Amíg te aludtál ez történt Ukrajnában





Az oroszok ma délelőtt humanitárius folyosót nyitnak Mariupolnál, találat érte a Sky News riportereit, nagyon leejtette Oroszországot a Moody's hitelminősítő, miközben Mariupol „kérlelhetetlen” orosz támadásokat kénytelen kiállni. Hírek a háborúról.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.03.05.
háború

Az oroszok humanitárius folyosót nyitnak Mariupolnál

Humanitárius folyosó nyílik az orosz csapatok által blokád alá vont délkelet-ukrajnai Mariupolnál, legalábbis az Interfax orosz hírügynökség szombati, az orosz védelmi minisztériumra hivatkozó jelentése szerint. Állítólag moszkvai idő szerint 10:00-kor az oroszok beszüntetik a harcokat, hogy Mariupol és a szomszédos Volnovaha civil lakossága elhagyhassa a területet.

Kiégett páncélozott harci jármû roncsa Makarivban (MTI/AP/Efrem Lukackij)

Egész éjjel folytatódtak a bombázások és a légiriadók

Robbanásokat és légiriadókat lehetett hallani egész Ukrajnában éjszaka és hajnalban is. Szumiban hajnal 5-kor kezdődtek a bombázások, Harkovban több robbanást is lehetett hallani. Kijevben, Szumiban, Zsitomirban és Csernyihivben is légiriadó volt.

Többszáz menekült gyerek érkezett a fővárosba

3203 menekült, köztük 517 gyermek érkezett vonattal Budapestre pénteken - írta közleményében a rendőrség. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 82 ember, köztük 51 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok és szervezetek közösen oldották meg.

Rengeteg gyerek érkezik a családokkal (Fotó: Metropol/Máté Krisztián)

Tűz alá vették a Sky News kijevi riportereit, el is találták őket

A Sky News riportereit tűz alá vette egy orosz diverzánscsoport Kijev közelében, és kettejüket el is találták. A brit csatorna szerint az incidens néhány napja történt. A riporterek 30 kilométerre autóztak Kijev központjától, egy olyan helyen, ahol épp nem folyt a harc, amikor egy ötfős, orosz diverzánsokból álló csoport rajtuk ütött. A katonák tűz alá vették az autójukat, és a szélvédőn több golyó is berepült. A Sky News munkatársai megpróbáltak lekuporodni, de egyiküket, a riporter Stuart Ramsayt eltalálta egy lövedék. Rajta kívül úgy tudni, hogy az operatőrt is eltalálta egy golyó, de mindketten túlélték a sebesülést. Az esetről videó is készült, amelyen a lövések is hallhatók, és egy pontján láthatók a lövések miatt az autóból leváló szilánkok is. Megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánljuk!

 

Tüntetés a háború …. mellett Belgrádban

Több százan tüntettek Belgrádban Oroszország mellett, a tüntetők azt ígérték, még többen az utcára vonulnak, ha a szerb kormány csatlakozik a Moszkvát sújtó szankciókhoz. Helyszíni beszámolók szerint a pénteki megmozduláson az emberek orosz zászlókat lengettek. A tüntetésen megjelent az Obraz (Becsület) nevű szélsőjobboldali szervezet tagjai is, egyikük pedig „a világ legbátrabb, legerősebb államférfijának” nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt. A belgrádi vezetés a kormány-, valamint a nemzetbiztonsági tanács ülését követően döntött úgy, hogy nem csatlakozik a szankciókhoz, noha azt is közölte: tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását, és elítéli az ellene indított támadásokat. Aleksandar Vucic szerb elnök azt is leszögezte: Szerbiának a saját érdekeit kell figyelembe vennie, és jelenleg nem áll érdekében senki ellen szankciókat bevezetni.

A pusztítás nyomai egy orosz légicsapást követõen Bisivben (MTI/EPA)

 

Az oroszok megszerezhetik az ellenőrzést az Azovi-tenger teljes partvidéke felett

A kelet-ukrajnai Mariupolt blokád alá vonták az orosz erők, és a város „kérlelhetetlen” támadásokat kénytelen kiállni – közölte még szombaton a település polgármestere, és egyúttal humanitárius folyosó létrehozására szólított fel. Az Azovi-tenger északi partján fekvő város elestével a Krímből északkelet felé nyomuló orosz erők és a szakadár területekről nyugat felé előretörő helyi szeparatisták erői egyesülve megszerezhetik az Azovi-tenger partvidéke feletti teljes ellenőrzést. Jelenleg megoldást keresünk a humanitárius problémákra, és minden elképzelhető lehetőséget számba veszünk a blokád feloldására. Elsődleges célunk a tűzszünet elérése, hogy a létfontosságú infrastruktúrát helyreállíthassuk, és a humanitárius folyosó megnyitása, hogy élelmiszer és gyógyszer érkezhessen a városba – mondta a városvezető a városi tanács Telegram-csatornájára feltöltött üzenetben, akinek szavait az MTI adta hírül. Ha Mariupol elesik, akkor ez lehet a legnagyobb város, amely addig orosz kézre kerül. A város elfoglalása esetén az oroszok biztosíthatnák a szárazföldi kapcsolatot is a Krímmel, valamint nagyobb erővel indulhatnának meg Ukrajna belső területei felé. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint közép-európai idő szerint reggel 8 órától tűzszünet lép életbe Mariupolban, hogy evakuálhassák a lakosságot – jelenti az AFP.

 

Tiszabecs - az orosz-ukrán háború miatt rengeteg menekült érkezik hazánkba. Segélyszervezetek és civilek együttes erővel segítenek a bajba jutottakon. (Fotó: Ripost/Bánkúti Sándor)

 

A CNN és a Bloomberg tudósítócsapata is elhagyja Ukrajnát

A CNN és a Bloomberg News átmenetileg felfüggeszti munkáját Ukrajnában – számolt be a BBC. A döntést azután hozták meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely szerint akár 15 év börtönnel is sújtható, aki „álhíreket terjeszt” az ukrán háborúról. A büntető törvénykönyv módosítása lehetetlenné teszi a hiteles újságírás minden formáját az országban – mondta John Micklethwait, a Bloomberg főszerkesztője. A CNN szóvivője közölte, hogy befejezik adásaik sugárzását Oroszországban, de továbbra is követik az eseményeket.

 

Újabb ukrán atomerőmű felé haladnak az orosz csapatok

Az orosz csapatok újabb ukrán atomerőmű felé közelednek – jelentette be az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. Linda Thomas-Greenfield elmondta, hogy a megszállók húsz kilométerre vannak a második legnagyobb ukrán atomerőműtől, és egyre közelednek felé. A Jozhukranszk erőmű 200 kilométerre délre van Kijevtől – számolt be a BBC.

 

 

Oroszország majdnem bóvli lett

Egyszerre három fokozattal rontották az orosz államadósság-kötelezettségek osztályzatát. Megvonta Oroszországtól a befektetési ajánlású államadós-besorolást a Moody's Investors Service, de így tett a Standard and Poor's hitelminősítő is, amely „BB+” fokozatról „CCC-”-ra vágta Oroszország hosszúlejáratú devizaadósságának besorolását. Egy héttel az előző leminősítés után, így még mélyebben a befektetésre nem ajánlott kategóriába került az ország. A hitelminősítő azt írja, hogy az orosz bankrendszer hozzáférése a nemzetközi pénzügyi piacokhoz jelentősen romlott a nyugati szankciók hatására, illetve az otthon bevezetett tőkekorlátozások miatt jelentősen nőtt az orosz államcsőd veszélye vagyis azé, hogy nem tudja majd fizetni az adósságait az állam.

 

Svájc kibővíti a szankciókat

Az Európai Unió lépéseivel összehangolva tovább bővítette az Ukrajna megtámadása miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciók körét pénteken a svájci kormány. Svájc némi vonakodás után az Európai Unió korábbi szankcióit is átvette.





Ezeket olvastad már?
Kényszerrel sorozzák be és viszik a frontra a magyar férfiakat Kárpátalján - videó

Kényszerrel sorozzák be és viszik a frontra a magyar férfiakat Kárpátalján - videó

Magyar hősi halottja van a brutális bahmuti csatának, Iván családja teljesen összeroppant

Magyar hősi halottja van a brutális bahmuti csatának, Iván családja teljesen összeroppant

Gigantikus robbanás történt a zaporozzsjai atomerőműnél

Gigantikus robbanás történt a zaporozzsjai atomerőműnél

Zelenszkij szerint itt a vége: „eljött az idő, hogy induljanak. Menjetek haza„

Zelenszkij szerint itt a vége: „eljött az idő, hogy induljanak. Menjetek haza„

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás