RETRO RÁDIÓ

Batátás az év innovatív kenyere – Videón mutatjuk, hol készül!





A Szent István-napi kenyerek verseny két kategóriájában a Balmaz Sütöde Kft. gulyáskenyere, az innovatív kenyerek közül pedig a mórahalmi Varga Pékség ásotthalmi üzemében készült batátás kenyér lett a nyerő. A gulyáskenyeret és a batátást is tesztelhetjük a Várkert Bazár Magyar Ízek Utcájában az augusztus 20-i ünnepségsorozat keretében. Az ásotthalmi kézműves csapatnál azt is megnézhettük, hol, micsoda jó és összetartó pékcsapat készíti ezt a különleges kenyeret.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.08.19.
Különlegesség

A Kézműves Varga Pékség ásotthalmi üzemében egy remek, szakmailag felkészült, lelkes csapat készíti a minden adaléktól mentes batátás kenyeret. Varga Ferenc pékmester, tulajdonos ott jártunkkor személyesen kalauzolt végig ásotthalmi műhelyükben, amelyet alig egy éve üzemeltek be, teljesen új, adalékmentes technológiákat alkalmazva.

Batátás kenyér alakorral és élő kovásszal – alacsony szénhidráttartalom és finom! – Fotó: Fodor Erika
Varga Ferenc pékmester a kovásszal – Fotó: Fodor Erika

„Élő kovásszal dolgozunk, ezt folyamatosan etetjük, 24 óra alatt készül el a kenyér. Semmilyen adalékanyagot nem használunk. A péksüteményeinkbe magunk főzzük a lekvárt, és itt helyben készítünk minden tölteléket” – tudtuk meg Varga Ferenctől, és erről saját szemünkkel is meggyőződhettünk. Nem is csodálkoztunk hát, hogy az innovatív kenyér kategória mellett Vargáék a sétáló sütemény versenykiírást is megnyerték a teljes kiőrlésű szilvás papuccsal!

Félkilós, kézzel csipkézett batátás kenyér sütés előtt – Fotó: Fodor Erika
Feri pék nagy gondossággal készíti a batátás bucikat – Fotó: Fodor Erika

És hogy miért épp batátás az a kenyér?

„A batáta jellegzetes növénye Ásotthalomnak, megragadt ezen a környéken. Mi nagyon szeretjük, nagyon jó a beltartalmi értéke, ráadásul cukorbetegek is fogyaszthatják. Alakor liszttel párosítottuk, ami ősbúzafajta és ugyancsak kedvező élettani hatásokkal bír. Addig próbálgattuk, míg az egészséges kifogástalanul finom is lett!” Elég egy egészen rövid időt tölteni a pékműhelyben ahhoz, hogy a külső szemlélő is lássa: jó hangulatú csapatmunka folyik, az itt dolgozók nemcsak kollégák, de barátok is, és kivétel nélkül szeretik, amit csinálnak.

András, a másik Varga Pékség-nyertes, a teljes kiőrlésű szilvás papucs megalkotója – Fotó: Fodor Erika
Kézműves Varga Pékség ásotthalmi üzeme – Fotó: Fodor Erika

 

„Ezt máshogy nem lehet. Ez a kovász egy élet. Úgy kell bánni vele, mint egy élőlénnyel. Meg kell tanulni a mesterség csínját-bínját, de aztán szívvel-lélekkel lehet csak kenyeret sütni.” – summázta a nyerő kenyér titkát Feri pék.

Mutatjuk a pékműhelyt és a batátás kenyeret készítő csapatot!





Ezeket olvastad már?
A sportos nagyi tortája

A sportos nagyi tortája

Zöldségsaláta nagyhétre – Itt a böjt fináléja, felkészülés a húsvétra

Zöldségsaláta nagyhétre – Itt a böjt fináléja, felkészülés a húsvétra

Kávé Kiflivel? – Ahol királypiton társaságában kortyolgathatjuk kedvenc italunkat!

Kávé Kiflivel? – Ahol királypiton társaságában kortyolgathatjuk kedvenc italunkat!

Csirketorta tökmagliszttel – Nem csak gluténmentes!

Csirketorta tökmagliszttel – Nem csak gluténmentes!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás