RETRO RÁDIÓ

Ezért érdemes sok kakaót inni





A flavonoidok fokozzák az agy oxigénellátását, és így a bonyolult feladatok is könnyebben mennek.



Megosztás
Szerző: MTI/Metropol
Létrehozva: 2020.12.01.
finom és jótékony kakaó

A kakaó flavonoidjai egészséges felnőtteknél fokozzák az agy oxigénellátását, ezzel javítják a kognitív teljesítményt egy új amerikai kutatás szerint. Jobb eredményeket mutattak a gondolkodást igénylő, bonyolult feladatok megoldásában azok a résztvevők, akik előtte kakaóflavonoidokat fogyasztottak - derült ki az Illinois-i Egyetem honlapján megjelent kutatásból.

A kutatók olyan felnőtteket kértek fel, akik nem dohányoztak, nem volt tudomásuk agyi, szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi betegségükről. A 18 résztvevőt két szakaszban tesztelték, az egyik előtt flavonoidokban gazdag, a másik előtt feldolgozott, nagyon kevés flavonoidot tartalmazó kakaót kaptak. Se a résztvevők, se a kutatók nem tudták, mikor melyik kakaót fogyasztották.

Fotó: pixabay

A kutatók emellett bonyolult feladatok elé állították a résztvevőket, ahol időnként ellentmondásos vagy egymással versengő utasítások között kellett eligazodniuk. A résztvevők többségének agyában gyorsabb és erősebb oxigénszállítást mértek, ha kakaóflavonoidokat, mintha semmit, vagy kevés flavonoidot tartalmazó kakaót fogyasztottak. A flavonoidos kakaó fogyasztása után jobban teljesítettek a kognitív tesztek többségén is: 11 százalékkal gyorsabban oldották meg a komplex problémákat ahhoz képest, amikor nem, vagy kevés flavonoidot fogyasztottak. A könnyebb feladatoknál azonban nem volt mérhető különbség.

„Ez arra utal, hogy a flavonoidok a nagyobb kihívást jelentő problémák esetén segíthetnek” - mondta Catarina Rendeiro, a Birminghami Egyetem táplálkozáskutatója.

fotó: pixabay

 





Ezeket olvastad már?
A sportos nagyi tortája

A sportos nagyi tortája

Zöldségsaláta nagyhétre – Itt a böjt fináléja, felkészülés a húsvétra

Zöldségsaláta nagyhétre – Itt a böjt fináléja, felkészülés a húsvétra

Kávé Kiflivel? – Ahol királypiton társaságában kortyolgathatjuk kedvenc italunkat!

Kávé Kiflivel? – Ahol királypiton társaságában kortyolgathatjuk kedvenc italunkat!

Csirketorta tökmagliszttel – Nem csak gluténmentes!

Csirketorta tökmagliszttel – Nem csak gluténmentes!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás