Egy jó quiche salátával kiegészítve mindig bejön, ha hirtelen egy 10 fős társaságot kell vacsorával kínálni. De mi van akkor, ha a vendégek fele nem ehet lisztes ételt? Erre az esetre is kitaláltunk egy szénhidrátszegény zöldségalapot a tészta helyett. Ez a feltéttel összesülve minden további nélkül szeletelhető, és garantált gasztronómiai élmény még az legínyencebbeknek is!
1 kis fej karfiol vagy brokkoli,
1 tojás,
só,
szezámmag vagy tökmag, vagy durvára darált dió vagy mandula,
kevés zsiradék az edény aljára (kókuszzsír vagy kacsazsír, vagy olaj).
25 dkg darált hús vagy 30 dkg nyers cékla és sörretek vagy karalábé,
20 dkg gomba,
25 dkg lila káposzta (fakultatív),
15 dkg kemény sajt vagy kékpenészes,
2 gerezd fokhagyma (elhagyható),
25 ml tejszín,
1 tojás.
A választott zöldséget megmosva, nyersen ledaráljuk, így tulajdonképpen durva zöldséglisztet készítünk belőle. Ezt tálba téve összekeverjük a tojással, és annyi magfélével, amennyit felvesz. Ezt a tenyerünkkel a vékonyan kikent sütőtál alján szétnyomkodjuk, és elősütjük 10-15 percet 180 fokon, légkeveréssel. Amíg a színes zöldségtészta sül, megdinszteljük a darált húst a gombával, vagy lereszeljük a nyers, hámozott és mosott céklát a karalábéval vagy a sörretekkel. Ha a húsos változatot még színesíteni akarjuk, pirítsunk hozzá egy kis lila káposztát is második réteg feltétnek.
Az elősütött zöldségalapra rátesszük a gombás húst (majd a pirított lila káposztát), tetejére reszeljük a kemény sajtot, és erre jön a tojással kikevert (fokhagymával ízesített) öntet. Ha vegetáriánus változat készül, akkor a zöldségalapra a sózott reszelt zöldség (cékla+karalábé/sörretek) feltétet tesszük, erre morzsoljuk rá a kékpenészes sajtot, és jöhet a másikéval megegyező öntet.
A zöldségtésztánk nem kell, hogy olyan halmazállapotú legyen, mint a lisztes, kicsit nedves, lágyabb, de az elősütés során elpárolog belőle a víz és szépen összeáll.
Egy füst alatt miért ne csinálnánk kétféle zöldségalapú quiche-t? Az egyikkel a „mindenevőknek” kedvezve, a másik pedig lehet teljesen húsmentes.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre