Íme 4 fejedelmi hamburgerrecept, amit ki kell próbálnod!

Az elmúlt években szemtanúi lehettünk a street food térhódításának. Mutatunk néhány remek hamburgerreceptet!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.02.24.
Módosítva: 2025.02.24.
hamburger húspogácsa recept street food

A gombamód szaporodó burgerezők felhívták a figyelmet arra, hogy milyen sokszínű ételről is van szó. Ha unod már a jól bevált helyek kínálatát, készíts otthon néhány egészen extra variációt. Mit szólnál például egy struccburgerhez? Mutatjuk a Fanny magazin hamburgerreceptjeit!

 4 Fejedelmi hamburger recept
Mutatunk néhány különleges hamburgerreceptet – Fotó: Pexels

Hamburgerreceptek: Steakburger

25 perc, 4 személyre

Hozzávalók
A húspogácsához:
500-600 g bélszín vagy rib-eye steak
8-10 db magozott kalamata olajbogyó
50 g krékerkeksz vagy szikkadt kenyérbél
1 ek. osztrigaszósz
1 db tojás
1-2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
2 ek. aprított friss rukkola vagy korianderzöld
½ tk. angol mustár
1 tk. őrölt rómaikömény
1 ek. szójaszósz vagy Worcestershire-szósz
¼ tk. frissen őrölt bors
olívaolaj a sütéshez

A tálaláshoz:
4 db friss zsemle (pl. szezámmagos császárzsemle)
vaj a kenéshez
4-6 ek. majonéz
rukkolalevelek
néhány szem kalamata olajbogyó

  1. Éles késsel aprítsuk finomra a húst. Az olajbogyót vágjuk nagyobb darabokra. A kekszet vagy a kenyeret zúzzuk össze aprítógépben durva morzsává, a tojást kissé verjük fel villával. A meghámozott fokhagymát aprítsuk finomra. Az előkészített hozzávalókat egy nagyobb tálban dolgozzuk össze alaposan az aprított rukkolával vagy korianderrel, a mustárral, a rómaiköménnyel, a szósszal és a frissen őrölt borssal, majd formázzunk a masszából 4 db hamburger-húspogácsát. Tegyük őket a fagyasztóba szilárdulni kb. 20 percre. 
  2.  Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés olívaolajat, és a pogácsák mindkét oldalát süssük benne aranybarnára kb. 3-3 perc alatt. Ismét fordítsuk meg, locsoljuk meg barbecue-szósszal, süssük további 3 percig, majd ismételjük meg ezt a hamburger-húspogácsa másik oldalával is. Ezután alufóliába csomagolva pihentessük a húspogácsákat 2 percig. 
  3.  Váguk félbe a zsemléket, pirítsuk meg forró grillen, majd kenjük meg őket vajjal és majonézzel. Helyezzünk rájuk 1-1 hamburger-húspogácsát, majd tálaljuk rukkolával és olajbogyóval. Remekül illik hozzá még az összemorzsolt feta vagy kék sajt!

Barbecue-szósz: 
Keverjünk össze 10 ek. sűrített paradicsomot 5 ek. Worcestershire-szósszal vagy szójaszósszal, valamint 5 ek. mézzel és 2 ek. olívaolajjal. Locsoljuk meg ezzel a hamburger-húspogácsákat sütés közben. 
 

Struccburger 

15 perc, 4 személyre:

Hozzávalók:
400 g darált strucchús
200 g zsírosabb darált sertés- vagy marhahús
¼ tk. őrölt citromos bors
2 ek. szójaszósz
75 ml száraz vörösbor
100 g brie vagy kecskesajt
olívaolaj
barbecue-szósz

A tálaláshoz: 
4 db magvas zsemle
vaj
rukkolalevelek
½ fej lila hagyma (elhagyható)
4 ek. vörösáfonya-lekvár

  1. Keverjük össze a kétféle darált húst a citromos borssal, a szójaszósszal és a borral, alaposan dolgozzuk össze, majd formázzunk a masszából 4 db gombócot. A sajt „héját” vágjuk le, a sajt belsejét osszuk 4 részre. Nyomjuk a sajtdarabokat a húsgolyók közepébe, majd formázzunk belőlük pogácsákat úgy, hogy a sajtot teljesen betakarja a hús. Tegyük a hamburger-húspogácsákat fagyasztóba pár percre. 
  2. A fagyasztóból kivéve forrósítsunk fel egy kevés olívaolajat, és süssük aranybarnára a pogácsák mindkét oldalát kb. 3-3 perc alatt. Ismét fordítsuk meg őket, locsoljuk meg barbecue-szósszal (lásd tippünk), süssük további 3 percig, majd ismételjük meg ezt a hamburger-húspogácsa másik oldalával is. Ne süssük túl, a strucchús félig átsütve a legjobb!
  3. Vágjuk félbe a zsemléket, pirítsuk meg forró grillen, majd kenjük meg őket vajjal. Helyezzünk rájuk 1-1 hamburger-húspogácsát, majd tálaljuk rukkolával, felkarikázott lila hagymával és vörösáfonya-lekvárral. Vörösbort kínálhatunk mellé.

 

Csirkeburger

25 perc, 6 személyre

Hozzávalók:
2 db (kb. 600 g) bőr nélküli, filézett csirkemell
200 g főtt csemegekukorica (lecsepegtetve mérve)
200 g fokhagymás csirkekolbász
6 ek. üveges piros színű sült paprika + a tálaláshoz
2 ek. apróra vágott snidling
1 tk. Cayenne-bors
1 tk. füstölt paprika (pl. chipotle)

A tálaláshoz:
6 db buci vagy zsemle
édes csiliszósz
majonéz
lime-lé

  1. A csirkemellfilét mossuk meg, éles késsel vágjuk nagyon apróra, majd tegyük egy nagy tálba a lecsepegtetett kukoricával és a héjából kinyomott kolbászhússal együtt. (A kolbászhúst helyettesíthetjük 1 db tojással is.) Keverjük jól össze a masszát.
  2. A sült paprikát csepegtessük le, és aprítsuk durvára. Keverjük ezt is a húsmasszához az apróra vágott snidlinggel és a fűszerekkel együtt. Dolgozzuk jól össze, majd formázzunk a masszából hamburger-húspogácsákat. Tegyük be a fagyasztóba pár percre szilárdulni, majd felforrósított olívaolajon süssük aranybarnára a hamburger-húspogácsák mindkét oldalát 5-7 perc alatt. Közben többször forgassuk meg őket. 
  3. Vágjuk félbe a zsemléket, kenjük meg csiliszósszal és majonézzel, helyezzünk rájuk 1-1 hamburger-húspogácsát, csepegtessünk rá pár csepp lime-lét. Tálaljuk sült paprikával.


Burger krémes gombamártással

25 perc, 12 személyre

Hozzávalók:
4 szelet kenyér
150 ml cukrozatlan sűrített tej
1 kg darált marhahús
1 tk. só
¼ tk. őrölt fekete bors
½ tk. mustárpor
½ tk. Worcestershire-szósz
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 db tojás
1 ek. szárított olasz zöldfűszer
olívaolaj a sütéshez
barbecue-szósz

A gombamártáshoz: 
250 g vegyes gomba
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj a sütéshez
250 ml cukrozatlan sűrített tej
4 ek. szójaszósz vagy osztrigaszósz

A tálaláshoz:
12 db zsemle
vaj a kenéshez
salátalevelek
2-3 db paradicsom

  1. Morzsoljuk össze a kenyeret, és keverjük hozzá a sűrített tejet. Tegyük félre. 
  2. Dolgozzuk össze a húst a sóval és a borssal, a mustárral, a Worcestershire-szósszal, valamint a nagyon finomra vágott vöröshagymával és fokhagymával. Adjuk hozzá a tojást és a fűszerkeveréket, majd dolgozzuk bele a sűrített tejes kenyérmorzsát. Formázzunk a masszából húspogácsákat, majd tegyük őket a hűtőbe vagy fagyasztóba pár percre szilárdulni. 
  3. Közben a mártáshoz a gombát tisztítsuk meg, szeleteljük fel, és pirítsuk meg a meghámozott, felaprított fokhagymával együtt a felforrósított olívaolajon. Adjuk hozzá a sűrített tejet és a szójaszószt, főzzük további pár percig, majd sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint.
  4. Kenjük meg a hamburger-húspogácsákat némi olívaolajjal, tegyük őket felforrósított serpenyőbe, és süssük aranybarnára mindkét oldalukat kb. 3-3 perc alatt. Közben locsoljuk meg barbecue-szósszal, majd vegyük le a tűzről. Tálaljuk vajjal megkent zsemlében, salátalevelekkel, a felszeletelt paradicsommal és a gombamártással. 
     

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás