Éva férje vidéki munkahelyén lett igazolt covidos, ő ott lábadozik hatósági karanténban. Éva és két lánya, na meg a kutya Budapesten él, és ők is érzékelték a tüneteket. A kétgyermekes anyuka személyes tapasztalatait osztja meg a Metropol olvasóival.

A Covid-19 nem válogat (Képünk illusztráció)

– Hétfőn jelentettem a háziorvosnak és a nagylányom gyerekorvosának, hogy a párom tesztje pozitív, és nálunk is jelentkeznek tünetek. Nekem hőemelkedésem volt, elment a szaglásom és az ízérzékelésem, a nagylányomnak pedig nagyon fáj a torka, folyik az orra, fáj a feje és szintén hőemelkedése van – folytatta a beszámolót Éva.

Lajstromba vettek a teszthez és vasárnaptól bejegyezték a karantént. Kedden hívott az OMSZ egyik diszpécsere, hogy a lányommal menjünk(!) el a 13. kerületi tesztközpontba, és akkor gyorsan megtudhatjuk az eredményt. Mondtam, hogy karanténban vagyunk napok óta, nem mennénk ki a lakásból, és tüneteink is vannak, szóval nem csak, hogy nem szeretnénk senkit sem megfertőzni, de a közérzetünk sem túl jó. Kedvesen visszakérdezett, hogy akkor jól érti, vannak tünetek? Nála az szerepel, hogy csupán kontakt személyek vagyunk, a családban egyetlen tünettel rendelkező, igazolt Covid-19 fertőzés van. Akkor, ha már nálunk is vannak tünetek, küldi a kollégákat a gyerekhez, mert nála csak ő szerepel mint„ tesztelendő személy”. Kérdeztem, hogy nem lehetne-e egyszerre tesztelni a lányomat és engem? Itt megint csodálkozott, mert én nem is szerepeltem a rendszerben. Hosszas közös gondolkodás után rájöttünk, hogy engem valamiért a lánykori nevemen vettek fel. Halkan jegyzem meg, hogy idén volt a 20. házassági évfordulóm a férjem vezetéknevével. Imádtam a humorát, sokat tapasztalt, türelmes diszpécser asszony volt: további sok boldogságot kívánt és gratulált – nevetett Éva, aki elmondta, hogy hálás azért, hogy a gyengeségen és a napok óta tartó érzékvesztésen kívül más tünete nincs és a lánya is egyre jobban van.

Le a kalappal az OMSZ előtt! (Fotó:
MTI/Balogh Zoltán)

Másnap délután ismét hívtak az OMSZ-tól, hogy aznap érkeznek hozzám. Este 20:00 után csörgött a telefonom, és egy kedves mentős megkért, hogy menjek ki a ház elé. Maszkban elindultam, beültem a ház előtt parkoló mentőautóba, ahol a szkafanderes mentős levette mindkét orrlyukamból és a garatomról a mintát. Kicsit kellemetlen volt, de kibírható. Váltottunk néhány szót: kiderült, őt Békés megyéből vezényelték ki, és aznap este még haza megy a családhoz – mesélte Éva, majd elárulta, hogy a mentőstől megtudta, hogy volt olyan család, akiknél a gyerekeket a gyerekorvoson, a férjet a háziorvoson és a feleséget pedig egy másik háziorvoson keresztül regisztrálták, hozzájuk három különböző időpontban mentek.

– A nagylányomhoz másnap jöttek, hiszen őt a gyerekorvos vonalán regisztrálták a rendszerbe. A koreográfia ugyanaz volt: reggel telefon az OMSZ-tól – muszáj megjegyeznem, hogy nagyon kedvesek, felkészültek és türelmesek az egészségügy szakemberei telefonon is és személyesen is. A kiérkező mentős tiszt a kocsiban várt bennünket és azonnal megcsinálta a tesztet úgy, hogy arra is figyelt, hogy a rémült kamaszom megnyugtassa: kedvesen elmondta, hogy az Ügyfélkapun találjuk meg a negatív leletet, ha pedig pozitív, akkor 24 órán belül felhívnak telefonon és személyesen közlik az eredményt, valamint azt, hogy mi a következő a lépés. Valószínűleg még két teszt vár ránk, hiszen két negatív teszttel oldódik a karantén. Közben a férjem annyival lett okosabb, hogy nála már nem tesztelnek, hanem 5 tünetmentes nap után a háziorvos kiengedheti a karanténból.

Itt találod az első részt.