A pohárkrémben az a jó, hogy viszonylag gyorsan összedobható, passzol a tavasz hangulatához, a színek, ízek kavalkádjával variálható, és – nem utolsó sorban – nagy mozgásteret enged a különböző mentesen táplálkozó ismerőseink vendégül látásában is. Egyféle desszertet tudunk kínálni a társaságnak, miközben ki-ki kiválaszthatja az éppen neki való poharat.
2 csomag vaníliapuding (lehet gluténmentes is)
5 dl tej
5 dkg vaj
4 evőkanál cukor (lehet eritrit is)
15 dkg feketecsoki (min. 55 százalék kakaótartalom)
2 dl tejszín (lehet növényi is)
1 citrom leve, héja (kezeletlen, bio)
2 hámozott, darabolt alma
fahéj
őrölt vanília
A pudingport a tejjel egy tálban csomómentesen kikeverjük kézi habverővel. Beleöntjük egy lábosba, és folyamatos keverés mellett megfőzzük a pudingot. Mikor már sűrűsödik, hozzáadjuk a cukrot, azzal is felrottyantjuk. Mielőtt teljesen kihűl, belekeverjük a vajat, hozzáadjuk az őrölt vaníliát, a citrom levét és reszelt héját (de csak ha szeretjük benne). Még langyosan a poharakba töltjük, rétegezve a pudingot, az olvasztott csokoládét, a felvert tejszínt, tetejét reszelt citromhéjjal szórjuk. A fahéjas-almás verziónál a fahéjjal megdinsztelt almát rétegezzük a vaníliakrémmel, tetejét pirított mandulaszeletekkel bolondítjuk. A vaníliakrémet bármivel összerakhatjuk, amit szeretünk: gesztenyemassza, pisztáciadarabok, pirított dió, körte, eper, áfonya, narancs, banán.
5 dl növényi tej (ha nincs tejallergia, készülhet tehéntejjel is)
5 evőkanál (nem púpozott) tápióka keményítőpor
4 evőkanál cukor vagy méz (diabetikus változathoz: eritrit vagy nyírfa)
1 evőkanál kókuszzsír (fakultatív) – ha nincs tejallergia, akkor vaj is lehet
1 kis flakon mandulaaroma
20 dkg kiolvasztott egész meggy
Egy magas falú cserép csészében kézi habverővel egyenletesen elkeverjük a tápiókát a tejjel. Így együtt beleöntjük egy lábosba, és közepes hőfokon állandó keverés mellett csomómentesre összefőzzük, míg elkezd sűrűsödni. Majd belekeverjük a megfelelő édesítőszert, azzal is átrottyantjuk. Levesszük a tűzhelyről a lábost, és úgy belekeverjük a kókuszzsírt vagy vajat, de e nélkül is jó. Ízlés szerint citromlevet is keverhetünk hozzá. Nem hagyjuk kihűlni, hanem rögtön pohárba töltjük, a meggyet, a tápiókát rétegezve, és a tetejét mandulaaromával locsolva. Majd még egyszer ugyanígy. Bármilyen, általunk szeretett gyümölccsel készíthetjük, ami épp van otthon. Az aroma sem fontos, csak színesíti, kiválthatjuk rummal vagy más likőrrel is, de akár kihagyható. Tetszés szerint különböző méretű poharakba töltjük a krémeket a hozzávalókkal, gondolva arra, hogy ha valaki kisebb adagot kér, ugyanakkor más meg szívesen eszik egy nagypohárral is.
A kasszáva, manióka, mandióka vagy tápióka egy íztelen, szagtalan, színtelen termény, amelyet a növény gumójából nyernek. Ez a keményítőt és proteint tartalmazó élelmiszernövény Amerika trópusi részein őshonos. Glutént nem tartalmaz, ezért igen népszerű a mentesen étkezők körében, de olyanok is szívesen fogyasztják, akiknél nem a betegség, hanem a különlegesség, az egészséges táplálkozás iránti vágy dominál. Kapható granulátum, pehely, gyöngy és por formájában. Édes és sós ételeket is készíthetünk vele. Vastartalma segít a vérképzésben, illetve a vér megfelelő oxigénellátásának fenntartásában, és a szervezetben található fehérjék termelődését is serkenti.
Ha gyorsan szeretnénk glutén- és tejmentes pohárkrémet készíteni, a tápiókából port vegyünk, mert azt nem kell beáztatni, hanem azonnal főzhető, mint a hagyományos puding.
A klasszikus, a tejmentes, cukormentes, gluténmentes desszertkrémeket különböző formájú poharakba töltsük, hogy a színváltozatok mellett ez is egyszerűsítse a megkülönböztetést.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre