Érdemes szállást foglalnunk Szilveszterre?





A korlátozó intézkedések miatt nemcsak az éttermek zártak be, de a szállodák is csak üzleti célból fogadhatnak vendégeket. Mi tegyünk, ha előre kifizetett foglalásunk van? Erre és még néhány más kérdésre is választ kerestünk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.17.
szilveszter lefoglalás hotel belföldi turizmus

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás elmondta, hogy a szállodáknak vissza kell fizetniük a vendégek által már átutalt összeget. Akik üzleti célból szeretnének tartózkodni valamelyik hotelben, azoknak alá kell írniuk egy nyilatkozatot, hogy nem magáncélból foglalnak szobát.

Fotó: Metropol

„Aki szeretne december 8-a utánra foglalni szobát valamelyik szállodában, az megteheti, de nem hiszem, hogy a korlátozások feloldásra kerülnek majd ekkor” – mondta a szövetség elnöke. – Mi is igyekszünk túlélni ezt a helyzetet, de a szállodaiparnak nyújtott kormányzati segítség sajnos nem húz ki minket a bajból, mert hiába fizetik ki a foglalások értékének 80%-át, ez nem jelent jelentős bevételt, mert alig voltak foglalások. Sokkal életszerűbb az osztrák példa, ahol ugyanez az intézkedés a tavalyi ugyenezen időszak bevételét veszi alapul.

A falusi turizmusra a most meghozott jogszabályok ugyanúgy vonatkoznak, mint a nagyobb szállodákra, hiába fogadnak általában kevesebb vendéget.

- A jogszabály a szálláshelyekre vonatkozik és nem csak a szállodákra – mondta Frankó Pál, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének elnöke. – A falusi szálláshelyekről haza kellett küldenünk a vendégeket és ugyanúgy vissza kell fizetniük az előlegeket, mint a szállodáknak. Minket nem érint annyira rosszul most ez a helyzet, mint tavasszal. Egyrészt azért, mert ilyenkor eleve nincs sok vendégünk, másrészt pedig a Kisfaludy-terv keretében, a falusi szálláshelyek felújítására fordítható szobánkénti egymillió forintos támogatásból nagyon sokan pont erre az időszakra tervezték az átalakítást. Szilveszterre természetesen tudunk foglalásokat rögzíteni egyelőre, de ez változhat december elején az újabb intézkedések hatására.

Fotó: Világgazdaság/Kallus György

Tájékozódjon a szállás honlapján!

A szállodák többsége a honlapján részletesen jelzi, hogy a korlátozó intézkedések hogyan érintik a foglalásokat, valamint a hotel egyes egységeinek működését, ami azoknak fontos lehet, akik üzleti célból felkeresik ezeket a szálláshelyeket.

A panziókról ez már nem mondható el, ezért érdemes őket felhívni, ha szeretnénk visszaigényelni a már kifizetett szállásunk árát vagy bármilyen más kérdésünk van.

A visegrádi Silvanus Hotelben például “a szállás további dokumentumokat kérhet el a vendégektől, hogy igazolják személyazonosságukat, útitervüket és egyéb fontos részleteket az utazással kapcsolatban olyan időszakokban, amikor a határozatok érvényben vannak.” Emellett az étterem, a bár, a szauna, a wellnessrészleg december 11-ig zárva tart, és a pezsgőfürdő sem vehető igénybe. A Velence Resort&Spa étterméből lehet rendelni, vállalnak kiszállítást, de egyébként csak oktatási és üzleti céllal érkező vendégek szállhatnak meg náluk. A fürdő bezárt, az animációs programokat és minden ezekhez kapcsolódó szolgáltatást felfüggesztettek.

Kedvezményes lehetőségek

A korlátozásoktól függetlenül érdemes körülnézni, hiszen a booking.com, a szallas.hu és más ismert foglalási oldalak is hirdetnek most nagyon kedvezményes lehetőségeket, így ha valaki kellőképpen optimista, most megéri jövő év elejére szállást foglalni abban a reményben, hogy a járvány kedvező fordulatot vesz. Veszíteni valója nincs senkinek, hiszen ha még akkor is érvényben lesznek a korlátozó intézkedések, akkor ugyanúgy vissza kell kapniuk az esetleges előleget mint azoknak, akiknek a mostani időszakra volt foglalásuk.





Ezeket olvastad már?
„Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

„Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás