Húsos vagy vega quiche tészta nélkül – Semmi pluszkiló, csakis az élvezet!

Egy jó quiche salátával kiegészítve mindig bejön, ha hirtelen egy 10 fős társaságot kell vacsorával kínálni. De mi van akkor, ha a vendégek fele nem ehet lisztes ételt? Erre az esetre is kitaláltunk egy szénhidrátszegény zöldségalapot a tészta helyett. Ez a feltéttel összesülve minden további nélkül szeletelhető, és garantált gasztronómiai élmény még az legínyencebbeknek is!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.11.20.
zöldségquiche no liszt

Hozzávaló 25 centis, kerek, kerámia sütőtálhoz

Liszt helyett brokkoli!ból készül a tészta! Fotó: Fodor Erika

A zöldségalaphoz

1 kis fej karfiol vagy brokkoli,

1 tojás,

só,

szezámmag vagy tökmag, vagy durvára darált dió vagy mandula,

kevés zsiradék az edény aljára (kókuszzsír vagy kacsazsír, vagy olaj).

Az egyikre (brokkolialap) cékla, a másikra (sárga karfioltészta) darált hús Fotó: Fodor Erika

A feltéthez

25 dkg darált hús vagy 30 dkg nyers cékla és sörretek vagy karalábé,

20 dkg gomba,

25 dkg lila káposzta (fakultatív),

15 dkg kemény sajt vagy kékpenészes,

2 gerezd fokhagyma (elhagyható),

25 ml tejszín,

1 tojás.

Húsos-lila káposztás, brokkolitésztával Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A választott zöldséget megmosva, nyersen ledaráljuk, így tulajdonképpen durva zöldséglisztet készítünk belőle. Ezt tálba téve összekeverjük a tojással, és annyi magfélével, amennyit felvesz. Ezt a tenyerünkkel a vékonyan kikent sütőtál alján szétnyomkodjuk, és elősütjük 10-15 percet 180 fokon, légkeveréssel. Amíg a színes zöldségtészta sül, megdinszteljük a darált húst a gombával, vagy lereszeljük a nyers, hámozott és mosott céklát a karalábéval vagy a sörretekkel. Ha a húsos változatot még színesíteni akarjuk, pirítsunk hozzá egy kis lila káposztát is második réteg feltétnek.

Csináljunk „tésztaalapot” színes zöldségből! Fotó: Fodor Erika

 

Az elősütött zöldségalapra rátesszük a gombás húst (majd a pirított lila káposztát), tetejére reszeljük a kemény sajtot, és erre jön a tojással kikevert (fokhagymával ízesített) öntet. Ha vegetáriánus változat készül, akkor a zöldségalapra a sózott reszelt zöldség (cékla+karalábé/sörretek) feltétet tesszük, erre morzsoljuk rá a kékpenészes sajtot, és jöhet a másikéval megegyező öntet.

Céklás-kéksajtos zöldségquiche Fotó: Fodor Erika

Tuti Tipp

A zöldségtésztánk nem kell, hogy olyan halmazállapotú legyen, mint a lisztes, kicsit nedves, lágyabb, de az elősütés során elpárolog belőle a víz és szépen összeáll.

Kész a húsos zöldségqiuce is! Fotó: Fodor Erika

 

+1 Tipp

Egy füst alatt miért ne csinálnánk kétféle zöldségalapú quiche-t? Az egyikkel a „mindenevőknek” kedvezve, a másik pedig lehet teljesen húsmentes.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás