Együtt lakunk a coviddal - Éva naplója 2. rész





Le a kalappal az egészségügyisek előtt. Igazi káoszkapitányok. A covid egyébként nem válogat, és nem lehet felmentést kérni, mint egy tesióra alól. A kulcsszó a türelem. Minden tekintetben.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.20.
családi korona

Éva férje vidéki munkahelyén lett igazolt covidos, ő ott lábadozik hatósági karanténban. Éva és két lánya, na meg a kutya Budapesten él, és ők is érzékelték a tüneteket. A kétgyermekes anyuka személyes tapasztalatait osztja meg a Metropol olvasóival.

A Covid-19 nem válogat (Képünk illusztráció)

- Hétfőn jelentettem a háziorvosnak és a nagylányom gyerekorvosának, hogy a párom tesztje pozitív, és nálunk is jelentkeznek tünetek. Nekem hőemelkedésem volt, elment a szaglásom és az ízérzékelésem, a nagylányomnak pedig nagyon fáj a torka, folyik az orra, fáj a feje és szintén hőemelkedése van - folytatta a beszámolót Éva.

- Lajstromba vettek a teszthez és vasárnaptól bejegyezték a karantént. Kedden hívott az OMSZ egyik diszpécsere, hogy a lányommal menjünk(!) el a 13. kerületi tesztközpontba, és akkor gyorsan megtudhatjuk az eredményt. Mondtam, hogy karanténban vagyunk napok óta, nem mennénk ki a lakásból, és tüneteink is vannak, szóval nem csak, hogy nem szeretnénk senkit sem megfertőzni, de a közérzetünk sem túl jó. Kedvesen visszakérdezett, hogy akkor jól érti, vannak tünetek? Nála az szerepel, hogy csupán kontakt személyek vagyunk, a családban egyetlen tünettel rendelkező, igazolt Covid-19 fertőzés van. Akkor, ha már nálunk is vannak tünetek, küldi a kollégákat a gyerekhez, mert nála csak ő szerepel mint„ tesztelendő személy”. Kérdeztem, hogy nem lehetne-e egyszerre tesztelni a lányomat és engem? Itt megint csodálkozott, mert én nem is szerepeltem a rendszerben. Hosszas közös gondolkodás után rájöttünk, hogy engem valamiért a lánykori nevemen vettek fel. Halkan jegyzem meg, hogy idén volt a 20. házassági évfordulóm a férjem vezetéknevével. Imádtam a humorát, sokat tapasztalt, türelmes diszpécser asszony volt: további sok boldogságot kívánt és gratulált - nevetett Éva, aki elmondta, hogy hálás azért, hogy a gyengeségen és a napok óta tartó érzékvesztésen kívül más tünete nincs és a lánya is egyre jobban van.

Le a kalappal az OMSZ előtt! (Fotó:
MTI/Balogh Zoltán)

- Másnap délután ismét hívtak az OMSZ-tól, hogy aznap érkeznek hozzám. Este 20:00 után csörgött a telefonom, és egy kedves mentős megkért, hogy menjek ki a ház elé. Maszkban elindultam, beültem a ház előtt parkoló mentőautóba, ahol a szkafanderes mentős levette mindkét orrlyukamból és a garatomról a mintát. Kicsit kellemetlen volt, de kibírható. Váltottunk néhány szót: kiderült, őt Békés megyéből vezényelték ki, és aznap este még haza megy a családhoz - mesélte Éva, majd elárulta, hogy a mentőstől megtudta, hogy volt olyan család, akiknél a gyerekeket a gyerekorvoson, a férjet a háziorvoson és a feleséget pedig egy másik háziorvoson keresztül regisztrálták, hozzájuk három különböző időpontban mentek.

- A nagylányomhoz másnap jöttek, hiszen őt a gyerekorvos vonalán regisztrálták a rendszerbe. A koreográfia ugyanaz volt: reggel telefon az OMSZ-tól - muszáj megjegyeznem, hogy nagyon kedvesek, felkészültek és türelmesek az egészségügy szakemberei telefonon is és személyesen is. A kiérkező mentős tiszt a kocsiban várt bennünket és azonnal megcsinálta a tesztet úgy, hogy arra is figyelt, hogy a rémült kamaszom megnyugtassa: kedvesen elmondta, hogy az Ügyfélkapun találjuk meg a negatív leletet, ha pedig pozitív, akkor 24 órán belül felhívnak telefonon és személyesen közlik az eredményt, valamint azt, hogy mi a következő a lépés. Valószínűleg még két teszt vár ránk, hiszen két negatív teszttel oldódik a karantén. Közben a férjem annyival lett okosabb, hogy nála már nem tesztelnek, hanem 5 tünetmentes nap után a háziorvos kiengedheti a karanténból.





Ezeket olvastad már?
Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

70 kecskével szeli át az országot a magyar pár – Ők a XXI. század magyar vándorai

70 kecskével szeli át az országot a magyar pár – Ők a XXI. század magyar vándorai

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás