Paola rizottója – Olvasói recept Vicenzából
Paola Giorio egyenesen Vicenzából küldte el nekünk rizottó receptjét, amelyet olvasónk fordításában teszünk közzé.
Paola Giorio barátnője, László Márta példáján felbuzdúlva küldte el nekünk egyik kedvenc étele receptjét.
– Márta mutatta nekem a Metropolban megjelent receptjét, Régóta jó barátságban vagyunk, mindketten kórház-pedagógusként dolgoztunk. Kedvet kaptam, hogy én is ajánljak egy egyszerű rizottót, amelyet mi olaszok előételként fogyasztunk, de könnyű ebédnek vagy vacsorának is megteszi.

Rizotto 4 személyre
Hozzávalók

25/30 dkg sütőtök kisebb darabokra vágva
1 kisebb fej vöröshagyma apróra vágva
1 kis ágacska (2-3 cm) friss rozmaring
2 evőkanál olívaolaj
1/2 pohár (kb.1 dl) száraz fehérbor
5–10 dkg reszelt parmezán sajt (vagy egyéb jófajta kemény sajt)
diónyi vaj, só
Kb. 7, 5 dl csirkehúsleves alaplé, vagy esetleg kockából főzött leves
25 dkg Arborio rizotto (másfajta rizzsel nem lesz megfelelő állagú)

Elkészítés
Egy magasabb, vastag fenekű edényben az olívaolajon a hagymát, gyakori kevergetéssel, szőkére pirítjuk. Majd adjunk hozzá egy evőkanál vizet, a tököt, a rozmaringot és ízlés szerint sózzuk. Pároljuk puhára, majd vegyük ki a rozmaringágat, adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet.

Most adjuk hozzá a megmosott rizst és a bort, mindezt közepes lángon. Amikor a bor elpárolgott, apránként, egy szedőkanállal adagoljuk hozzá az alaplét, közben finoman kevergetve, hogy ne ragadjon le. Addig főzzük, amíg a rizs al dente (fogra való) lesz. Zárjuk el a lángot. Keverjük hozzá a vajat és a parmezánt. Néhány percre, fedő alatt hagyjuk állni, majd szervírozzuk. Jó étvágyat!
Top hírek
Hírlevél-feliratkozás
Hírlevél-feliratkozás
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre