Morzsás meggyest ide! – Klasszikus vagy mentes változatban?





Az eper után most már jön a friss cseresznye és meggy, ideje kivenni a mélyhűtőből a tavalyi fagyasztott gyümölcsmaradékot. Az utolsó doboz magozott meggyből egy morzsás süti készült, amelyhez a nem tejérzékenyek mascarponés krémet is kaptak. A morzsás meggyes gyorsan, glutén,-tej-, és kristálycukormentesen is nagyon finom, omlós, szaftos.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.05.28.
Morzsameggyes mentes

Hozzávaló – morzsatésztához

25 dkg liszt (búzafinom- vagy rizsliszt)

10 dkg zsiradék (vaj vagy növényi margarin)

1 tojássárgája

csipet só

Van, aki mascarponéval szereti – és eheti Fotó: Metropol/Fodor Erika
Morzsásmeggyes omlós, mentes Fotó: Metropol/Fodor Erika

Meggytöltelék

1 kg fagyasztott, magozott meggy

Ízlés szerint cukor (kristály- vagy eritrit)

1 tojás

2 dl tejszín (állati vagy növényi)

Süssük meg a tavalyi meggyet! Fotó: Metropol/Fodor Erika

Elkészítés

A lisztet a zsiradékkal és a tojássárgájával, sóval összedolgozzuk. Aszerint, hogy milyen zsiradékot és lisztet használunk, kevés langyos víz hozzáadásával, kézzel formázzuk össze gombóccá a tésztát. Kerek cserép tortaformát megkenünk, közepére helyezzük a tészta kb. kétharmadát, és azt kézzel egyenletesen szétnyomkodjuk, villával megszúrkáljuk. Légkeveréssel 180 fokon picit elősütjük. A dobozban kiengedett meggyet ráöntjük az elősütött tésztára, és a tetejét annyi és olyan cukorral hintjük meg, amilyet, amennyit szeretnénk.

Szaftosíthatjuk tojásos tejszínnel Fotó: Metropol/Fodor Erika

Ha úgy tűnik, kevés a meggy leve, akkor, hogy ne legyen száraz a morzsásunk, a tésztából maradt egy tojásfehérjéhez még egy egész tojást adva és tejszínnel kikeverve ráöntünk a meggyre. Erre nagylyukú reszelőn rámorzsoljuk a maradék tésztát.

A tetejére jöhet a morzsált tészta Fotó: Metropol/Fodor Erika

Mehet a sütőbe 180 fokon, légkeveréssel, amíg aranybarna lesz a morzsa és még rotyogós a meggy. Aki nem tejérzékeny, az megbolondíthatja tejföllel és mascarponéval ízesített krémöntettel is a tetejét.

A felengedett meggyet levével együtt használjuk fel Fotó: Metropol/Fodor Erika

Tuti Tipp

A fagyasztásból felengedett meggyet a levével együtt öntsük a tésztára, hogy jó szaftos legyen a sütink.

Kész a ropógos, de krémes, könnyű meggyes Fotó: Metropol/Fodor Erika

+1 Tipp

Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki a sütőben, mert szaftosan finom.





Ezeket olvastad már?
Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Csökkenti az étvágyat, segíti a fogyást – Megfizethető ételt dicsér a táplálkozási szakértő

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Lecsó paradicsom nélkül – Olvasónk receptje

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

Egy pohár pisztáciamisu? - Igazi nagykávéházi desszert otthon is! - videóval

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

A Centrálban jártunk – Még a konyhába is bejutottunk! – Mutatjuk videón

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás