Paola Giorio egyenesen Vicenzából küldte el nekünk rizottó receptjét, amelyet olvasónk fordításában teszünk közzé.
Paola Giorio barátnője, László Márta példáján felbuzdúlva küldte el nekünk egyik kedvenc étele receptjét.
– Márta mutatta nekem a Metropolban megjelent receptjét, Régóta jó barátságban vagyunk, mindketten kórház-pedagógusként dolgoztunk. Kedvet kaptam, hogy én is ajánljak egy egyszerű rizottót, amelyet mi olaszok előételként fogyasztunk, de könnyű ebédnek vagy vacsorának is megteszi.
Rizotto 4 személyre
25/30 dkg sütőtök kisebb darabokra vágva
1 kisebb fej vöröshagyma apróra vágva
1 kis ágacska (2-3 cm) friss rozmaring
2 evőkanál olívaolaj
1/2 pohár (kb.1 dl) száraz fehérbor
5–10 dkg reszelt parmezán sajt (vagy egyéb jófajta kemény sajt)
diónyi vaj, só
Kb. 7, 5 dl csirkehúsleves alaplé, vagy esetleg kockából főzött leves
25 dkg Arborio rizotto (másfajta rizzsel nem lesz megfelelő állagú)
Egy magasabb, vastag fenekű edényben az olívaolajon a hagymát, gyakori kevergetéssel, szőkére pirítjuk. Majd adjunk hozzá egy evőkanál vizet, a tököt, a rozmaringot és ízlés szerint sózzuk. Pároljuk puhára, majd vegyük ki a rozmaringágat, adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet.
Most adjuk hozzá a megmosott rizst és a bort, mindezt közepes lángon. Amikor a bor elpárolgott, apránként, egy szedőkanállal adagoljuk hozzá az alaplét, közben finoman kevergetve, hogy ne ragadjon le. Addig főzzük, amíg a rizs al dente (fogra való) lesz. Zárjuk el a lángot. Keverjük hozzá a vajat és a parmezánt. Néhány percre, fedő alatt hagyjuk állni, majd szervírozzuk. Jó étvágyat!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre