Tovább gyűrűzik az ingatlanügy Karácsony Gergely körül





Tovább bonyolódik a Városháza-gate. Rendre felbukkan Berki Zsolt neve, aki a most napvilágra került felvétel szerint sikeresen nyer pályázatokat közvetítői díj fejében. Karácsony közben semmiről sem tud. A Metropol utánajárt a felvételen szereplő, fővárosi pályázaton nyert teleknek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.09.
XXII. kerület Városháza-botrány

Ismét felbukkant a Városháza eladásával megbízott Berki Zsolt neve

A hétvégén az Anonymus-álarcos figura újabb videót juttatott el több szerkesztőségnek. Az álarcos júliusban Cseh Katalin uniós pénzszivattyúként működő cégrendszerét buktatta le. A mostani videóban szerepel egy titokban rögzített felvétel, amelyen két férfi egy fővárosi telek megszerzését tervezi, és közben felmerül Berki Zsolt neve is. Ő az a vállalkozó, aki a Városháza tervezett eladásával kapcsolatban nyilvánosságra került dokumentumokban is szerepel, mint a megbízó, a Northern Rock Kft. tulajdonosa. A beszélgetés során elhangzottak alapján Berki kapcsolatban áll egy ügyintézővel a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.-nél.

Tovább gyűrűzik a Városháza eladásának a botránya Fotó: MTVA/Váli Miklós

Berki Zsolt „intézte”, a főváros jóváhagyta a pályázatot

A felvételen egyebek mellett ez hangzik el: „Megválasztották Karácsonyt 2019 októberben, s nekem a Guszti áprilisban mondta, hogy összeismertették egy figurával, aki a Fővárosi Önkormányzat vagyonkezelőjének intézi az ügyeit. Találkoztam Berki Zsolttal […] és mondtam, hogy én néztem pár ingatlant. Én kinéztem ezt a telket. Leültünk a tabáni teniszklub büféjében, megállapodtunk. Utána elmentünk a fővárosi vagyonkezelőhöz, összehozott az ügyintézővel. És akkor megvolt ez a biznisz.” A felvételen szereplő férfi ezután beavatja partnerét a Berki Zsolttal kötött „biznisz” részleteibe is: „Annyit kért, hogy kössek vele egy megbízási szerződést. Kért kétmillió forint előleget, azt kifizettem neki. Utána, amikor ő megnyerte a pályázatot, ami ki volt írva július közepére, amiben megállapodtunk, én megcsináltam a pályázatot az én cégem nevében, beadtam. […] És két hét múlva mondták, hogy meg van nyerve. Jóváhagyta a Fővárosi Önkormányzat, bementünk az ügyvéddel, megírta a szerződést […] Én kifizettem a Zsoltit.

A Metropol megtalálta a pályázaton megnyert ingatlant

A fenti „biznisz” tárgyát képező ingatlan helyrajzi számát is megadta Anonymus, amit földhivataltól kikért tulajdoni lap alapján a Metropol azonosított: egy budatétényi beépítetlen telekről van szó a Nagytétényi út 347–350. számon. Az 7400 négyzetméteres telek korábbi tulajdonosa a főváros volt, majd 2020 októberében írták át a Grébics Ingatlan Zrt. nevére. Az Index információi szerint – és a főváros honlapján közzétett adatok alapján – a telket bruttó 101 millió 600 ezer forintért vásárolta meg a Grébics Ingatlan Zrt. A fővárosi vagyonkezelő megbízásából 2020 februárjában értékbecslést készítettek, akkor 79 millió 900 ezer forint+áfa került be az „ingatlan forgalmi értéke” mezőbe.

A főpolgármester tagadja a Városháza eladását Fotó: Dunaújvárosi Hírlap/Laczkó Izabella

40 milliárdért kínálták a Városházát, de Karácsony nem tud róla

Az Index birtokában lévő dokumentumok bizonyítják, hogy hiába tagadta a főváros a Városháza eladásának tervét: mintegy 40 milliárd forintért kínálják Budapest egyik ikonikus épületét, ami a város legértékesebb telkén áll. A műemléki védelem alatt álló épületre az a cég igyekszik vevőt találni, amely évekkel ezelőtt az MSZP hírhedt pártszékházát is értékesítette. A rejtélyes megbízó azzal csábítja a vevőket, hogy segítenek majd a szükséges építési engedélyek beszerzésében, amelyekkel szállodát, irodaházat, akár bankcentert alakítanának ki a Városháza helyén. A szerződésben megbízóként a Berki Zsolt tulajdonában lévő Northern Rock Kft. szerepel, amely az önkormányzatnál meglévő jó kapcsolataira célozgat. A cég tulajdonosa, a szerződést is aláíró Berki Zsolt neve hírhedt: az Infopark-ügyben volt érintett. Ő volt az, aki társaival feljelentette a baloldali vállalkozó Leisztinger Tamást, Tüttő Kata jelenlegi főpolgármester-helyettes volt élettársát azzal, hogy megzsarolta őket. Karácsony Gergely tagadta, hogy bármihez is ingatlanközvetítőt alkalmaznánk, és szerinte sem döntés, sem ez irányú lépések nem történtek a fővárosi önkormányzat részéről. Továbbá bejelentette: feljelentést tett ez ügyben. Kérdés tehát, hogy Karácsony Gergely tud-e valamit, vagy csak eltitkolja, vagy tényleg nem tud semmit arról, hogy valaki a háta mögött kavar a Városházán?





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás