
Így ehetsz húst egészségesen – recept
Fontos tanácsokat adott a dietetikus.
Amíg nem árultam el, miből van a tészta és a csokikrém, mindenki lelkesen falta a most javasolt vegán tortát. Ez is bizonyítja, hogy mennyire az előítéleteink határozzák meg gasztronómiai korlátainkat is. Persze, itt nem lehet azt eljátszani, hogy előbb csak kóstolják meg, aztán döntsenek, hogy jó-e vagy sem, tehát elő vele: ez a csak kakaóportól nem mentes torta bizony édesburgonyából készül, tésztástul-krémestül! Azért a bátrabbak megcsinálhatják, ha másért nem, egy vegán barátjuk kedvéért, aztán ki tudja, még az is lehet, hogy másnak is ízlik?!
1 csésze édesburgonyapüré
1/2 csésze víz (vagy a lé, amiben az édesburgonya főtt)
1/4 csésze méz
1 ek balzsamecet
2 tk vaníliakivonat
1 csésze rizsliszt vagy mandulaliszt vagy finomra darált dió
1/2 csésze nyírfacukor vagy kicsit több, ízlés szerint
1/3 csésze kakaó (cukrozatlan, holland)
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
csipet só
3-5 evőkanál rizs vagy mandulatej vagy a batátalé - ha nagyon sűrű lenne a tészta
(1 tojás, ha szabad, ha nem, nélküle is jó)
1 csésze sárga édesburgonyapüré
1/2 csésze nyírfacukor
1/4 csésze cukrozatlan kakaó
csipet só
2-3 evőkanál rizs- vagy mandulatej
1 tk vaníliakivonat
1/4-1/2 csésze házi mogyoróvaj (10 dkg natúr mogyorót késes mixerrel vajjá őrölünk, pár korty mandulatej hozzáadásával)
Először főzzük meg a hámozott, hasábra vágott édesburgonyát annyi vízben, hogy épp ellepje. Villával összetörjük, és hagyjuk kihűlni. Beletesszük a késes mixerbe hozzáadjuk a benne főtt léből a szükséges mennyiséget, a balzsamecetet, vaníliát, az édesítőszert, és összeturmixoljuk. Egy tálba szitálva összekeverjük a a száraz alapanyagokat, és hozzáadjuk a turmixból a masszát. Ezt jól összekeverve elegyítjük, ha nagyon sűrű a massza, még egy kis főzőlével lazíthatjuk (vagy, akinek lehet, tegyen egy tojást bele). A tortaformát vagy kibéleljük sütőpapírral vagy kikenjük kókuszzsírral és meghintjük magliszttel. 180'C-os, légkeveréses sütőben, kb 25 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, vigyázzunk, hogy ne száradjon ki. Inkább hamarabb zárjuk le a sütőt, és hagyjuk benne kihűlni a piskótát.
Az összes belevalót tegyük a turmixgépbe, és addig kevertessük, amíg sima, kenhető krémet kapunk. Amíg a piskóta hűl, tegyük hűtőbe. Osszuk el úgy a csokikrémet, hogy a közepébe és a tetejére is jusson. Cukor nélkül eltett őszibarack-kompótból turmixolt gyümölcspéppel vagy friss mangópürével lelocsolva még növényi tejszín nélkül is mennyei – azzal meg pláne!
A batátapiskótához víz helyett folyadékként használjuk azt a lét, amiben megfőztük az édesburgonyát, így az abból kifőtt gazdag édes ízt is becsempésszük a sütibe.
Ne akarjuk a krémtöltéshez félbevágni a batátapiskótát, hanem a tetejét „megskalpolva” szedjünk le belőle, akár nagyobb darabokat, morzsákat, és ezt szórjuk majd vissza az első réteg csokikrémre.
Fontos tanácsokat adott a dietetikus.
A húsvétig tartó böjti időszakban is jólesik néha a süti.
Íme egy sós sajttorta céklával és sütőtökkel! Mutatjuk a receptet.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre