Mérföldkő! A héten világszinten engedélyezheti a WHO a kínai vakcinát





A világon már több mint 100 millió embert beoltottak a kínai oltóanyaggal.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.29.
világjárvány

A hírek szerint napokon belül engedélyezi az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a kínai Sinopharm-vakcina alkalmazását, miután a gyártó minden szükséges dokumentumot elérhetővé tett a szakemberek számára – írja az Origo.

A WHO vezetői már ma is tartanak egy ülést a téma kapcsán, így akár már a mai értekezleten is születhet döntés arról, hogy globálisan, véglegesen engedélyeztetik a vakcina használatát. Március végén a szervezet szakértői csoportja bejelentette, hogy a kínai Sinopharm és a Sinovac előzetes vizsgálata alapján a vakcinák bizonyítottan biztonságosak és hatékonyak a Covid–19 ellen. Azóta sok ország, köztük Magyarország is folyamatosan olt a Sinopharm vakcinájával. Hazánkban már közel egymillió embert beoltottak a szerrel, és további vakcinaszállítmányok is le vannak kötve.

(Fotó: AFP)

A kínai gyártó minden szükséges dokumentációt átadott a WHO-nak, és emellett a helyszíni látogatásra is biztosította a lehetőséget a szakemberek számára. Erre azért van szükség, hogy közegészségügyi válsághelyzetben vagy ahhoz mérhető esetekben engedélyezze az egyébként még állandó engedélyt nem kapott oltóanyagok korlátozott idejű felhasználását.

A szervezet, ha minden megfelelőnek talál, akkor 12 hónapra adhatja meg az engedélyt. Ha ez megtörténik, a világon minden ország elkezdheti állampolgárainak oltását a szerrel, amely felgyorsíthatja a járvány elleni küzdelem hatékonyságát. Angela Merkel német kancellár például szerdán kijelentette, hogy a WHO-n keresztül Németországnak is el kell ismernie a kínai vakcinát.

A szer egy inaktivált, azaz elölt koronavíruson alapuló első generációs oltóanyag. Az inaktivált vírusrészecskék, elsősorban a víruson lévő fehérjetüskék késztetik az antitesttermelésre az immunrendszert.

Januárban engedélyezték hazánkban

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) január 29-én engedélyezte a Sinopharm-vakcinát, amelynek első szállítmánya február 16-án érkezett meg Pekingből. Egyértelműen kijelenthető, hogy a kínai vakcinák engedélyeztetése és beszerzése fontos kulcsa Magyarország kiváló oltási helyzetének.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás