A magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga: a BAROMFIHÚS

Bárhol, bármikor, baromfi – így szól az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum most induló kampányának szlogenje. Táplálkozási szokásaink nagyban meghatározzák fittségi és egészségi állapotunkat, ezért lényeges, hogy előnyben részesítsük a jó minőségű alapanyagokat és a kíméletes elkészítési módokat. A változatosan felhasználható baromfihúst számos módon beilleszthetjük a mindennapi étrendbe. (X)



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.09.
ajánló

Fontos a kiegyensúlyozott, sokszínű étrend kialakítása már kiskortól kezdve, amelyben szerepet játszanak az állati eredetű élelmiszerek is, ugyanis ezekben találhatóak meg az esszenciális, nélkülözhetetlen aminosavak, amiket a szervezet nem, vagy csak bizonyos feltételek mellett képes előállítani. A baromfihús az egyik legalapvetőbb táplálékunk: fehérjében gazdag, sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Diéta baromfihússal?

Igen, lehetséges! Ha diétát tervezünk, akkor a saláta és a zöldségek mellé az egyik legjobb választás az alacsony energiatartalmú és könnyen emészthető csirke- és a pulykahús. Még a combjától sem kell tartani, hiszen a bőre nélkül fogyasztható ilyenkor is. A csirke energiatartalma mindössze 113 kcal 100 grammonként, kevesebb mint más szárnyas húsoké, valamint azt se felejtsük el, hogy koleszterintartalma is rendkívül alacsony, így a fogyókúrázni vágyók egy egész diétát építhetnek rá. Elkészítése során lehet sütni, főzni, párolni, miközben megtartja tápanyagtartalmát. Húsa kiváló forrása a B-vitaminnak, tele van többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsavakkal, melyek fogyasztása gátolja a trombózis, a koszorúér megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Csirkétől egészen a kacsáig

A csirke és a pulyka a legnépszerűbbek, ám még számos baromfifajta kapható a boltok polcain. A Márton-naphoz közeledve például a hagyományoknak megfelelően a libáé a főszerep. Húsa mennyei, mája ínyencség. Az ízletes, omlós kacsasült szintén az ünnepi asztalok visszatérő szereplője. Ha a gyöngyhúsra vagy a fácánhúsra gondolunk, akkor pedig azonnal a húsleves jut eszünkbe. Legyünk bátrak, kísérletezzünk, és kezdjünk el hangolódni az ünnepekre!

Baromfi Világnap

Nem meglepő módon a baromfi is megérdemel egy ünnepnapot. A Baromfi Világnapját a Baromfi Termék Tanács hozta létre, és 1994 óta minden évben május 10-én ünnepeljük a magyar konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyagát. A baromfihús a családi összejövetelek, ünnepek, vasárnapi ebédek és vendégváró asztalok egyik fő alkotóeleme, hiszen rendkívül változatos ételeket varázsolhatunk belőle.

Legyünk hát bátrak, kísérletezzünk, és kezdjünk el hangolódni az ünnepekre!

Fotó: Shutterstock

Receptajánló

Ünnepi libasült

Hozzávalók:

1 db liba

5 db alma

5 db narancs

2 ek étolaj

ízlés szerint só

ízlés szerint bors

ízlés szerint ételízesítő

ízlés szerint fűszerpaprika

2 ek méz

3-4 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A konyhakész libát mossuk meg, töröljük meg. A fűszereket keverjük össze az étolajjal és a mézzel, adjuk hozzá a fokhagymanyomón áttört fokhagymát is, majd jól dörzsöljük be vele a libát kívülről. A mellrészt kissé vagdossuk be, hogy ki tudjon majd folyni a felesleges zsír.

Az almát és a narancsot vágjuk fel, és töltsük meg a libát. Ha kész, hústűvel tűzzük be, tegyük sütőzacskóba a maradék cikkekre vágott almával és naranccsal együtt. Ezután zárjuk le, és hagyjuk pár órát pácolódni.

180 °C fokra előmelegített sütőben a libát annyi ideig süssük ahány kg (ha 3kg, akkor 3 órán át). A sütőidő letelte előtt 40 perccel vágjuk fel a zacskót annyira, hogy ne folyjon ki a zsiradék, a libát locsoljuk meg a levével, és hagyjuk pirulni.

Fácánleves

Hozzávalók:

1 db fácán (kb. 1kg)

2 db közepes sárgarépa

1-2 db fehérrépa

1/4 fej zeller

1 db vöröshagyma

1-2 gerezd fokhagyma

ízlés szerint só

ízlés szerint bors

ízlés szerint csigatészta

Húsgombóchoz:

ízlés szerint maradék főtt hús (15-20 dkg)

2 db tojás

2 kanál zsemlemorzsa

ízlés szerint kis csokor petrezselyem zöldje

ízlés szerint só

ízlés szerint bors

ízlés szerint ételízesítő

Elkészítés:

A konyhakész fácánt annyi hideg vízben tesszük fel főni, hogy 1-2 ujjnyira ellepje. Amint felforr, lehabozzuk, és hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, fűszerezzük, majd nagyon lassú tűzön puhára főzzük. Elkészítjük a húsgombócot. Kicsontozzuk a húst, finomra aprítjuk. Egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, sót, zsemlemorzsát, borsot, az apróra vágott friss petrezselyemzöldet. Közben felforralunk 2 liter vizet, és ételízesítőt rakunk bele. A tenyerünkkel egyforma gombócokat formázunk a húsos masszából, forrásban lévő vízbe tesszük és lassú tűzön főzzük 10 percig.

Bővebb információ a baromfiról az Agrármarketing Centrum weboldalán
és Facebook-oldalán
található.

(X)









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás