapcsolatban Varga Mihály elmondta, Magyarország teljes mértékben támogatja azt a cseh célkitűzést, amely energiabiztonságot kíván szavatolni Európa számára. Emellett támogatja az európai védelmi képesség, valamint a kibertér védelmének a megerősítését célzó munkát is – tette hozzá. A pénzügyminiszter idő előttinek nevezte a háború utáni, Ukrajna helyreállítását segítő összeg nagyságrendjéről folytatott vitát, ugyanakkor azt mondta: Magyarország készen áll annak támogatására, ha további pénzügyi segítségre lenne szüksége a háborúban álló országnak.

Kérdésre válaszolva a globális minimumadó bevezetésével kapcsolatban kifejtette, Magyarország meg kívánja győzni partnereit arról, hogy „a háborús válság közepén a versenyképességet és a munkaerőpiacot nagyon komolyan érintő adóemelést bevezetni nem szerencsés”.

Végezetül közölte, az Európai Bizottság folytatja megbeszéléseit Magyarországgal a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós források folyósítását lehetővé tevő magyar tervről. Varga Mihály reményét fejezte ki, hogy a felek az egyeztetések utolsó fázisához értek, és az ősz folyamán sikerül lezárni a tárgyalásokat, ami – mint mondta – egyszerre fontos Magyarországnak és az Európai Uniónak egyaránt.

„A legfontosabb feladat megvédeni az eddig elért eredményeket és csökkenteni a kockázatokat”

„Védeni a munkahelyeket, a családtámogatási rendszert, a nyugdíjakat, valamint növelni a tartalékokat és erősíteni a magas hozzáadott értéket előállító importkiváltó beruházásokat” – jelentette ki korábban Varga Mihály pénzügyminiszter a Jász-Plasztik Kft. járműipari fejlesztésének átadásán. A kormány a Nagyvállalat Beruházási Támogatási Program keretében összesen 3,6 milliárd forint támogatással járult hozzá a tízmilliárd forintos kapacitásbővítő beruházáshoz – derül ki a Pénzügyminisztérium közleményéből.

A 2015 óta működő Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program a beruházások támogatásának egyik legsikeresebb eszköze: az elmúlt év végéig 249 támogatási szerződést kötöttek meg a vállalatokkal – közölte a tárcavezető. Hozzátette: a megvalósult, illetve megvalósuló beruházások összértéke 573 milliárd forint, amelyből 227 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás összege. Varga Mihály azt is kiemelte: a támogatott beruházások csaknem négyezer munkahelyet hoztak létre országszerte.

A tárcavezető a Jász-Plasztik Kft. beruházásáról szólva elmondta, a kapacitásbővítés új, innovatív technológiák alkalmazásával magasabb hozzáadott értékű termékek előállítását teszi lehetővé. A magyar tulajdonban lévő nagyvállalat a járvány idején azon társaságok közé tartozott, amelyek megtartották munkavállalóikat, folytatták beruházásaikat. A cég itthon és külföldön ötezer embert foglalkoztat, hat gyárban és két országban folyik a termelés – emelte ki Varga Mihály.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a válságok idején is a saját értékeinkre kell alapoznunk, folytatnunk kell a megkezdett munkát, és továbbra is szem előtt kell tartanunk a hosszú távra kitűzött célokat.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás