RETRO RÁDIÓ

Húsos vagy vega quiche tészta nélkül – Semmi pluszkiló, csakis az élvezet!





Egy jó quiche salátával kiegészítve mindig bejön, ha hirtelen egy 10 fős társaságot kell vacsorával kínálni. De mi van akkor, ha a vendégek fele nem ehet lisztes ételt? Erre az esetre is kitaláltunk egy szénhidrátszegény zöldségalapot a tészta helyett. Ez a feltéttel összesülve minden további nélkül szeletelhető, és garantált gasztronómiai élmény még az legínyencebbeknek is!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.11.20.
zöldségquiche no liszt

Hozzávaló 25 centis, kerek, kerámia sütőtálhoz

Liszt helyett brokkoli!ból készül a tészta! Fotó: Fodor Erika

A zöldségalaphoz

1 kis fej karfiol vagy brokkoli,

1 tojás,

só,

szezámmag vagy tökmag, vagy durvára darált dió vagy mandula,

kevés zsiradék az edény aljára (kókuszzsír vagy kacsazsír, vagy olaj).

Az egyikre (brokkolialap) cékla, a másikra (sárga karfioltészta) darált hús Fotó: Fodor Erika

A feltéthez

25 dkg darált hús vagy 30 dkg nyers cékla és sörretek vagy karalábé,

20 dkg gomba,

25 dkg lila káposzta (fakultatív),

15 dkg kemény sajt vagy kékpenészes,

2 gerezd fokhagyma (elhagyható),

25 ml tejszín,

1 tojás.

Húsos-lila káposztás, brokkolitésztával Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A választott zöldséget megmosva, nyersen ledaráljuk, így tulajdonképpen durva zöldséglisztet készítünk belőle. Ezt tálba téve összekeverjük a tojással, és annyi magfélével, amennyit felvesz. Ezt a tenyerünkkel a vékonyan kikent sütőtál alján szétnyomkodjuk, és elősütjük 10-15 percet 180 fokon, légkeveréssel. Amíg a színes zöldségtészta sül, megdinszteljük a darált húst a gombával, vagy lereszeljük a nyers, hámozott és mosott céklát a karalábéval vagy a sörretekkel. Ha a húsos változatot még színesíteni akarjuk, pirítsunk hozzá egy kis lila káposztát is második réteg feltétnek.

Csináljunk „tésztaalapot” színes zöldségből! Fotó: Fodor Erika

 

Az elősütött zöldségalapra rátesszük a gombás húst (majd a pirított lila káposztát), tetejére reszeljük a kemény sajtot, és erre jön a tojással kikevert (fokhagymával ízesített) öntet. Ha vegetáriánus változat készül, akkor a zöldségalapra a sózott reszelt zöldség (cékla+karalábé/sörretek) feltétet tesszük, erre morzsoljuk rá a kékpenészes sajtot, és jöhet a másikéval megegyező öntet.

Céklás-kéksajtos zöldségquiche Fotó: Fodor Erika

Tuti Tipp

A zöldségtésztánk nem kell, hogy olyan halmazállapotú legyen, mint a lisztes, kicsit nedves, lágyabb, de az elősütés során elpárolog belőle a víz és szépen összeáll.

Kész a húsos zöldségqiuce is! Fotó: Fodor Erika

 

+1 Tipp

Egy füst alatt miért ne csinálnánk kétféle zöldségalapú quiche-t? Az egyikkel a „mindenevőknek” kedvezve, a másik pedig lehet teljesen húsmentes.





Ezeket olvastad már?
Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás