Egy recept annak, aki a túrót és a mákot együtt is szereti.
A nép nyelvén nőiszeszélynek nevezett Rákóczi-túrós és az ebből variált mákos habos akkora kedvenc, hogy olyan már gyakran előfordult, hogy a tepsi fele mákos-, a másik fele túrósalapú lesz. Ezúttal azonban a szükség szült egy másfajta mák-túró kombót, amit Hajnóczy Soma bűvészvilágbajnokon és Kelle Botond bűvészen, Az Illúzió Mesterei kreatív producerein teszteltünk.
Interjúra készülve terveztem meglepni Hajnóczy Somát és Kelle Botondot egy kis nőiszeszéllyel. Igen ám, de a tésztához nem volt elég a liszt. Volt viszont itthon egy fél csomag darált mák. Hirtelen ötlettel ezzel pótoltam ki a hiányzó lisztmennyiséget. Ebből lett a máktésztaalapú habos túrós nőiszeszély egy kis mákkalappal. Az interjúalanyok azt mondták, le a kalappal! Lehet, néha majd direkt így csinálom.
3 tojás
2 tojás fehérje (sárgájából csináljunk majonézt vagy hollandi mártást!)
Fél kg túró
15 dkg vaj
15 dkg liszt
10 dkg darált mák
Cukor ízlés szerint
Fél citrom leve, héja
Lekvár vagy almapüré
A vajat a liszttel és 2 tojás sárgájával, és a citrom reszelt héjával, kézzel összedolgozzuk. Hozzáadunk a darált mákból annyit, hogy ne ragadjon, és gombóccá formálható legyen a tészta, amit a vékonyan kizsírozott tepsibe szétnyomkodunk egyenletesen.
Villával megszurkáljuk, és elősütjük 180 fokon légkeveréssel kb. 10 percet. Amíg sül villával összetörjük a túrót, hozzádolgozzunk 1 tojás sárgáját és annyi cukrot, hogy épp csak édes legyen.
Belecsorgatjuk a citrom levét is. Ha kész a tészta, kivesszük, és ha kicsit hűlt, rákenjük vékonyan a lekvárt, majd egyenletesen a túrókrémet. Ezzel együtt takarékra betesszük a sütőbe egy kicsit „szikkadni”. Ez alatt felverjük az 5 tojásfehérjéből a habot, először cukor nélkül félkeményre, majd az ízlés szerinti cukormennyiséget 2-3 részletben fokozatosan adagolva hozzá, kemény habot készítünk.
Miután kivettük a tepsit, hagyjuk kihűlni, és úgy helyezzük rá a habot a tetejére. A habot mintázhatjuk villával még a sütés előtt. Aztán be a sütőbe, és 220 fokon légkeveréssel aranybarnára pirítjuk. Ha kész, késsel vágjuk körbe a tésztát a tepsi fala mentén, és még langyosan kockázzuk – szükség esetén meleg vizes késsel.
A darált mákkal sütés után hintsük meg barázdált habot, hogy ne égjen rá!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre