Az eper után most már jön a friss cseresznye és meggy, ideje kivenni a mélyhűtőből a tavalyi fagyasztott gyümölcsmaradékot. Az utolsó doboz magozott meggyből egy morzsás süti készült, amelyhez a nem tejérzékenyek mascarponés krémet is kaptak. A morzsás meggyes gyorsan, glutén,-tej-, és kristálycukormentesen is nagyon finom, omlós, szaftos.
25 dkg liszt (búzafinom- vagy rizsliszt)
10 dkg zsiradék (vaj vagy növényi margarin)
1 tojássárgája
csipet só
1 kg fagyasztott, magozott meggy
Ízlés szerint cukor (kristály- vagy eritrit)
1 tojás
2 dl tejszín (állati vagy növényi)
A lisztet a zsiradékkal és a tojássárgájával, sóval összedolgozzuk. Aszerint, hogy milyen zsiradékot és lisztet használunk, kevés langyos víz hozzáadásával, kézzel formázzuk össze gombóccá a tésztát. Kerek cserép tortaformát megkenünk, közepére helyezzük a tészta kb. kétharmadát, és azt kézzel egyenletesen szétnyomkodjuk, villával megszúrkáljuk. Légkeveréssel 180 fokon picit elősütjük. A dobozban kiengedett meggyet ráöntjük az elősütött tésztára, és a tetejét annyi és olyan cukorral hintjük meg, amilyet, amennyit szeretnénk.
Ha úgy tűnik, kevés a meggy leve, akkor, hogy ne legyen száraz a morzsásunk, a tésztából maradt egy tojásfehérjéhez még egy egész tojást adva és tejszínnel kikeverve ráöntünk a meggyre. Erre nagylyukú reszelőn rámorzsoljuk a maradék tésztát.
Mehet a sütőbe 180 fokon, légkeveréssel, amíg aranybarna lesz a morzsa és még rotyogós a meggy. Aki nem tejérzékeny, az megbolondíthatja tejföllel és mascarponéval ízesített krémöntettel is a tetejét.
A fagyasztásból felengedett meggyet a levével együtt öntsük a tésztára, hogy jó szaftos legyen a sütink.
Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki a sütőben, mert szaftosan finom.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre