RETRO RÁDIÓ

Megkapta Orbán Viktor levelét az Európai Bizottság





Az Európai Bizottság megkapta Orbán Viktor migrációs témájú levelét, hamarosan válaszolnak is a magyar miniszterelnöknek – jelentette be a testület illetékes szóvivője szerdán Brüsszelben.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.03.
határvédelem

A szóvivő elmondása szerint Ursula von der Leyen elnök és a bizottság álláspontja hosszú ideje ismert és világos a kérdésben, eszerint nem finanszíroznak kerítéseket uniós pénzből – írja a Magyar Nemzet.

Mint arra a bizottság részéről emlékeztettek, Von der Leyen elnök október 22-én egy hasonló kérdésre adott válaszában már leszögezte: az EU nem ad pénzt falakra és szögesdrótokra. A bizottsági elnök az októberi uniós csúcstalálkozón adta az említett nyilatkozatot. – Az EU pénzügyi eszközökkel támogatja a határvédelmet, de ezeket nem lehet kerítésépítésre fordítani – mondta akkor.

Szerdán Brüsszelben a szóvivői szolgálat részéről a magyar miniszterelnök levelére reagálva azt is hozzátették: nem az a kérdés, hogy az EU támogatja-e a külső határok védelmét, hiszen erre rendelkezésre állnak uniós források. – A kérdés az, hogy a kerítésekre jár-e pénz – szögezték le az EB tavaly meghirdetett migrációs csomagját is szóba hozva. Mint a szóvivő fogalmazott, a csomagban lévő elemek is lehetővé teszik, hogy az uniós értékek alapján, a közösségi joggal összhangban védjék a külső határokat. Ismert, a migrációs paktumnak jelentős az elutasítottsága a tagállamok között.

Orbán Viktor: A törékeny stabilitás a külső határok védelmének eredménye

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt tegnap, a miniszterelnök a súlyosbodó migrációs válság margóján fordult az Európai Bizottság elnökéhez. Az Ursula von der Leyennek címzett levélben azt írta: jelenleg Európa „törékeny stabilitása” Magyarországnak és vele együtt az EU külső határait sikeresen védő tagállamoknak köszönhető.

A magyar határvédelmi intézkedések az utóbbi időszakban mintaadóvá váltak. Látható, hogy 2021-ben Magyarország mellett Görögország, Spanyolország, Bulgária, Szlovénia, Észtország, Litvánia, Lettország és Lengyelország is határvédelmi akadályokat épített vagy épít fel – írta, arra szólítva fel az Európai Bizottságot, hogy térítse meg a magyar határvédelmi intézkedések költségeit.

Orbán Viktor emlékeztetett arra is, hogy a legutóbbi uniós csúcstalálkozón maguk az országvezetők kérték fel az Európai Bizottságot arra, hogy tegyen javaslatot az uniós jogi keretrendszer módosításaira ahhoz, hogy a külső határokat védő tagállamok – így Magyarország is – tehermentesüljenek. „Ezeket a változtatásokat a fizikai akadályok múltbeli és jelenlegi költségeinek megtérítése mellett kell elvégezni” – szögezte le a magyar kormányfő.

A lap beszámolt róla: az októberi EU-csúcson főleg nyugati államok részéről érveltek a határzárak direkt finanszírozása ellen. Angela Merkel német kancellár mellett Xavier Bettel tartozott az ellentáborhoz. - Szégyellném magam, ha látnék egy „készült az EU finanszírozásával” feliratú kerítést – mondta a luxemburgi kormányfő a brüsszeli értekezletet követően.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás