RETRO RÁDIÓ

Diabetikus házi zsemle Mayától - sósan vagy édesen, saját áfonyalekvárral!





Ha túl drága és nem is ízlik annyira a bolti diabetikus zsemle, próbáld ki Maya jól bevált receptjét!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2023.03.11.
diabetikus

Lazanyeczné Gál Mária Matild, azaz Maya cukorbetegsége miatt különösen odafigyel arra, mit eszik. A hitoktatóként dolgozó Maya. ahogyan az általa varrt szép ruhadarabokkal, úgy a konyhaművészetben is komoly sikereket ért el ismerősei körében is finomabbnál finomabb diabetikus ételeivel. Saját maga süti a teljeskiőrlésű zsemlét is, amelyet volt szerencsénk megkóstolni, és a receptjét azonnal elkértük a Metropol Konyha olvasóinak. 

Sósan vagy édesen? Mindkettő! Fotó: Fodor Erika

 

Teljes kiőrlésű zsemle

Hozzávalók

460 g teljes kiőrlésű búzaliszt

100 g búzaliszt

50 g búzasikér

1 kocka élesztő (Budafoki 50g-os)

1 teáskanál cukor (Ezt megeszi az élesztő)

1 teáskanál só

1 dl olaj

3 evőkanál 20% zsírtartalmú tejföl

30 ml cukormentes habtejszín 

300 ml langyos víz

Lazanyeczné Gál Mária Matild, azaz Maya  a nappaliban pihen, míg sül a zsemle Fotó: Horváth Petra

Elkészítés

A kétféle lisztet és a sikért egy dagasztótálba szitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót és jól összekeverjük. Az élesztőt belemorzsoljuk. Praktikussági szempontból csinálhatunk egy kis mélyedést a lisztes keverék közepére, hogy a többi alapanyag egy helyre kerüljön. 

Teljeskiörlésű zsemle Mayától Fotó: Fodor Erika

Tehát jöhet az olaj, a tejföl, a habtejszín, és a langyos víz háromnegyede. Ha leellenőriztük, hogy minden alapanyag megvan, elkezdhetjük összekeverni a tésztát. A maradék vizet apránként adjuk hozzá, mert a teljes kiőrlésű liszt minőségétől függ, hogy mennyi vizet fog felvenni. Általában ezzel a 300 ml langyos vízzel pont tökéletes tésztát kapunk, de ha úgy érezzük túl kemény a tésztánk, adhatunk hozzá még vizet. 

Nincs is jobb, mint saját cukormentes áfonyalekvárral! Fotó: Fodor Erika

Egy közepesen kemény, rugalmas tésztát kell kapnunk. Akkor jó, ha 2-3 perc dagasztás után a tészta elkezd elválni az edény falától és a kezünktől. Nem kell folynia, egy szép forma tartó tészta kell, hogy legyen, hisz a zsemle formát is tudnia kell majd tartani. 5 perc dagasztásnál nem igényel több munkát, a zsemlénk sikere főként a 2 pihentetésen múlik. Az átgyúrt tésztát letakarjuk, és meleg helyen, kb. 60 percig hagyjuk pihenni, kelni. Pihentetés után is meleg helyen dolgozzunk vele, mert a hidegben vagy huzatos helyen a tészta összeesik, és nem fog megkelni. Ha a tésztánk kétszeresére nőtt, jöhet a formázás. Ebből az adagból 15-16 db, 75-80 gramm közötti nyers tésztát kigombócozunk.  A kívánt mennyiségű tésztát a két tenyerünk közé véve gombócokat formázunk, és az így kapott zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 

Mesés és egészséges falatok! Fotó: Fodor Erika

Konyharuhával lefedjük, és 30 percig kelesztjük. Előmelegítjük a sütőt, és mielőtt betennénk, bőségesen lefújjuk őket vízzel, akár 4-5 fújást is fújhatunk zsemlénként rájuk. 180 fokos sütőben, légkeveréssel kb 30 percig sütjük. Az elkészült zsemlék teteje kemény, így ismét bőségesen lefújjuk őket vízzel (3-4 fújás/zsemle). A benedvesített zsemléket konyharuhával lefedjük. Körülbelül 1 perc alatt megpuhulnak. Szükség esetén lehet ismételni a fújást. Ha megpuhult a teteje, rácsra szedjük kihűlni, hogy ne ázzon el a zsemlénk alja.

 





 





Ezeket olvastad már?
Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás